Din PDSR si ApR s-a intrupat noul CJ

joi, 22 iunie 2000, 23:00
3 MIN
 Din PDSR si ApR s-a intrupat noul CJ

CJ a ales dintre membrii sai, pentru intreaga durata a mandatului, o comisie de validare a consilierilor, alcatuita din cite un reprezentant desemnat de 7 din cele 8 partide politice: PDSR, PNL, PD, PSDR, ApR, PSM si CDR, aceasta din urma preluind presedintia comisiei.
Dupa 30 de minute de deliberare, comisia de validare a propus prin vocea presedintelui sau, Constantin Bran, invalidarea unui singur mandat: cel al lui Gheorghe Tudorache, pe considerentul ca, potrivit Legii 145/1997, exista incompatibilitate intre calitatea de presedinte al Casei de Sanatate si cea de consilier judetean. Prescriptiile normative arata ca, pe durata mandatului lor, presedintii si vicepresedintii nu pot exercita alte functii, cu exceptia functiilor didactice din invatamintul superior. Aratind ca Legea administratiei publice nu creeaza incompatibilitati, Aurel Simionescu (PDSR) a propus supunerea la vot a invalidarii mandatului in discutie. Interesanta a fost ambiguitatea cultivata de remarca prin care Simionescu a deschis bursa voturilor din sala: "Urmeaza ca in perioda urmatoare, sa rezolvam aceasta problema si altele, in conformitate cu prevederile legii." Precedentul, neverificat la acel moment, invocat de Tudorache – "exista in tara alti 23 de presedinti de CJASS care sint si consilieri" – a adunat 29 de voturi pro, din care 15 cu siguranta de la PDSR, 6 impotriva si 3 abtineri.
Jocurile din culise au devenit realitate
Aranjamentele de culise prezentate miercuri de cotidianul nostru si care dadeau ca sigure numirile lui Aurel Simionescu, presedinte al CJ, si ale lui Alexandru Sculschi (PDSR) si Adrian Scutaru (ApR) – vicepresedinti, au fost confirmate de ambele voturi secrete pe care cei 39 de consilieri judeteni le-au exprimat in runde separate.
Propus de Viorel Balcan, liderul neoficial al grupului PDSR, Simionescu a obtinut 32 de sufragii – si a preluat imediat conducerea sedintei -, in timp ce contracandidatul sau, democratul Puiu Alexandru Dumitrascu a intrunit doar 7. Acest scor indica, pe de o parte, constituirea masinii de vot PDSR-PRM-PSM-ApR, adica 26 de voturi. Diferenta ar putea proveni de la PSDR si, 4 voturi, chiar din partea opozitiei, reprezentate de PNL si CDR. Candidatul PD s-a bazat doar pe cele 5 voturi ale partidului sau si pe alte 2, provenind, probabil, tot din partea opozitiei.
Pe buletinul de vot pentru vicepresedinti, au fost 4 propuneri: Sculschi (PDSR), Scutaru (ApR), Adrian Ritzinger (PNL) si Corneliu Burada (PD) – ultimii doi, titulari fiecare, in mandatele trecute, ai acestei functii. Mecanismul votului si scorurile obtinute au accentuat din nou eficienta masinii de vot. Tinind cont ca s-au considerat valide doar buletinele de vot incluzind una si, cel mult, doua optiuni, vicepresedinti au fost propulsati Alexandru Sculschi cu 30 de voturi si Adrian Scutaru, cu 26. Burada a iesit din cursa cu 12 optiuni, iar, ultimul pe lista, Ritzinger, cu doar 6.
Triunghiul Simionescu-Sculschi-Scutaru este automat inclus in componenta Delegatiei Permanente, din care, dupa circa 20 de minute, noul CJ a decis prin vot secret ca mai fac parte alti 6 consilieri.
Si de aceasta data, PD a pierdut ocazia de a-si promova oamenii in acest for de reprezentare indirecta. Ioan Ghelase si Stefan Sinpetru au pierdut cu cite 10 voturi, in favoarea celorlati 6: Teodor Mihai (PRM) – 30 voturi, Ion Arama (PRM) – 28, Dan Sabau (ApR) – 32, Constantin Bran (CDR) – 33, Didina Stanescu (PSDR) – 34 si Petre Candidatu (PSM) – 24.
Joi, consilierii au votat constituirea a 7 comisii de specialitate, urmind ca, in sedinta din iulie, sa se configureze componenta acestora. Iata care sint denumirile, deocamdata provizorii, ale comisiilor: 1. Comisia pentru strategii, integrare, studii, prognoze economico-sociale si privatizare; 2. Comisia de buget-finante, administrarea domeniului public si privat al judetului; 3. Comisia de organizare si dezvoltare urbanistica, realizarea lucrarilor publice, protectia mediului inconjurator, conservarea monumentelor istorice si de arhitectura; 4. Comisia pentru industrie, agricultura, servicii publice, turism si promovarea initiativei private; 5. Comisia pentru activitati stiintifice, invatamint, cultura, culte, tineret si activitati sportive; 6. Comisia pentru sanatate si protectie sociala; 7. Comisia pentru administratie publica locala, juridica, relatii publice, integrare si relatii internationale. (Mircea MOLDOVEANU, Cristiana APOSTOLESCU)

Comentarii