Dunarea a incetat sa mai creasca

marți, 18 aprilie 2000, 23:00
2 MIN
 Dunarea a incetat sa mai creasca

Pentru prima data in ultimele doua saptamini, Dunarea si-a oprit ieri tendinta de crestere, scazind in zona noastra cu un centimetru, astfel ca la mira Braila s-a inregistrat cota de 622 cm. "S-ar putea ca scaderea debitului fluviului sa se datoreze sparturii aparute pe 17 aprilie in corpul unui dig de la Fetesti. Potrivit prognozelor, Dunarea se va mentine la Braila in jurul cotei de 620 cm cam vreo doua saptamini", ne-a spus Marin Frone, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor.
Mentinerea fluviului la un nivel atit de ridicat va solicita din plin digurile brailene. Atit SGA, care administreaza digurile de pe malul sting, cit si Regia Autonoma de Imbunatatiri Funciare, care le are in grija pe cele de pe malul drept, au reusit pina ieri sa tina situatia sub control. S-au facut consolidari in punctele cele mai sensibile, urmarindu-se in permanenta evolutia lucrurilor. De ieri, a intrat in faza a III-a de aparare si compartimentul III al sectorului Calmatui-Gropeni-Chiscani. Se mentin in faza a III-a sectoarele Filipoiu, Gemenele, Lunguletu, Balaia si Maicanu din Insula Mare si Noianu-Chiscani. In faza a II-a au ramas compartimentele I si II din Calmatui – Gropeni – Chiscani, Bandoiu, Titcov si Marasu din IMB, Varsatura si municipiu.
In Insula Mare nu se mai poate ajunge pe la trecerea bac "Stinca", pentru ca drumul pina la dig, de pe malul drept, este inundat. Trecerile cu bacul se fac acum pe la Gropeni.
Ieri, un detasament de interventie pus la dispozitie de Flotila de Dunare "Mihail Kogalniceanu" a consolidat digul iepuresc din zona portuara. Retragerea Dunarii a facut ca prin gurile de canalizare din port sa nu mai patrunda apa. Ieri, doar o mica portiune din parcarea Perimetrului III al Zonei Libere mai era inundata. (Florentin COMAN)

Comentarii