Operatiunea "Gigacaloria mica"

marți, 29 februarie 2000, 00:00
4 MIN
 Operatiunea "Gigacaloria mica"

"Aptercol" a anuntat ca este dispusa sa monteze gratis gigacalorimetrele cumparate de asociatii si sa le ramburseze acestora suma platita pe contoare in circa 12 rate egale, dar cu o singura conditie: asociatiile respective sa nu aiba restante.
Conducerea regiei a subliniat ca sprijina asociatiile in actiunea de montare a contoarelor de energie termica, dar dupa ce asociatiile dornice cumpara aceste contoare. "Contorizarea la nivel de bloc trebuie facuta de furnizor, adica de regie. Contorii, insa, se cumpara daca exista fonduri de investitii special pentru asta. Or, pina acum, regia nu a primit bani pentru cumpararea de contori de energie termica, asa ca nu avem cum sa facem noi aceasta contorizare. Am gasit, insa, o formula de a ajuta asociatiile: acestea sa-si cumpere contorii, iar noi ii vom monta gratis. Mai mult, pentru ca noi trebuia sa cumparam contorii, vom rambursa suma platita de asociatii prin deducerea din facturile la energie termica. De regula, rambursarea sumei se face in 12 rate. Deci, din fiecare factura pe energie termica, asociatiile vor plati mai putin cu valoarea ratei. Conditia ca regia sa ramburseze suma platita pe contori este ca asociatiile sa fie cu plata la zi a facturilor", a mentionat Mihai Chirita. Cu alte cuvinte, sa nu aiba restante mai vechi de 30 de zile, conform contractului de furnizare incheiat intre regie si asociatie.
"Campanie electorala pe spinarea regiei"
Pe de alta parte, sursa citata a precizat, insa, ca in punctele termice toate contoarele functioneaza si sa asociatiile nu au nici un motiv real sa desconsidere facturarea facuta de "Aptercol". Mihai Chirita nu vrea sa bage mina-n foc cum ca montarea gigacalorimetrelor ar insemna, automat, scaderea cheltuielilor cu caldura – pentru locatari – "deoarece nu se poate vorbi despre situatii identice in ceea ce priveste consumul de energie termica". "Situatiile difera de la bloc la bloc. Nu putem sti niciodata daca la blocurile care s-au contorizat deja s-au inregistrat consumuri de energie termica mai mici decit inainte de contorizare, pentru ca oricum nu putem compara o luna de iarna dintr-un an cu aceeasi luna din anii anteriori. Nu putem sa spunem ca ianuarie 2000 a fost identica, din punct de vedere al temperaturilor exterioare, cu ianuarie ’99 sau cu oricare alta luna de iarna", spune Mihai Chirita.
El s-a aratat indignat de faptul ca vice-presedintele CJ, Adrian Ritzinger, a lansat ideea conform careia contoarele din punctele termice nu ar fi in stare de functionare si a acuzat presa locala ca a preluat aceasta idee. Directorul general al "Aptercol" a considerat ca, de fapt, in adresa remisa de Termocentrala catre CJ – in care se preciza ca "in urma unor analize efectuate in fiecare punct termic a rezultat ca aparatele existente (de fabricatie «Petrom» Pascani) nu mai sint in stare de functionare, fiind uzate fizic si moral, motiv pentru care au fost respinse de la reomologare" – Termocentrala a exagerat. Aceasta in speranta ca va convinge CJ ca pentru montarea unor noi contoare nu mai e nevoie de o autorizatie de constructii si certificat de urbanism.
"Daca inainte toata lumea se pricepea la fotbal, agricultura si politica, acum toata lumea se pricepe la fotbal, agricultura si gospodarire comunala", a declarat Mihai Chirita, referindu-se la declaratiile publice facute de Adrian Ritzinger in legatura cu contoarele din punctele termice.
El a explicat cum au stat lucrurile: "Domnul Cotiga, directorul Termocentralei, mi-a transmis intr-o zi: «Eu am impresia ca ma pacalesc cu contorii actuali din punctele termice» si a decis ca ar trebui inlocuiti. Noi le-am propus ca, daca tot fac investitii, sa monteze niste contori mai de ultima generatie. Asta a fost tot. In nici un caz nu se pune problema ca actualii contori nu functioneaza. Ei sint verificati metrologic periodic. Haideti sa discutam pe lucruri concrete. Poate oricine sa mearga sa vada ca functioneaza. Eu sint de acord ca, mascat, a inceput campania electorala, dar nu sint de acord ca ea sa se faca pe spinarea unitatii noastre", a precizat Mihai Chirita.
In alta ordine de idei, contoarele de energie termica – gigacalorimetrele – de bloc costa, de la circa 10 milioane de lei, la citeva zeci de milioane de lei in functie de tipul acestora si de marimea blocurilor. In general, costul initial pentru fiecare familie variaza intre 500.000-800.000 lei maxim, dar investitia se recupereaza intr-un singur sezon rece. Reamintim ca, la un bloc contorizat pe energie termica, locatarii platesc cu peste 100.000 lei mai putin pentru caldura decit locatarii din blocurile vecine – blocuri de acelasi tip, cu acelasi gen de apartamente, racordate la acelasi punct termic. (Mircea DOAGA)

Comentarii