Dupa un an "Tubman", incepe investitiile la "Laminorul"

duminică, 15 octombrie 2000, 23:00
3 MIN
 Dupa un an "Tubman", incepe investitiile la "Laminorul"

Dupa circa un an de la privatizarea SC "Laminorul" SA, noul actionar majoritar – firma "Tubman International Limited" Gibraltar – anunta demararea investitiilor in cadrul societatii brailene, cu care se angajase, de altfel, prin contractul de vinzare-cumparare cu FPS. "Tubman" si-a anuntat intentia de majorare a capitalului social al SC "Laminorul" cu circa 170 miliarde lei – aproape 7 milioane dolari, "determinata de clauza contractului de vinzare-cumparare de actiuni privind programul investitiilor in sarcina actionarului majoritar".
David Gray, presedintele "Tubman International Ltd", anunta, in urma cu aproape un an, dupa incheierea contractului cu FPS, ca noul actionar va avea de investiti conform cauzelor contractuale circa 5 milioane de dolari, dar ca firma din Gibraltar e decisa sa investeasca la Braila, in total, chiar 25 de milioane.
Majorarea capitalului se va face prin emisie de noi actiuni in schimbul unor aporturi in natura – reprezentind circa 70% din suma – si in numerar – restul de aproximativ 30%, cu exercitarea dreptului de preemtiune a tuturor actionarilor inregistrati in Registrul Actionarilor la data de 12 octombrie a.c., proportional cu numarul de actiuni detinute. De altfel, aceasta propunere de majorare a capitalului social face obiectul unei sedinte extraordinare a Adunarii Generale a Actionarilor SC "Laminorul", convocata pentru data de 24 octombrie 2000.
Aportul in natura urmeaza a fi, deci, echivalentul a circa 117 miliarde lei – cam 4,77 milioane dolari, iar restul de 50 miliarde lei in numerar. Aceasta majorare de capital va face ca "Tubman" sa detina 90% din capitalul social al "Laminorul".
Pina acum, stagnare
Pina acum, insa, activitatea SC "Laminorul" SA a cam stagnat, in sensul ca, in general, s-a mentinut cam la acelasi nivel cu cel dinaintea privatizarii. Au existat si probleme cu materia prima, si oarece nemultumire in rindul salariatilor, care se asteptau la o relansare a societatii mult mai devreme. Decizia actionarului majoritar de a demara programul investitional vine la putin timp dupa scandalul "«Tepro» Iasi".
"Laminorul a facut si obiectul unei verificari a Directiei Post-Privatizare din cadrul FPS Central, care a atras atentia ca termenul limita de realizare a clauzelor contractuale privind investitiile – ianuarie 2001 – se cam apropie de sfirsit.
Oricum, se pare ca David Gray nu a stat degeaba pina acum, pentru ca noul program investitional se anunta a fi unul surprinzator.
"Laminorul" va produce utilaje pentru o firma din Marea Britanie
"Laminorul" SA urmeaza ca, pe linga sirma, sa produca si utilaje specializate in producerea de materie prima pentru industria sirmei. "Tubman International Limited" a anuntat ca, prin intermediul companiei "Gray Associates", a incheiat un contract cu compania "Hi-Draw Group" din Marea Britanie, pentru cumparare de know-how si a licentei internationale de fabricatie, in scopul de a se transfera producerea de echipamente "Hi-Draw" in Romania, la "Laminorul" Braila. In cadrul societatii brailene urmeaza sa se infiinteze o unitate specializata in fabricarea echipamentelor pentru "Hi-Draw Group", destinate exportului pe piata mondiala. Aceasta investitie urmeaza a se ridica la o valoare de aproape 4 milioane $ si "face parte dintr-un plan pe termen lung prin care «Tubman International Limited» urmareste a transfoma «Laminorul» Braila, dintr-o societate care realizeaza, in prezent, o valoare adaugata scazuta a produselor, intr-o companie care, pe baza unor tehnologii de virf, sa obtina o valoare adaugata sporita a produselor sale", a anuntat firma "Tubman" prin intermediul "Gray Associates" – reprezentanta Bucuresti. Dupa cum se arata in acelasi anunt, "«Hi-Draw Group» este o companie de larga recunoastere, fiind unul dintre liderii mondiali in ceea ce priveste proiectarea si fabricarea masinilor specialiazate in producerea de materie prima pentru industria prelucratoare a sirmei. Mai mult decit atit, «Hi-Draw Group» cuprinde companii asociate care fabrica echipament bazat pe tehnologii de virf din domeniul tratamentelor termice de recoacere, fosfatare, curatare si decapare chimica, grunduire, precum si robotizare si prelucarare mecanica".
Amanunte despre cind va fi lansat exact programul investitional, cind va incepe "Laminorul" sa produca echipamente "Hi-Draw" si ce inseamna aceasta noua unitate specializata in plan social – cite locuri de munca se vor crea, de exemplu – nu am putut afla pina acum. Oricum, mai multe lucruri se vor sti dupa sedinta AGA din 24 octombrie. (Mircea DOAGA)

Comentarii