Nebunii din libertate

miercuri, 06 septembrie 2000, 23:00
4 MIN
 Nebunii din libertate

Ca si cum cersetorii si prostituatele ieftine ce umplu strazile Brailei nu ne-ar fi indeajuns in ultima luna de zile, medicii de specialitate si oamenii legii se confrunta cu o avalansa de nebuni violenti, scapati, efectiv, in strada. Pe de o parte, politistii si angajatii Salvarii aduna, zilnic, cinci, sase bolnavi psihic si-i duc la sectiile de psihiatrie iar, pe de alta parte, psihiatrii se pling de suprapopularea sectiilor si de lipsa medicamentelor destinate linistirii nebunilor. Ofiterii Politiei pentru Interventii Rapide din IPJ Braila, chemati adesea la cele mai ciudate cazuri, cred ca, in ultimele zile, magnetismul exercitat de Luna explica numarul mare de dereglati violenti. Ei nu fac decit sa-i adune si sa-i predea sectiilor de psihiatrie dar, aici, situatia este la fel de disperata: medicii spun ca nu mai pot interna oameni si ca nici macar n-au ce le face, din lipsa medicatiei de specialitate.
Conform declaratiilor medicilor psihiatri, nebunii ajung in strada fiindca sectiile sint arhipline iar tratamentele nu pot, efectiv, rezolva problemele sociale. De aceea externatii se refugiaza in alcool sau chiar innebunesc de-a binelea, pe fondul problemelor din familie si lipsurilor de tot felul. In spital, bolnavii psihic continua sa-si procure alcoolul pe care-l consuma in dispretul tratamentului, si asa insuficient, fug din sectia de psihiatrie ori ataca personalul medical.
Coma alcoolica – a doua natura a nebunilor
Seful Sectiei "Psihiatrie" din cadrul Spitalului "Sf. Pantelimon", dr. Tiberiu Dobrescu, sustine ca cele 180 de paturi ale sectiei sint in permanenta ocupate, iar cele 50 de la sectorul "Psihoze" gazduiesc, de o buna perioada, peste 70 de bolnavi. "Brailenii, pe linga problemele socio-economice pe care le au, defuleaza in alcool, multi ajung la noi in delirium tremens, coma alcoolica. Sectorul psihoze arata exact «ca la nebuni» fiindca in 50 de paturi dorm 70 de bolnavi, unii agresivi, care ataca personalul medical sau care se bat intre ei."
El precizeaza ca brailenii isi alimenteaza depresiile, tot mai des, cu alcool combinat cu medicamente gen distonocalm, diazepam, romparkin si rezultatul este dezastruos. Unii sint adusi la spital in stare de coma sau dupa ce, in culmea agitatiei, au sarit la politistii apelati de personalul de pe Salvare. Este si cazul individului care, in plina criza, a luat la bataie politistii si asistentii medicali veniti sa-l linisteasca, dupa care a scos din sin sapte cutite si doua topoare lovind cu ele la nimereala.
De altfel, in ultima luna, vreo zece "agitati" au vizitat si sediul "Monitorului". Unul s-a zbatut si a urlat in holul redactiei, s-a trintit pe jos fara sa spuna, macar, ce vrea. Pentru linistirea lui a fost nevoie de interventia fortelor de ordine. Ieri, un individ incoerent s-a dat de ceasul mortii, tot in holul redactiei, cum ca vrea casa.
Altul, care are chiar si aviz de port arma, ne-a povestit, intr-un memoriu voluminos, ca este "personajul principal supus traversarii epocii bune pentru oamenii de buna credinta adica cei care au fost crescuti si educati spre a iubi cu toata cinstea si calea dreapta" si ca vrea sa ceara iertare "acelora ce sint afectati si nu sint demascati spre a se face public sa cunoasca lumea cea curata, dreapta si cinstita pe care si-a dorit-o si Dumnezeu si care sunt pe deplin convins ca din acelasi motiv a fost neinteles si Isus si deranjind timpitii de atunci s-a intimplat ceea ce nu ar fi trebuit sa se intimple" – am citat mot-a-mot. Desi am avertizat institutia la care lucreaza respectivul despre simptomele sale, nu s-a luat nici o masura. Mai mult, el a fost reinvestigat psihologic si a primit unda verde pentru a purta arma de foc.
Spitalul sau strada – casa celor mai multi nebuni
Dr. Dobrescu sustine ca "aici, nici nu avem ce le face, fiindca nu avem medicamente. Zilnic, Salvarea ne aduce doi, trei, Politia la fel. Ii tinem 24 de ore si le dam drumul sau ii linistim pe moment si le dam drumul imediat. Asta, fiindca romanul nu-si permite sa ia un medicament anti-stress, daramite sa apeleze la serviciile unui psiholog sau psihiatru".
Realitatea este ca cei mai multi bolnavi psihic n-au o casa, n-au o familie, cersesc pur si simplu in strada, iar spitalele n-au resurse financiare pentru a-i tine internati, iar daca-i trateaza, o fac pe banii contribuabilului platitor de CAS. "La acest capitol trebuie spus ca desi, in repetate rinduri, administratia locala s-a angajat sa elibereze spitalele de cazurile sociale n-a facut-o, iar noi raminem pe baricade sa luptam cu toti cei care tot din vina societatii ajung unde ajung", a adaugat seful Sectiei "Psihiatrie" din Spitalul "Sf.Pantelimon".
Ar fi mult mai util, spun specialistii, daca ar exista o baza de date cu bolnavii psihic, cu cei cu depresii ori tulburari psihice minore, care sa poata fi accesata deopotriva de personalul medical si de Politie. In felul acesta, siguranta cetateanului nu ar mai fi amenintata de decompensarile unor oameni cu aparenta normala. Altminteri, societatea risca sa devina o imensa camasa de forta.
"Noi, la rindul nostru" – afirma un ofiter al Detasamentului de Politie pentru Interventii Rapide Braila – "intervenim ori de cite ori familiile bolnavilor psihic ne solicita sau cind Salvarea o face, neputind tine piept unui turbulent. Avem nenumarate cazuri de nebuni violenti. Unul s-a cocotat, odata, pe balustrada balconului si a stat acolo de ne-a venit acru. Altii fac scandal in strada, sar cu tot felul de arme sau cersesc si devin violenti cind nu primesc banii de bautura. Cred ca Luna a intrat intr-o alta faza, fiindca zilnic avem cite doua, trei astfel de cazuri pe care le predam spitalului. Este ceva de speriat, s-au inmultit nebunii pe strazile Brailei." (Nicoleta BUTNARU, Tudorita TARNITA)

Comentarii