Directorul general "Petrom" iese curat din dosarele coruptiei

marți, 31 iulie 2001, 23:00
8 MIN
 Directorul general "Petrom" iese curat din dosarele coruptiei

Furtuna declansata de magistratul Gheorghe Ivan, fost prim-procuror al Parchetului de pe linga Tribunalul Braila, in interiorul celei mai puternice societati comerciale apartinind statului, si anume "Petrom", s-a transformat, cum era de asteptat, intr-o adiere de vint. Suspectat initial de abuz in serviciu, Ion Popa, omul aflat de 4 ani in fruntea colosului industriei romanesti, a fost gasit acum nevinovat, fiind scos de sub urmarire penala. Munca procurorului Ivan, cel care a avut curajul sa se ia de git cu mai-marii zilei, a fost, se pare, in van, mai ales ca Neculai Stamate si Alexandrina Vorel – directorii PECO Braila – au fost si ei absolviti de vina.
In Rechizitoriul incropit de Gheorghe Ivan si finalizat de procurorul Silvia Racovita, de la Parchetul Curtii de Apel, apar, insa, lucruri destul de interesante. Spre exemplu, prejudiciul de peste 17 miliarde, pus in circa lui Ion Popa, a fost sters pur si simplu cu ajutorul firmei "Atlas Gip" SA Ploiesti. Cit despre Stelian Negru, cap de lista in rindul inculpatilor, acesta a fost detasat din dispozitia lui Popa, in Kazahstan (!), din decembrie 2000, probabil pentru a i se pierde urma. Iata si numele celor trimisi in judecata: Stelian Constantin Negru, director general al PECO Braila, acuzat ca a prejudiciat sucursala cu 6,017 miliarde lei; Florica Dinca, director comercial PECO (prejudiciu cauzat – 3,514 miliarde lei); Catalina Apostolescu, director economic (12,048 miliarde lei prejudiciu); Antoneta Ionescu, contabil PECO Port (1,985 miliarde lei); Marioara Tudorie, contabil PECO (3,766 miliarde lei), Nicu Popescu, sef Depozit PECO Port (1,204 miliarde lei), Ioan Stanescu (1,204 miliarde lei prejudiciu), Ginel Trotus (1,985 miliarde lei), Aurelian Maraloi (2,483 miliarde lei), Virgil Maraloi (1,232 miliarde lei) si Nicolae Misirliu (816 milioane lei). Toti acestia vor fi judecati pentru abuz in serviciu, neglijenta in serviciu, complicitate la inselaciune, respectiv inselaciune cu consecinte deosebit de grave.
Marfa de 71 miliarde lei, data pe datorie
Ancheta in "afacerea PECO Braila" a fost declansata in noiembrie 1999, cind, in urma informatiilor primite prin mijloace specifice, Parchetul de pe linga Tribunalul Braila a luat la bani marunti conducerea sucursalei, despre care se banuia ca "desfasoara activitati de natura sa produca societatii importante prejudicii". Stelian Constantin Negru, Catalina Apostolescu si Florica Dinca – director general, director economic si, respectiv, director comercial – erau suspectati ca livreaza produse petroliere, incalcind dispozitiile SNP "Petrom" SA, prin care se interzicea livrarea acestora fara efectuarea platii in momentul livrarii sau fara ca beneficiarul sa prezinte garantie bancara. La acea data, se estima ca marfa vinduta si neincasata a atins valoarea record de 71,562 miliarde de lei. Intrucit nu fusese verificata bonitatea (solvabilitatea) firmelor beneficiare, multe dintre acestea emisesera cec-uri fara acoperire (in valoare de miliarde de lei). Dispozitiile SNP "Petrom", referitoare la livrarile de produse petroliere, fusesera comunicate sucursalelor pe 15 martie, 7 iulie, respectiv 3 septembrie 1999. Ultima adresa stipula clar: 1. livrarile se vor efectua in interiorul SNP "Petrom"; 2. livrarile se vor face cu prioritate catre agentii economici care platesc cash, in avans sau la ridicarea marfii; 3. livrarile se vor efectua catre agentii economici care prezinta garantie bancara (adresa I.P. nr. 4601/3.09.1999).
Topul teparilor si al datornicilor
Dupa declansarea cercetarilor, la Sucursala PECO Braila a fost efectuat un control financiar de gestiune, din care a rezultat ca, la 31 decembrie 1999, soldul contului 411 (clienti) era de 57.454.914.200 lei, compus din urmatoarele: unitati cu profil agricol – 23.114.157.320 lei; unitati bugetare – 34.273.240 lei; unitati militare – 788.254.830 lei; clienti cu cec-uri fara acoperire – 12.048.098.630 lei; clienti diversi – 21.470.130.170 lei.
Parchetul Curtii de Apel Galati considera ca fostei conduceri PECO i se poate imputa usurinta cu care a aprobat livrari catre clienti care au emis cec-uri fara acoperire, multi dintre acestia ajungind, ulterior, dupa gratii. Asa a fost cazul escrocului brasovean Claudiu Mija, patronul SC "Ajim Anairam" SRL Brasov, care avea de platit sucursalei, in decembrie 1999, suma de 2.599.857.970 lei. Mija, care a vindut combustibilul si a fugit cu banii, a fost intre timp trimis in judecata si condamnat pentru inselaciune. Cel care a aprobat livrarile catre "Ajim Anairam" a fost chiar Stelian Negru.
SC "Hylton" SRL Brasov avea, la 31.12.1999, un sold debitor de 432.247.630 lei. "Afacerile" cu PECO Braila le-a facut Ioan Stanescu, un alt escroc ajuns dupa gratii, care, pe linga faptul ca nu stie carte, s-a dat drept reprezentant al firmei sus-mentionate, in conditiile in care "Hylton" nici macar nu mai desfasura activitati comerciale. In plus, patronii firmei declarasera pierderea carnetului cu file cec si a stampilei societatii.
In aceeasi perioada de timp, "Tehnoplus" SRL Constanta datora Sucursalei PECO Braila, 901.937.770 lei. Si in acest caz, a fost mina lui Ioan Stanescu. Respectivul a "achizitionat" produsele petroliere in numele SC "Tehnoplus", afirmind ca i-ar fi dat ulterior lui Nicu Popescu, seful Depozitului PECO Port, circa 300.000.000 lei. Daca este sau nu adevarat, se va vedea mai tirziu, pentru ca cercetarile continua. Cert este ca Stanescu a "platit", ca si in cazul "Hylton" SRL, cu fila cec fara acoperire. La 13 aprilie 2001, PECO informa ca "Tehnoplus" SRL Constanta ii mai datoreaza 896.937.774 lei.
Ginel Trotus, administratorul SC "Metarex" SRL Focsani, a fost si el arestat de procurorul Gheorghe Ivan, firma sa datorind brailenilor, la sfirsitul lui 1999, 1.985.813.840 lei. Trotus a obtinut produse petroliere in baza aprobarilor date de directorul economic, Catalina Apostolescu, si directorul comercial, Florica Dinca.
SC "Tir Trans" SRL si SC "Marvi Trans" SRL Macin, firmele fratilor Aurelian si Virgil Maraloi, datorau PECO Braila, la 31 decembrie 1999, 2.483.962.640 lei, respectiv 1.282.407.790 lei. Fratii Maraloi au fost si ei arestati, pentru ca au emis cec-uri fara acoperire. Aprobarile pentru livrarea de produse petroliere catre cei doi indivizi au fost date de Stelian Negru, Florica Dinca si Catalina Apostolescu, cu concursul contabilei Marioara Tudorie. Din uriasa datorie, "Marvi Trans" a platit, in februarie 2000, 70.000.000 lei.
Cu toate ca noii directori ai PECO Braila, Neculai Stamate si Alexandrina Vorel, au aprobat si ei livrari catre "Marvi Trans", Parchetul i-a scos de sub urmarire penala, pentru ca vinovatia lor n-a putut fi probata.
Alti datornici: SC "Tracorom" SRL Bacau (501.048.020 lei), SC "Helios Serv Company" Bucuresti (in prezent, 202.400.300 lei), SC "Hidrometal Ind." Bucuresti (418.973.463 lei), SC "Tracorom International" SRL Bucuresti (197.834.140 lei).
Directorul general al SNP "Petrom" a scapat de griji
Potrivit anchetatorilor, SC "Agromec" SA Odobesti a achizitionat, in perioada 9 noiembrie 1999-februarie 2000, produse petroliere in valoare de 8.854.136.600 lei, in baza unui contract incheiat cu PECO Braila si aprobat de directorul Neculai Stamate. Desi cu intirziere, "Agromecul" si-a platit datoriile. Procurorul Silvia Racovita consemneaza in dosarul penal: "Inculpatul Stamate Neculai nu a solicitat documente de garantare a platii, deoarece exista o practica, de a «ajuta» unitatile agricole cu produse petroliere, in scopul desfasurarii campaniei agricole". Cu toate acestea, acuzarea nu-i imputa acest comportament lui Stamate, bazindu-se pe afirmatiile potrivit carora inculpatul, recent numit in functie, "nu avea cunostinta de dispozitiile «Petrom»".
Printre "partenerii de afaceri" ai PECO SA Braila, s-a numarat si Nicolae Misirliu, administrator al SC "Ina Company Agrozootehnica" SRL Bucuresti, infractor cercetat si condamnat in mai multe dosare penale, cu prejudicii de miliarde de lei. Misirliu avea si el de dat sucursalei, la data de 31 decembrie 1999, suma de 816.085.700 lei – contravaloarea unor combustibili livrati cu aprobarea directorului Florica Dinca. Mai mult, in august 1999, vazind ca PECO Braila nu-i mai da marfa pe datorie, administratorul SC "Ina Company Agrozootehnica" SRL Bucuresti, s-a dus in audienta la directorul general "Petrom". In mod surprinzator, Ion Popa a fost de acord cu solicitarile escrocului, astfel ca PECO Braila a continuat sa-i ofere acestuia produse petroliere. Contul lui Misirliu era, insa, gol.
Desi, initial, pus sub acuzatie si, apoi, arestat, directorul general "Petrom" a reusit sa iasa basma curata. Anchetatorii precizeaza: "Invinuitul Popa Ion a declarat ca a aprobat livrarea de produse petroliere catre «Ina Company Agrozootehnica» SRL Bucuresti cu conditia incheierii unui contract cu clauze asiguratorii si aceasta nu era o derogare de la dispozitiile emise anterior". Declaratiile nu l-au convins pe procurorul Gheorghe Ivan, care l-a si arestat, de altfel, pe Popa. In schimb, Parchetul Curtii de Apel Galati a dispus scoaterea directorului general de sub urmarire penala.
De altfel, Ion Popa a primit un ajutor nesperat din partea SC "Atlas Gip" SA Ploiesti, care a incheiat cu "Petrom"-ul un contract de cesiune de creanta. Astfel, cu ajutorul proceselor verbale de compensare, prejudiciul de peste 800 milioane lei a fost sters, firmei "Atlas Gip" SA revenindu-i sarcina, deloc usoara, de a recupera banii de la Nicolae Misirliu.
"IMB a pagubit PECO Braila cu 720.000 dolari"
In primavara lui 1999, Valeriu Bardiganu, director comercial al SC "IMB" SA, a solicitat PECO SA Braila livrarea de produse petroliere. Intrucit sucursala mai avea de recuperat de la Insula aproape 900 milioane lei – datorii mai vechi -, directorii Negru, Apostolescu si Dinca au refuzat solicitarea lui Bardiganu. Dar Bardiganu nu s-a dat batut. El s-a deplasat la Bucuresti si a solicitat aprobare pentru livrarea de produse petroliere, precum si reesalonarea datoriei de 887.000.000 lei, existenta deja. Avind in vedere ca era vorba de o societate cu capital majoritar de stat, Ion Popa a avizat favorabil solicitarea IMB-ului.
In acest context, pe 11 mai 1999, s-a incheiat un contract de vinzare-cumparare intre PECO Braila si "IMB" SA (pe o durata de 5 ani), urmind ca, anual, sa se negocieze clauzele si termenele de scadenta a platilor. Pentru a garanta plata produselor petroliere livrate pe 17 iunie 1999, a fost incheiat "contractul de gaj fara deposedare", asupra cantitatii de 4.000 tone seminte rapita, in valoare de 720.000 dolari.
La scurt timp, au fost livrate SC "Insula Mare a Brailei" SA produse petroliere, in valoare de 16.000.000.000 lei, cu scadenta din august 1999. Intrucit valoarea combustibililor livrati depasise valoarea gajului, PECO Braila a atentionat IMB, solicitindu-i, totodata, sa indice depozitul in care se afla marfa gajata. Termenul de plata trecuse, astfel ca cei de la Insula au apelat, din nou, la Ion Popa, pentru aminarea cu citeva luni a platilor. Si de aceasta data, au primit aviz favorabil.
Intre timp, PECO Braila, care asteptase in zadar banii, a dat in judecata IMB, pentru incuviintarea vinzarii gajului. Actiunea a fost admisa si, pe 6 septembrie 1999, Tribunalul Braila a aprobat vinzarea cantitatii de 4.000 tone saminta rapita, care constituia obiectul gajului. Si, acum, apare surpriza: pe 22 martie 2000, cu ocazia executarii silite a hotaririi Tribunalului Braila, s-a constatat ca "SC «IMB» SA instrainase marfa gajata, pagubind astfel Sucursala «PECO» Braila, cu 720.000 dolari".
Initial, SNP "Petrom" SA Bucuresti se constituise parte civila, cu suma de 16.528.684.170 lei, insa, ca si in cazul "Ina Company", creantele au fost preluate tot de SC "Atlas Gip" SA Ploiesti, partenerul de afaceri al gigantului condus de Ion Popa, in urma semnarii unui contract de cesiune de creanta cu acesta. In ce-l priveste pe directorul general al SNP "Petrom" SA, pentru el, cosmarul a luat sfirsit, la fel si pentru directorul PECO Braila, Neculai Stamate, fiind scosi amindoi de sub urmarire penala. (Marian GHEORGHE)

Comentarii