IMB nu se mai lichideaza

miercuri, 15 noiembrie 2000, 00:00
5 MIN
 IMB nu se mai lichideaza

AGA urma sa decida aseara nedeclansarea procedurii de lichidare a IMB. Anterior sedintei, citeza zeci de salariati ai sectorului zootehnic au declansat un protest spontan – in nota deja obisnuita – pentru a-si cere salariile la zi si plata asigurarilor sociale
SC Insula Mare a Brailei SA nu se mai lichideaza, sedinta AGA care era programata pentru ieri dupa-amiaza urmind sa decida nedeclansarea procedurii de lichidare administrativa, ne-a declarat ieri, Gratiela Momescu, directorul general al IMB.
Interesant este ca, in conformitate cu Legea 99/1999, societatea se afla in situatia dizolvarii de drept – avind datorii mai vechi de 60 de zile cu mult mai mari decit jumatate din valoarea activelor. "Se poate constata, de catre AGA, stare de dizolvare de drept, conform legii, dar poate sa se decida neinceperea lichidarii. E paradoxal, dar posibil, totusi", recunostea, ieri, Gratiela Momescu, inainte de sedinta AGA.
Revolta vacarilor
Dimineata, insa, la sediul administrativ al IMB, citeva zeci de salariati ai sectorului zootehnic – crescatori de vaci de la fermele zootehnice IMB (in special Tudor Vladimirescu) au declansat o revolta spontana, pentru a-si cere si obtine salariile la zi. In plus, ei solicitau – din nou – conducerii societatii achitarea restantelor la plata asigurarilor sociale de sanatate si somaj, pentru a putea beneficia de asistenta medicala gratuita si ajutor de somaj.
Anuntat fiind de acest protest si de faptul ca ar fi inceput sedinta AGA – cu toate ca ea fusese anuntata pentru ora 15.00 – de catre liderul sindicatului (acum legal constituit) Nicolae Ginghine, redactorul nostru s-a deplasat la fata locului. Liderul sindical ne-a declarat ca oamenii isi cer drepturile salariale si ca se tem ca, odata intrata in lichidare societatea, ei vor ramine cu ochii-n soare. In plus, Ginghine a adaugat ca sindicatului nu i se da atentie de catre conducere, ca a solicitat reluarea negocierilor pentru incheierea noului contract colectiv de munca si ca, oficial, e declansat conflictul de munca la nivel sindicat – conducere, subliniind ca greva zootehnistilor e spontana, pentru declansarea uneia legale mai trebuind indeplinite o serie de etape.
Ajunsi la fata locului, am constatat ca din sediul IMB ieseau citeva persoane imbracate la patru ace, care se indreptau spre autoturismele cu numar de Bucuresti cu care venisera, semn ca sedinta se terminase. Am aflat de la unul dintre "mahari" ca nu a fost vorba despre nici o AGA (cum era de asteptat), reusind apoi sa obtinem o intrevedere cu cel mai "greu" om din staff-ul "Reen": Fernando Enciu – de altfel, o premiera pentru presa. Acesta ne-a invitat in biroul directorului general Gratiela Momescu – prezenta, de asemenea, la discutii – unde am incercat sa aflam cit mai multe despre situatia IMB, a "Reen" si despre soarta salariatilor. Dupa terminarea interviului am incercat sa comunicam rezultatul discutiilor protestatarilor. Si cum directorul general Momescu ne declarase ca li se vor da salariile pe septembrie revoltatilor, asta le-am si comunicat.
Atitudinea acestora, insa, a fost cu totul anormala: ca de ce ne-am dus intii la conducere si nu am discutat intii cu ei, care ne chemasera acolo. Le-am explicat, dar in zadar. Suparati ca vacarul pe sat, baietii au inceput sa ne ceara socoteala ca "de ce, cum, ce fel" procedeaza redactorul "Monitorului", de parca asta era problema lor atunci. "Sinteti de-ai lor, nu scrieti nimic despre Insula, despre noi, despre ce se intimpla aici (culmea, ziarul nostru a prezentat situatia IMB si a salariatilor cum nu a mai facut-o nici un alt ziar, post de radio sau TV din oras sau tara). Directoarea ne-a promis dimineata ca ne da si banii pe octombrie, nu numai pe septembrie! Sa mergem peste ea in birou, sa ne spuna si noua ce v-a spus dumneavoastra. Vrem banii si pe octombrie! Statele sint facute!"
Si, ca o adevarata turma, au intrat in biroul directorului general, pentru a-i cere socoteala. "Nu sint bani si pentru octombrie. Sint alte sectoare care nu si-au primit salariile din mai, din august, nu e corect ca va dau voua salariile la zi, iar celorlalti deloc. Nu avem de unde!", le-a raspuns directorul Momescu. "Nu ne intereseaza, vrem drepturile noastre, nu plecam de aici, vrem sa platiti restantele la contributii sociale, sa beneficiem de asistenta medicala si de somaj, ca noua ni s-au oprit banii pe state pentru acestea!" "Nu vreau sa va dau banii!" – a rabufnit Gratiela Momescu. Cam asa s-a desfasurat dialogul dintre zootehnisti si directorul general, intr-un oarece damf de balega si bautura venit dinspre protestatari – unii dintre ei "ciupiti" de vinisorul proaspat alb sau rosu, pentru zile negre.
Pina la urma acestia au obtinut de la conducerea IMB banii si pe octombrie – dati, de fapt, de firma "Reen", ieri.
Nu contesta nimeni greutatile si saracia cu care se confrunta acesti salariati, dar pina la a ne acuza ca nu ne-am implicat in rezolvarea – cit am putut – a situatiei lor salariale la IMB e o cale atit de lunga, ca foarte putin i-a trebuit indignarii sa ne-ajunga. Dialogul dintre redactorul nostru si protestatari a mai continuat si in curte, timp de vreo ora. Cea mai mare parte a zootehnistilor erau, intr-adevar, oameni necajiti: "Am copii, nu am ce sa le dau de mincare; nu am cu ce sa-i trimit la scoala, muncim de la 5 dimineata la 6 seara; ne trezim la 4 in fiecare zi, nu stiu ce-s alea sarbatori, simbete, duminici; am fost la dispensar si am ramas dator cu 1 milion, pentru ca societatea nu a platit asigurarea. Ce vina am eu? Noua ni s-au retinut acesti bani; Nu-i intereseaza in ce conditii muncim; animalele sint lasate sa moara de foame; n-am avut furaje de saptamini intregi, ni se aduc curnuti tocati, iar in acte este trecut porumb; nu vrem neaparat salariile (sic!), ci mai ales sa se plateasca datoriile la somaj si sanatate" etc. etc. Unii dintre ei, insa, incepusera sa se intreaca in numarul de copii pe care ii are acasa.
Dupa ora 14.00, protestatarii au ramas sa astepte, in liniste, sosirea banilor de la banca. Oricum, nedeclansarea lichidarii – asa cum a dat drept sigur ca se va intimpla Gratiela Momescu – arunca intr-o cu totul alta lumina inclusiv concesionarea terenului din IMB, pentru ca metoda de concesionare aleasa – licitatie cu plic inchis – este valabila doar in cazul societatilor aflate in lichidare sau faliment. Ramine de vazut ce va urma si ce se va intimpla cu actiunea de concesionare. Vom reveni. (Mircea DOAGA)

Comentarii