IMB se concesioneaza la foc automat

sâmbătă, 04 noiembrie 2000, 00:00
4 MIN
 IMB se concesioneaza la foc automat

Situatia SC IMB SA si a celor 56.000 hectare de teren a devenit de-a dreptul ciudata. Pe linga anuntul privind dizolvarea societatii, un alt anunt avea sa puna bomboana pe coliva: scoaterea la concesionare a terenului IMB.
Prin urmare, "Monitorul" a avut dreptate cind a mentionat, ca ipoteza, ca prin masura de introducere in lichidare a societatii se urmareste de fapt, scoaterea cit mai grabnica a terenului la concesionare, pina in alegeri. Intreaga operatiune s-a facut la foc automat, insa nu fara bilbiieli. Printr-un anunt aparut chiar in numarul de ieri al ziarului nostru, Agentia Domeniilor Statului (ADS) anunta organizarea unei licitatii cu plic inchis in vederea concesionarii unei suprafete de 56.670 de hectare de teren (desi in anunt a aparut eronat 56.67 ha), aflat in administrarea SC IMB SA Braila. Data licitatiei a fost fixata pentru 24 noiembrie 2000, ora 10.00 (aparuta tot eronat ca fiind 24 octombrie, varianta exclusa din start, din moment ce data limita de depunere a ofertelor este 23 noiembrie 2000). Culmea, licitatia se va tine exact cu doua zile inainte de alegerile generale. Pretul caietului de sarcini este de 40 milioane lei, iar valoarea garantiei de participare de 17,029 miliarde lei. Aceasta hotarire a fost luata de Consiliul de Administratie al ADS pe 31 octombrie 2000.
Prin urmare, se poate spune ca totul a mers la foc automat: pe 30 octombrie, cel tirziu, se decide convocarea AGA cu privire la dizolvarea societatii; pe 31 octombrie apare anuntul cu privire la convocarea sedintei AGA, pentru 14 noiembrie; tot pe 31 octombrie, ADS hotaraste scoaterea la concesionare prin licitatie cu plic inchis; pe 3 noiembrie apare anuntul cu privire la concesionarea terenului IMB; pe 14 noiembrie va avea loc AGA; pe 24 noiembrie licitatia pentru concesionare; pe 26 noiembrie sint alegerile. Interesant este ca metoda de concesionare aleasa – licitatie in plic inchis – se aplica doar in situatia in care, dupa doua oferte succesive de privatizare prin vinzare de actiuni concomitent cu concesionarea terenurilor, nu s-a inregistrat sau nu a fost acceptata nici o oferta, ori in situatia in care societatile comerciale agricole se afla in lichidare administrativa sau in faliment. Este evident ca prima situatie necesita timp foarte mult, in schimb cea de-a doua e mult mai rapida in ceea ce priveste concesionarea terenului. Desigur, MAA e acoperit, pentru ca IMB se afla, intr-adevar, in situatia teoretica de a fi declansata dizolvarea – conform Legii 99/1999 – dar acest lucru ar fi trebuit facut pina la 1 ianuarie a.c. De ce abia dupa 11 luni se face asta? Poate pentru a se putea concesiona terenul in ultimele zile de viata ale actualului Guvern, fara prea mare bataie de cap?
Oricum, soarta IMB e pecetluita: e sigur deja ca va intra in lichidare si ca pe 14 noiembrie se va pronunta starea de dizolvare a societatii, pentru ca altfel nu ar mai fi posibila concesionarea, prin licitatie cu plic inchis, in 24 noiembrie. Altfel, ce rost ar mai fi avut anuntul privind concesionarea? Interesant este ca aceasta decizie de scoatere la concesionare a terenului s-a luat inaintea sedintei AGA privind dizolvarea societatii si nu dupa, cum ar fi fost normal si legal. E clar ca, pentru ADS si MAA, IMB este inca de pe acum in lichidare, din moment ce s-a publicat anuntul pentru concesionare prin licitatie cu plic inchis. Cum la fel de clar este ca totul s-a facut sub presiunea timpului, din moment ce nu s-a mai asteptat hotarirea AGA de lichidare.
IMB da cu piciorul terenului din Insula
Curios este si faptul ca "IMB" SA ar fi putut chiar ea sa concesioneze terenul statului, pe care il are in administrare, pina in momentul privatizarii societatii. Conform Ordonantei de Urgenta 198/99, IMB ar fi avut drept de preemtiune in concesionarea terenurilor detinute in exploatare. Culmea, "IMB" este singura societate fosta IAS din judet care nu si-a manifestat acest drept – in afara celor aflate, in momentul aparitiei OUG 198, in lichidare. Practic, "IMB" SA a pierdut acest drept, nesemnind contractul de concesionare pe 2000 cu ADS si neplatind nici o redeventa statului. Astfel, implicit, a renuntat si la dreptul de preemtiune. Celelalte societati foste IAS din judet, chit ca aveau o situatie financiara la fel de precara ca a IMB, nu au renuntat la acest drept. Celei mai mari societati agricole din tara, insa nu i-a trebuit concesionarea terenului, drept pentru care de aceasta va beneficia, acum, altcineva. Culmea este ca in toamna anului trecut IMB a reusit sa finanteze singura insamintarea a 23.447 ha plus 10.000 ha ogoare. Ba mai mult, AGA a aprobat in vara contractarea unui credit bancar pentru finantarea campaniei din toamna acestui an. Intrebarea este de ce a mai fost nevoie de asocierea in participatiune cu firma "Reen" daca tot s-a ajuns la dizolvare?! Doar pentru a-si trage partea leului din recolta 1999-2000 finantata de IMB? Sau pentru a face muschi in vederea participarii cu succes la "olimpiada" concesionarii, programata poate nu intimplator abia acum si nu in primavara? Ramine de vazut daca socoteala de acasa se va potrivi cu cea din tirg. Vom reveni in editiile urmatoare ale ziarului nostru. (Mircea DOAGA)

Comentarii