Gangsteri de patru roti

miercuri, 20 iunie 2001, 23:00
5 MIN
 Gangsteri de patru roti

Anual, in Braila, se inregistreaza citeva sute de spargeri de autoturisme si furturi din acestea. Trei sferturi dintre infractiunile respective ramin in scriptele politienesti cu "a.n" si se raporteaza de la un an la altul, ca "bile negre" pentru lucratorii insarcinati cu instrumentarea unor astfel de cauze. Cind vine vremea bilantului, politistii de la Compartimentul "Prevenire si Combatere Furturi Auto", din cadrul Biroului "Judiciar" de la Municipiu, umbla ca titirezii, sa mai radieze cite o cauza ramasa cu autori necunoscuti. Chiar daca-si scuipa sufletul pentru cercetarea unei spargeri de autoturism, de cele mai multe ori politistii braileni ramin pacaliti de infractori, acestia devenind o breasla imbatabila in materie de mod de operare, de plasare a pieselor sustrase si de stergere a urmelor. Exista, la nivelul Brailei, adevarate grupuri de spargatori profesionisti, care si-au creat piete de desfacere a "mortilor" in toata tara, iar specialistii recunosc faptul ca fenomenul este greu de stapinit.
O ultima analiza a situatiei spargerilor de autoturisme denota o explozie de cauze pentru care nu se cunosc autorii. Pe masura ce rezolva o parte din spete, politistii se confrunta cu noi si noi acte de efractie asupra masinilor, cu moduri de operare dintre cele mai nastrusnice si cu infractori din ce in ce mai versati.
90% dintre masinile sparte sint Dacii
Cu o "coada" de 451 de fapte din ’99 si 443 din 2000, oamenii de la Compartimentul "Prevenire si Combatere Furturi Auto", din cadrul Biroului "Judiciar" al Politiei Municipiului, au traversat primele cinci luni ale anului in curs reusind sa rezolve, pe o parte, 271 de cauze, dar si sa inregistreze, pe de alta parte, 190 de spete cu "a.n.".
"Acum, avem in «stoc», cum se spune, 955 de dosare cu autori necunoscuti. Anual, se inregistreaza 450-500 noi cauze de acest gen. 90 la suta dintre masinile-tinta pentru spargatori sint Dacii. Autoturismele cu aceasta marca sint extrem de simplu de spart, au sisteme de inchidere foarte usor de «descifrat», indeosebi cu chei potrivite, lame, cutite artizanale, obiecte taioase ascutite, clame… Consacrata ramine metoda cheilor potrivite. Cu o singura cheie, infractorii deschid cite o parcare intreaga de Dacii. In mod categoric, la Braila, furturile din auto au, deja, caracter de fenomen", ne-a declarat mr. Ion Moise, coordonatorul liniei de munca "Prevenire si Combatere Furturi Auto".
Hotii de piese si obiecte de valoare din masini au virste intre 12 si 80 de ani si fac parte din categorii sociale dintre cele mai diverse. Indeosebi, preciza mr. Moise, tinerii sint cei care constituie adevarate bande de spargatori, minorii din familii dezorganizate se grupeaza in hoarde de infractori condusi de un "creier" adult. In faptul serii, dupa o tura de recunoastere si identificare a posibilelor obstacole in comiterea faptei, grupurile de tineri ataca autoturismele neasigurate, parcate in zone neiluminate, si, in nici cinci minute, lasa masina "pe burta", fara roti, fara radio-casetofon, fara baterie… Chiar si fara volan. "O lasa de varuit", cum spun ei. "Mortii" – obiectele furate – sint plasati la foc automat, spargatorii se retrag in liniste in cuibul destinat depozitarii, inventariaza prada si apoi o plaseaza, pe bani putini, grupului specializat in comercializarea "furaciunilor". "Profesionistii" sint doar o categorie de spargatori. Acestia lucreaza ca la carte, cu manusi, dupa un plan bine stabilit.
"Spargatorii au piata de desfacere in rindul taximetristilor. 80 la suta dintre clientii hotilor din masini sint soferii profesionisti si cei care fac taximetrie, adica cei care uzeaza foarte mult piesele masinilor. La preturi derizorii, taximetristii se bucura sa-si poata procura piese care sint extrem de scumpe in magazin. Rotile de rezerva si radio-casetofoanele au cea mai mare cautare si se vind la jumatate din pretul real.
Alta metoda la care recurg infractorii este aceea a plasarii obiectelor in Galati. Ca o caracteristica a acestui gen de fapta: ceea ce se vinde la Galati provine din Braila, iar ceea ce se vinde la noi, vine din Galati, de la hotii de acolo. Spargatorii au invatat sa ne pacaleasca astfel, stiind ca isi pierd usor urma daca transfera piesele in alt judet. Adevarul este ca noi colaboram greu unii cu altii. Ca sa aflu unde este chederul unei masini sparte in Braila, si, implicit, sa prind un fir al bandei, trebuie sa iau legatura cu vreo cinci sectii de Politie din Galati. Reversul este valabil", a relatat mr. Ion Moise.
Un parbriz pentru un ursulet din plus
O alta categorie de spargatori este aceea a copiilor care, culmea, tentati de jucariile ce si le agata soferii la oglinzile retrovizoare interioare, sparg parbrizele si fura doar ursuletii din plus, iconitele, odorizantele. Nimic altceva. "Avem autori care provin din familii cu situatii materiale foarte bune, copii reusiti, care sparg masinile din simplul motiv ca vor sa se distreze, pentru cresterea nivelului adrenalinei. Avem multe exemple si de copii care sparg parbrizele si fura briz-briz-urile de la oglinzile retrovizoare. Unii chiar au invatat cum sa sparga parbrizul fara sa faca zgomot. Metoda este folosita si de «profesionisti». Ei arunca fragmente de ceramica din bujii in parbriz si, fara zgomot, geamul «infloreste». Apoi, puzderia de tandari este scuturata si locul faptei ramine descoperit", a mai precizat sursa citata.
Uneori, chiar soferii se fac vinovati de spargerea propriilor masini. Ei lasa in acestea, la vedere, obiecte de valoare, bani, telefoane mobile, statii de emisie-receptie, genti-diplomat, marfa. Nu mai vorbim de larghetea cu care isi impopotoneaza, cite unii, bolizii, cu abtibilduri reflectorizante, lantisoare fosforescente, jucarii colorate strident, CD-uri ornament si alte zorzoane care scot masina in evidenta.
"Pentru prevenirea spargerilor, recomandam soferilor, sa nu-si parcheze masinile in zone neiluminate si sa nu lase in acestea obiecte tentante. Apoi, sa ia masuri de asigurare a automobilelor, sa verifice cit de bine functioneaza sistemul de inchidere, sa isi monteze sisteme de alarma, sa-si stringa stergatoarele, oglinzile, piesele din afara masinilor… In cele din urma, la nivelul asociatiilor de proprietari, soferii isi pot angaja un agent de paza. Cred ca, pe luna, nu le-ar reveni o suma prea mare de dat. Apoi, mai e moda asta, de a parca masina sub bolta de vie sau de vegetatie din fata blocului, in ideea ca este aproape de locuinta. Avem foarte multe spargeri din astfel de zone amenajate. Consideram ca e mult mai ieftin sa iti iei astfel de masuri de siguranta, decit sa-ti cumperi in fiecare saptamina, poate zi, cite o piesa care ti-a disparut", a avertizat mr. Moise. Politistii trag un semnal de alarma in acest sens, intii, fiindca stiu bine metodele de lucru ale spargatorilor si apoi, fiindca si ei au fost muscati. Nu putine sint cazurile de ofiteri sau subofiteri de politie, chiar si din aceia de la "Furturi Auto", care si-au gasit masinile devastate, deposedate de bunuri si, ca toti ceilalti pagubiti, au ramas cu buza umflata din simplul motiv ca infractorii sint, uneori, cu un pas inaintea lor. (Nicoleta BUTNARU)

Comentarii