Investitorii FNI s-au impartit in doua tabere

miercuri, 05 iulie 2000, 23:00
3 MIN
 Investitorii FNI s-au impartit in doua tabere

Astfel, la Braila s-a infiintat Asociatia Investitorilor Pagubiti la FNI ( AIP-FNI ), care urmeaza sa obtina chiar astazi hotarirea judecatoreasca, dar, in paralel, se incearca si infiintarea unei filiale judetene a Asociatiei Nationale a Investitorilor FNI – cu sediul la Bucuresti. Deocamdata niciuna nu are sediu, inscrierile facindu-se la fintina areteziana de linga Palatul Administrativ – in cazul AIP-FNI – sau in fata sediului unde a functionat agentia FNI (Dorobanti colt Albina) – in cazul ANI-FNI.
Prima asociatie urma sa obtina hotarirea judecatoreasca chiar astazi, dupa cum ne-a declarat presedintele acesteia, Dumitru Grosu – ofiter MApN in rezerva. Asociatia Investitorilor Pagubiti la FNI au deja 1007 membri, majoritatea covirsitoare din Braila, dar sint cazuri de investitori din Bucuresti, Galati si Tecuci.
Dupa cum ne-a precizat Dumitru Grosu, asociatia este condusa de un Consiliu Director format din 7 persoane – vicepresedinte fiind Adrian Trifan, profesor de istorie – fiind aleasa si o Comisie de Cenzori formata din 3 persoane si un casier. Toti acestia au fost alesi din rindul investitorilor FNI, cei 11 decizind sa ocupe aceste functii fara a fi retribuiti.
"Percepem o cotizatie initiala de 500 lei pentru fiecare milion de recuperat. Domnul primar Lungu ne-a promis ca ne va acorda si un sediu, fara sa ne perceapa o taxa. Incepind de joi, dupa ce obtinem hotarirea judecatoreasca, vom confectiona stampila si vom elibera chitante pentru fiecare membru care s-a inscris sau se va inscrie in asociatie. Inscrierile se vor face in continuare, urmind ca atunci cind vom obtine sediul sa organizam o conferinta de presa", a mai spus sursa citata.
Avocatul AIP FNI este Maria Diculescu, aceeasi care ii reprezinta si pe investitorii inscrisi in Asociatia Nationala a Investitorilor FNI (ANI-FNI) Bucuresti.
"Eu consider ca sint mai bune aceste asociatii judetene si sint sigur ca se vor infiinta si in alte judete. Asta pentru ca orice discutie de la Bucuresti se va face in prezenta reprezentantilor acestor asociatii, nu cu un singur reprezentant al unei singure asociatii. Vom actiona umar la umar cu ANI-FNI, dar nu vom fi remorca lor", a adaugat Dumitru Grosu.
De cealalta parte, este in curs de infiintare filiala judeteana a Asociatiei Nationale a Investitorilor FNI. Reprezentantul filialei, Fanica Enciu, ne-a declarat ca pina acum in aceasta filiala a ANI-FNI s-au inscris circa 600 de investitori si ca sint asteptati si altii. Taxa de inscriere este de 20.000 lei/investitor.
Asociatia va fi reprezentata in instanta de avocatii Maria Diculescu si Ion Mustata. ANI-FNI a hotarit sa infiinteze in fiecare judet cite o filiala, pentru a putea reprezenta interesele tuturor investitorilor din tara – daca este posibil.
La sedinta de constituire a ANI-FNI de acum o saptamina, au participat, ca invitati, 2 parlamentari: Alexandru Sassu si Ulm Spineanu. Acesta din urma a spus ca va propune Guvernului sa emita o ordonanta, pina la 31 august, prin care sa se restituie investitorilor sumele investite initial – circa 2500 miliarde – fara cresterile ulterioare, dar ca aceasta este, deocamdata, doar o propunere.
S-a hotarit, de asemenea, continuarea protestelor "fata de atitudinea institutiilor statului care au fost implicate direct in aceasta mega-escrocherie, pina la recuperarea banilor".
Pina la gasirea unui sediu, investitorii se pot inscrie in ANI-FNI in fata sediului fostei agentii FNI de pe Dorobanti, relatii putindu-se obtine la telefonul 093-432983. (Mircea DOAGA)

Comentarii