Destituire la termen

duminică, 25 martie 2001, 23:00
3 MIN
 Destituire la termen

Inca de joia trecuta, presa centrala a comunicat faptul ca Ministerul Justitiei a demis mai multi magistrati, directori de penitenciare din tara, fara a divulga motivele unei astfel de "mutari" a la Kasparov si interpretind comunicatul remis redactiilor centrale drept o destituire in masa a unor capi din sistemul privativ de libertate. Printre directorii care figurau in lista neagra a demisilor este si magistratul Mircea Ionescu, titularul celei mai inalte functii din Penitenciarul Braila. Spre stupoarea vizatilor, chiar daca a ocupat postul de director in urma unui concurs tinut pe criterii strict de competenta, Mircea Ionescu nu a fost eliberat oficial din functie, pe biroul sau neaflindu-se, pina acum, vreun ordin parafat de Ministerul Justitiei, in acest sens.
Demiteri cu schepsis
Potrivit comunicatului Biroului de Presa al Ministerului Justitiei, din cauza exercitarii unui act managerial necorespunzator, conducerea MJ a hotarit sa inceteze detasarea in sistem a magistrului Mircea Ionescu.
Cind si-a gasit numele printre cei care erau debarcati din functiile de directori, magistratul Mircea Ionescu a fost foarte contrariat de felul in care Ministerul Justitiei a gasit de cuviinta sa-l elibereze din functie, prin trimiterea unui comunicat de presa gazetelor din Bucuresti. "Pe mine nu m-a anuntat nimeni. Mi se pare nefiresc sa afli din ziarele centrale ca ai fost destituit. Nu stiu absolut nimic despre vreo demitere. Joi, cind am citit stirea, am incercat sa ma interesez sa vad macar daca este adevarat. Se pare ca la presa centrala a ajuns un comunicat, nesemnat, din partea Ministerului Justitiei si fiecare l-a valorificat asa cum a crezut de cuviinta. Simbata, m-a sunat si pe mine cineva de la un ziar care publicase deja informatia si m-a intrebat daca se confirma. Ei bine, am sunat, la rindu-mi, la ceilalti directori de penitenciare care figurau in acea lista. Nici unul nu stia nimic, nu primise nimic oficial. De altfel, nu cred ca se pune problema unei destituiri. Normal ar fi fost, in cazul unei demiteri, sa vina cineva de la Bucuresti si sa spuna clar: pe cutarica il demitem, fiindca… Ori, la noi nu au fost controale, nu au fost probleme, ba chiar stam foarte bine fata de alte penitenciare din tara. Cred ca este vorba, de fapt, despre incheierea mandatului meu ca director. Delegatia pentru aceasta functie imi expira in data de 30 mai, la trei ani de la numire, 15 iunie 1998", ne-a declarat magistratul Mircea Ionescu.
Acesta a ocupat functia respectiva in urma unui concurs, pentru care n-a fost unicul candidat. Abia dupa ce a cistigat concursul, Mircea Ionescu a fost numit director pentru o perioada de trei ani.
Ieri, un oficial al Directiei Generale a Penitenciarelor din Romania ne-a confirmat veridicitatea informatiilor furnizate presei centrale de catre Ministerul de Justitie, dar a sustinut ca nu este vorba despre demiteri ci, pur si simplu, despre "o incetare a detasarilor directorilor respectivi".
Pina la un ordin ministerial, magistratul Mircea Ionescu ramine directorul Penitenciarului Braila. Apoi, speram ca in urma tot a unui concurs, altcineva va fi "detasat" sa pastoreasca destinele a 1200 de detinuti si a peste 200 de cadre insarcinate cu incarcerarea infractorilor periculosi si, mai ales, cu respectarea drepturilor acestor indivizi. (Nicoleta BUTNARU)

Comentarii