Ecologistii vor conservarea biodiversitatii din Insula Mica a Brailei

joi, 05 august 1999, 23:00
1 MIN
 Ecologistii vor conservarea biodiversitatii din Insula Mica a Brailei

In perioada 25 iulie – 1 august, Tineretul Ecologist din Romania si "Eco Alpex 024" au desfasurat proiectul "Cursuri si Voluntariat – Conservarea biodiversitatii din Insula Mica a Brailei".
Prin aceasta activitate, 10 tineri, in majoritate studenti, au montat indicatoare de avertizare in 12 puncte de acces din rezervatia braileana. Ei au avut posibilitatea sa se informeze in legatura cu valoarea naturala a zonei prin intermediul cursurilor sustinute de organizatori. "Noi consideram a fi utile activitatile prin care tinerii participa direct la conservarea unui obiectiv natural. Cursurile la care au participat, voluntari, au oferit informatii despre potentialul natural al rezervatiei, legislatie si modul in care se aplica aceasta, se precizeaza intr-un comunicat al organizatorilor. Pentru cei care nu stiu, Insula Mica a Brailei a fost declarata rezervatie naturala inca din 1979.
Recent, s-a interzis plantarea de plopi, recomandindu-se padurile de salcie. Avind o suprafata de 13.000 ha, pe care nu lipsesc padurile, lacurile, iezerele sau mlastinile si diferitele animale, zona a constituit o permanenta tentatie pentru cei 57.000 de locuitori din vecinatate. Acestia au ca ocupatie cresterea animalelor, cultivarea pamintului si pescuitul. Potentialul floristic si turistic a fost afectat negativ de-a lungul timpului. Printr-o hotarire a Consilului Judetean Braila, cei care locuiesc in zonele limitrofe Insulei Mici au primit terenuri in Insula Mare. Acesta decizie a avut ca scop diminuarea efectele defrisarilor, vinatorii, pescuitului etc. Din pacate, nu toti locuitorii au intrat in posesia unei asemenea teren, unii cetateni continuind sa creasca animale in semisalbaticie si sa efectueze activitati de braconaj. (Daniela TUPEA)

Comentarii