Povara penalitatilor la intretinere

joi, 23 august 2001, 23:00
2 MIN
 Povara penalitatilor la intretinere

Intrarea in vigoare a noii Legi a serviciilor publice de gospodarire comunala a creat ingrijorare in rindul consumatorilor de astfel de servicii, din perspectiva aplicarii unor penalitati de intirziere la plata lor, de 0,5% pe zi.
Acest lucru a culminat luna aceasta, cu transmiterea catre asociatiile restante, de catre "Aptercol", a unor instiintari de plata, in care se regasesc si penalitatile de intirziere, in multe cazuri mai mari, ca valoare, decit costul efectiv al serviciilor neplatite. Aceste instiintari-avertismente au creat nemultumire, proteste si chiar panica la nivel de asociatii, atit in rindul locatarilor, cit si al conducerilor asociatiilor.
Aceste penalitati aplicate restantierilor nu sint cele de 0,5% pe zi, prevazute de noua Lege a serviciilor publice de gospodarire comunala, ci penalitati de 0,2% pentru fiecare zi de intirziere, in conformitate cu unele prevederi mai vechi, precum si cu contractele de furnizare, incheiate intre regie si asociatii.
Multe asociatii contesta aceste penalitati, unele considerind chiar ca le-au fost aplicate nejustificat. De fapt, penalitatile in cauza sint calculate pe ultimii trei ani. Practic, "Aptercol" era indreptatita sa aplice penalitati de intirziere beneficiarilor sai restantieri, regia fiind, la rindul sau, penalizata de unii dintre furnizorii sai. "Aptercol", insa, nu le-a aplicat asociatiilor, ani la rind, penalizarile aferente sumelor restante.
Acum, aplicindu-le "la gramada", pentru o perioada atit de lunga, unii administratori si presedinti de asociatii mai tari in… argumente considera ca sumele reprezentind penalitati sint nejustificate, deoarece aceste majorari trebuia aplicate la timpul lor si nu retroactiv. Mai ales ca, in conditiile acestea, calculul penalitatilor pentru fiecare locatar in parte este aproape imposibil de efectuat. Aceasta din cauza ca, in atita timp, unii bun-platnici au fost, la un moment dat, restantieri sau unii restantieri de acum au fost, in trecut, cu plata la zi. Ori, e imposibil, acum, de stiut, in multe cazuri, cine, cind si cu cit a fost restantier in ultimii ani. Mai mult, multi rau-platnici s-au mutat intre timp si, ca sa aplici, acum, penalitati actualilor proprietari, pentru datoriile vechi ale celor care au vindut apartamentul, e incorect si chiar ilegal. Practic, nu e vina actualului proprietar ca anteriorul nu si-a platit, ani de zile, intretinerea, pentru a-i achita acum si penalitati.
Problema e complicata si pentru "Aptercol", pusa in aceasta situatie doar pentru ca a manifestat intelegere, chiar prea multa, pentru o perioada atit de lunga de timp.
Cit priveste penalitatile prevazute de Legea serviciilor publice, intrata in vigoare incepind cu 3 august, de 0,5% pe zi, in mod normal, ele se vor aplica incepind cu facturile pe luna august. Chiar daca normele metodologice inca nu au aparut, este aproape exclus ca ea sa se aplice retroactiv. In fapt, pentru consumul pe luna august, "Aptercol" va emite facturile in jurul datei de 5-10 septembrie, pina cind ar trebui sa se publice si normele metodologice. Intretinerea va trebui, apoi, platita pina pe 5-10 octombrie, dupa care se vor aplica penalitatile de 0,5% pe zi. (Mircea DOAGA)

Comentarii