Nebuloasa bonurilor valorice pentru motorina

marți, 28 noiembrie 2000, 00:00
2 MIN
 Nebuloasa bonurilor valorice pentru motorina

Printr-o circulara emisa in ziua de 22 noiembrie, Ministerul Agriculturii a insarcinat Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara Braila sa intocmeasca urgent o situatie privind necesarul de motorina pentru finalizarea lucrarilor de sezon in judetul nostru si necesarul de bonuri valorice prin care sa poata fi procurat acest combustibil. Functionarii DGAIA s-au pus pe treaba si au informat ministerul ca in zona Brailei mai e nevoie de 5042 tone de motorina pentru finalizarea campaniei de toamna.
Cit priveste bonurile valorice, ele se vor acorda doar pentru doua tipuri de trebuinte: semanarea culturilor de cereale paioase si executarea araturilor pentru ogoare. Cei de la Directia Agricola au calculat ca pentru insamintarea de paioase pe 100.935 hectare e nevoie de 201.870 bonuri a 100.000 lei, deci de un total de 20,1 miliarde lei. Pentru a se face ogoare pe 220.044 ha trebuie 220.088 bonuri a cite 50.000 lei si 110.000 bonuri a cite 100.000 lei, ceea ce totalizeaza 22 miliarde lei. Asta in eventualitatea in care agricultorii vor primi bonuri in valoare de 200.000 lei pentru insamintarea unui hectar si 100.000 lei pentru a ara un hectar.
Deocamdata nu se stie foarte exact cum se va proceda, fiindca Ordonanta de Urgenta nr. 208 din 15 noiembrie "privind instituirea sistemului de plata pentru motorina, pe baza de bonuri valorice, in vederea infiintarii culturilor de cereale paioase si efectuarii araturilor din toamna anului 2000", inca nu a fost completata cu normele metodologice de aplicare. Oricum, este deja foarte tirziu fiindca semanaturile s-au cam finalizat, la fel ca si araturile. Si, ca si cind asta n-ar fi de ajuns, conform OU 208, obtinerea bonurilor este ingreunata de o lunga serie de chichite birocratice. Cind au intocmit "necesarul" solicitat de minister, functionarii DGAIA au luat in calcul lucrari deja efectuate in mare parte pentru ca motorina sa nu se piarda. De altfel, si anul trecut a fost aceeasi situatie: ajutorul in motorina pentru semanaturi a ajuns la agricultori abia la inceputul iernii. Desi bonurile au o destinatie precisa, ele vor fi folosite iarasi pentru a se cirpi ce se mai poate. Asta in conditiile in care, conform directorului Directiei Agricole, Gheorghe Voicu, in judetul Braila s-ar fi putut ara si semana cu 40% mai mult decit s-a facut daca agricultorii nu s-ar fi confruntat cu lipsa motorinei. (Florentin COMAN)

Comentarii