"Agromec" Faurei – amenintata cu lichidarea

marți, 17 octombrie 2000, 23:00
3 MIN
 "Agromec" Faurei – amenintata cu lichidarea

Fosta "Agromec" Faurei – actuala Companie Agricola Faurei (CAF) este amenintata cu lichidarea judiciara, firma braileana "Merticom" SRL solicitind in instanta declararea starii de faliment a societatii, pentru recuperarea unei sume ce depaseste deja 1 miliard de lei.
"Merticom" SRL este unul dintre principalii creditori ai CAF, cu care a avut un contract inca de acum 3 ani pentru livrarea de seminte de porumb, pe care insa societatea din Faurei nu a mai platit-o. Reamintim ca, la 16 mai 2000, datoria CAF se ridica, dupa aplicarea penalizarilor de intirziere, la suma de 50.578 $. "Merticom" a cistigat in prima instanta, la Tribunalul Braila, pentru lichidarea judiciara a societatii din Faurei, iar acum cazul e pe rol la Curtea de Apel Galati, termenul fiind fixat pentru data de 20 octombrie.
Intre timp, misterele din jurul fostului "Agromec" s-au inmultit. La inceputul acestei luni s-a operat o noua schimbare a conducerii executive a societatii, fiind numit un nou director general – in persoana lui Antonica Mitescu – si un nou contabil-sef. De la inceputul anului, acesta este cel de-al patrulea director al fostului "Agromec". Reamintim ca, in ianuarie, C. Nicolae a fost inlocuit din functie, cu Constantin Ciocirlan apoi, dupa circa 2-3 luni, locul acestuia a fost ocupat – pina pe 3 octombrie – de Dumitru Buzatu. Precizam ca acesta a fost numit inca din octombrie anul trecut membru in Consiliul de Administratie al societatii, din partea fostului actionar ITA Focsani, Buzatu ocupind si functia de presedinte al CA, inlocuindu-l pe Epure Vasile in acest post. Trebuie precizat ca fostul presedinte CA, Epure Vasile, s-a retras din functie in contextul in care firma "Merticom" a facut impotriva acestuia o plingere penala, acuzat fiind ca nu a vrut sa dea curs decontarilor care se impuneau acestei firme pentru semintele livrate in 1997.
Ultima schimbare a directorului executiv a fost decisa in sedinta AGA din 3 octombrie. Curios este ca, exact cu citeva zile inainte de sedinta AGA, s-au anuntat si noii actionari: societatile "Libris", "Sidermet", "Avicon" si "Eldainvest" – toate din Galati, cu un total de circa 46% din actiuni, plus doua persoane fizice – din Galati, respectiv Braila, cu inca vreo 24% impreuna, adica – insumat – 70% din actiuni, exact cit detineau vechii actionari la aceasta societate (SVM "Estinvest", SC ITA – ambele din Focsani, si alte doua persoane fizice). Ideea este ca nu se stie daca, in momentul desfasurarii sedintei AGA, noii actionari figurau si in Registrul Actionariatului "Regisco" SA Bucuresti – unde este inscris "Agromec", dat fiind ca, cel putin la inceputul acestui an, respectivul pachet de 70% din actiuni figura la capitolul "depozitar" al aceluiasi registru. In mod normal, orice proces verbal al unei sedinte AGA trebuie sa aiba anexata dovada detinerii actiunilor de catre actionarii participanti la sedinta, si anume registrul consolidat care trebuia cerut cu 15 zile inainte de tinerea sedintei si care ar fi trebuit sa se gaseasca la sediul societatii pentru respectarea cadrului legal.
Apoi, la citeva zile dupa sedinta AGA si schimbarea conducerii, Compania Agricola Faurei livreaza circa 800 t griu Societatii de Morarit si Panificatie Galati. Facem precizarea ca o cantitate de circa 200 t floarea-soarelui nu a fost livrata acestei societati – cum eronat a aparut in articolul precedent pe tema "Agromec" Faurei – ci unei alte firme, din Buzau.
Si, daca SC "Compania Agricola Faurei" tot este amenintata cu lichidarea judiciara, se incearca acum achitarea cit mai urgenta a ultimei rate la cele doua combine "Claas" pe care societatea le-a contractat in urma cu 5 ani.
Achitarea ultimei rate – in valoare de circa 600 milioane – trebuia facuta pina la 15 septembrie a.c. dar, din cauza transferului de proprietate, acest termen nu a putut fi respectat. Oricum, achitarea integrala a combinelor ar insemna ca SC "Compania Agricola Faurei" SA va deveni proprietarul lor si, prin urmare, poate fi posibila vinzarea lor. Totusi, aceasta trebuie decisa, conform statutului societatii, de actionarii care detin, impreuna, 2/3 din capitalul social al societatii, ceea ce ar putea crea dispute aprinse intre cei 6 actionari semnificativi.
Desi am incercat sa luam legatura si cu conducerea societatii, acest lucru nu a fost momentan posibil deoarece la biroul Informatii al "Romtelecom" societatea nu mai figureaza cu nici un numar de telefon. (Mircea DOAGA)

Comentarii