Pamintului brailean nu-i mai este sete

miercuri, 18 aprilie 2001, 23:00
2 MIN
 Pamintului brailean nu-i mai este sete

Ploile din ultimele zile, care s-au adaugat celor cazute in perioada 28-29 martie, au reusit sa refaca necesarul de umiditate din sol, astfel incit la ora actuala nu se mai poate vorbi despre seceta pe raza judetului Braila, ne-a informat Vasile Turcitu, directorul Societatii Nationale "Imbunatatiri Funciare" SA, filiala Braila. Astfel, ploile au adus 40-60 litri de apa pe metrul patrat, exact cit era nevoie pentru a acoperi deficitul de umiditate de pina la 20 cm adincime in sol. Asta ajuta cerealele paioase, in special griul, la rasarire. Pentru recolte frumoase mai e insa nevoie de apa si, daca nu va mai ploua la fel de consistent, tot va trebui sa se apeleze la irigatii. De aceea, filiala braileana a SNIF definitiveaza acum pregatirile, pentru a putea livra apa in cimp atunci cind va primi solicitari. "Avem in prezent capacitatea de a aplica udari pe un total de 121.000 ha, din cele 358.000 ha amenajate pentru irigatii in judetul nostru. Din pacate, din cele 121.000 ha, doar 80.000 ha pot fi acoperite cu echipamentul de suprafata necesar, si ma refer aici la aripile de ploaie", ne-a declarat directorul Turcitu.
In ce priveste aceste aripi de ploaie, Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara a avut de curind o initiativa ce vizeaza recuperarea celor care zac nefolosite prin ograzile taranilor. "Cu sprijinul Prefecturii, vrem sa demaram o actiune de identificare a echipamentelor care nu sint folosite acolo unde ar trebui. In momentul in care s-au desfiintat CAP-urile, aripile de udare au fost incredintate satenilor in custodie, nu cu titlu de proprietate. Ele sint bunuri ce trebuie folosite, de catre asociatiile agricole, in folosul obstei nu tinute pe post de pari de gard de catre un satean sau altul", ne-a declarat Gheorghe Voicu, directorul DGAIA.
Pretul pe care trebuie sa-l plateasca agricultorii pentru un metru cub de apa livrat in cimp de catre SNIF este de 330.000 lei. Pina acum, sint solicitari ferme pentru irigarea a 99.641 ha.
O mare problema a SNIF Braila ramine in continuare recuperarea datoriilor de la o serie de societati comerciale, foste IAS. In total, sint de recuperat 28 de miliarde, din care 5,6 numai de la "Prodazur" Urleasca si 5,2 de la "Insula Mare a Brailei" SA. De aceea, conducerea SNIF a decis ca datornicii vor primi apa numai daca achita un avans de 30% din valoarea totala a irigatiilor pe care le solicita in acest an si accepta un plan de reesalonare a datoriilor din anii trecuti. Deja, IMB si "Reen" SRL Bucuresti, partenerul cu care lucreaza in asociere 54.000 ha, au dat un avans de un miliard de lei. In Insula Mare se pot iriga 33.000 ha. Restul suprafetei nu poate fi acoperit cu hidranti si aripi de ploaie. (Florentin COMAN)

Comentarii