"Aptercol", prinsa cu mina-n buzunarul brailenilor

vineri, 18 februarie 2000, 00:00
7 MIN
 "Aptercol", prinsa cu mina-n buzunarul brailenilor

Suspiciuni privind modalitatea de facturare a energiei termice livrata populatiei de catre RA "Aptercol" au existat dintotdeauna. In ultima vreme, insa, tot mai multe asociatii se considera pacalite de "Aptercol" atunci cind li se factureaza apa calda si – mai ales – caldura. Multe asociatii se pling ca sint "trase in piept" de regie, acuzind ca fie facturile sint "umflate" cu intentie, fie calculul cantitatii de energie termica este facut "din burta".
Cei mai multi dintre nemultumiti considera ca, prin aceste metode, regia nu face altceva decit sa-si acopere propriile pierderi din retele. O dovada in acest sens ar putea fi urmatoarea situatie: o asociatie dintr-un bloc care-si monteaza un contor pentru masurarea cantitatii de energie termica – gigacalorimetru – va plati evident mai putin catre "Aptercol" decit inainte de a-si monta contorul respectiv.
100.000 de lei mai putin la intretinere pentru un apartament
Citeva asociatii din municipiu au hotarit sa-si monteze la blocuri gigacalorimetre. Aceasta, desi prin lege, "Aptercol" are obligatia de a face acest lucru. Pentru ca nu exista bani pentru investitii, regia nu a montat contoare pentru energia termica decit la blocurile construite in ultimii ani. Restul blocurilor – peste 800 – sint contorizate "la gramada" din punctele sau centralele termice la care sint racordate. Unele asociatii, insa, si-au cumparat pe bani grei gigacalorimetre – ele pot costa citeva zeci de milioane de lei – dar nu pot spune ca le pare rau pentru investitia facuta: locatarii din aceste blocuri platesc cu circa 100.000 lei pe luna mai putin pentru caldura fata de vecinii lor din blocurile alaturate. Un exemplu concret este cel al Asociatiei de Proprietari 361 din zona Marna – blocurile S1, S2, S3, racordate la Punctul Termic "Prometeu".
Dupa cum ne-a declarat Stefan Costea, administratorul acestei asociatii, locatarii din blocul S1, s-au hotarit sa plateasca 25 de milioane de lei (aproximativ 500.000 lei de apartament) si sa-si monteze un gigacalorimetru.
"Din noiembrie, cind am inceput sa primim caldura, comparativ cu ceilalti locatari din blocurile vecine, noi platim mai putin", a precizat Stefan Costea. Astfel, pentru luna decembrie ’99, locatarii din blocul S1, fata de cei din blocul S2 – blocuri practic identice, formate din aceleasi tipuri de apartamente – au platit mai putin, dupa cum urmeaza: Apartament 2 camere (38 mp): bl. S1 – 235.600 lei, bl. S2 – 319.200 lei; Apartament 3 camere (49 mp): bl. S1 – 303.800 lei, bl. S2 – 411.600 lei; Apartament 4 camere (58 mp): bl. S1 – 359.600 lei, bl. S2 – 487.200 lei.
Diferenta nu este deloc de neglijat: 86.600 in cazul apartamentelor cu 2 camere, 107.800 in cazul celor cu 3 camere si 127.600 lei pentru cele cu 4 camere. Este evident ca diferenta era, pina acum, incasata pe nedrept de "Aptercol".
"Nu pot sa inteleg de ce la blocurile celelalte se inregistreaza consumuri mai mari, desi blocurile sint la fel si sint alimentate tot din PT "Prometeu". Locatarii din S2 si S3 sint nemultumiti ca trebuie sa plateasca mai mult. In mod normal, «Aptercol» ar trebui sa-i factureze si pe ei la fel ca pe cei din blocul S1, pentru ca exista un reper foarte clar, si anume contorul din blocul nostru", spune sursa citata.
"Abureala" de miliarde de lei pe luna
Prin urmare, locatarii din blocurile necontorizate pe energie termica platesc mai mult decit consuma. De fapt, ceea ce achita ei reprezinta si pierderile "Aptercol" din punctul termic si pina in bloc.
Printr-un calcul simplu, daca – asa cum a rezultat din exemplul de mai sus – locatarii din apartamentele din blocurile necontorizate platesc cu circa 100.000 lei, in medie, mai mult fata de cei din blocurile contorizate, rezulta ca "Aptercol" incaseaza necuvenit citeva miliarde de lei intr-o luna de iarna – tinind cont ca in Braila exista peste 50.000 de apartamente in blocuri necontorizate. Considerind ca facturile sint "umflate" – datorita necontorizarii – cu doar 50.000 lei in medie de apartament, tot rezulta o suma frumusica in plus pentru "Aptercol": circa 2,5 miliarde lei intr-o luna de iarna. Administratorul AP 361 Marna a mentionat ca "Aptercol" ar trebui sa plateasca asociatiei contravaloarea contorului de energie termica.
"Deocamdata ne duc cu vorba, spunindu-ne ca ne vom primi banii pe contor abia cind regia va obtine pe investitii suma necesara montarii contoarelor de energie termica."
Alte suspiciuni
O altfel de situatie care creeaza suspiciuni in ceea ce priveste facturarea energiei termice este cea a Asociatiilor de Proprietari 301 si 302 – PT4 Buzaului – bloc B50. Conducerile celor doua asociatii au semnalat regiei – dar si primarului – ca pe luna noiembrie 1999 facturile la energia termica au fost "eronate voit si neavenit". Adica: pe metru patrat au revenit 8100 lei – fata de alte asociatii unde costurile s-au situat intre 3100 si 5000/mp. Asociatiile considera ca au fost furate, facind urmatoarea observatie: AP 301, in noiembrie ’98 a consumat 71,3594 Gcal, iar in noiembrie ’99 a fost facturata cu 91,2938 Gcal; AP 302 a consumat in noiembrie ’98 – 288,9017 Gcal, iar in noiembrie ’99 i-a fost calculat un consum de 421,9234 Gcal – cu circa 50% mai mare – desi noiembrie ’99 nu a fost cine stie ce geros in comparatie cu noiembrie ’98. Se precizeaza, de asemenea, ca "suprafata de incalzire din anul 1998 a fost mai mare decit cea din anul 1999, deoarece unii locatari, cu acordul Regiei, au renuntat la agentul termic in acest an".
Facturi la indigo
Culmea este ca peste doar o luna de la "evenimente", "Aptercol" o face "lata", emitind catre cele doua asociatii facturi pentru consumul de energie termica (incalzire) pe luna decembrie ’99 identice cu cele pentru luna noiembrie ’99: la AP 301 – 91,2938 Gcal, iar la AP 302 – 421,9234 Gcal.
Cum era si normal, conducerile celor doua asociatii au refuzat facturile pe decembrie 1999, sesizind atit conducerea "Aptercol", cit si Politia. Asociatiile au semnalat faptul ca in decembrie, spre deosebire de noiembrie, programul de apa calda si caldura a fost mult mai mic, ca 6 nopti si 3 zile nu a fost deloc caldura si apa calda si ca agentul termic a fost cu mult sub parametrii normali.
Cazul a ajuns si la cunostinta lui Adrian Ritzinger, vice-presedintele Consiliului Judetean.
O cerere surpriza
Surpriza a venit, insa, atunci cind Consiliul Judetean a primit o adresa din partea Electrocentralei Braila. Adresa, banala prin ceea ce solicita – un punct de vedere al CJ cu privire la necesitatea eliberarii unui certificat de urbanism si a unei autorizatii de constructie pentru o lucrare de investitii.
In adresa remisa de "Termoelectrica" Braila apare, insa, o precizare stupefianta: "In prezent, in urma unor analize tehnice efectuate in fiecare punct termic, a rezultat ca aparatele existente (de fabricatie "Petrom" Pascani) nu mai sint in stare de functionare, fiind uzate fizic si moral, motiv pentru care au fost respinse de la reomologare."
In adresa se arata ca "in aceste conditii de functionare economica si cu pierderi nerecuperabile pentru unitatea noastra", se impune montarea a 44 de contoare in tot atitea puncte termice, din reteaua de termoficare. Conform legilor, achizitionarea si montarea aparatelor de masurare a energiei termice cad in sarcina producatorului de energie termica, in speta Electrocentrala de la Chiscani.
"Aptercol" arata, insa, ca de fapt contoarele din punctele termice functioneaza, atita vreme cit facturarea energiei termice intre Termoelectrica si regie se face pe baza indecsilor acestor contoare. "Ele functioneaza. Poate ca mai apar si defectiuni, dar ele se remediaza imediat. Aceste aspecte se discuta intre noi si Termoelectrica. De fapt, prin acea adresa, cred ca Termocentrala a exagerat pentru a convinge, intr-un fel, Consiliul Judetean ca montarea contoarelor este o investitie urgenta si ca nu ar mai fi nevoie de un certificat de urbanism sau o autorizatie de constructie", considera Virgil Tabirca, directorul Diviziei Energetic din cadrul "Aptercol". El a dat asigurari ca facturarea asociatiilor pe energie termica se face legal, in functie de cit este facturata si regia de catre Termoelectrica.
Contoarele din punctele termice "sint proaste"
Viorel Cotiga, directorul general al Termoelectrica Braila, declara ca, totusi contoarele din punctele termice "sint proaste". "Nu se poate spune ca ele nu sint in stare de functionare. Sint, dar nu mai sint fiabile, se defecteaza destul de des si toate astea sint in detrimentul nostru, pentru ca nu stim exact cit consuma «Aptercol». Noi oricum contorizam energia termica la plecarea din centrala, dar despre cum se inregistreaza ea in PT-uri ar fi ceva dubii. De aceea, cind se defecteaza, ajungem sa negociem pierderile cu «Aptercol». E cert ca exista pierderi si pe conductele noastre, dar si pe ale regiei. De aceea speram sa inlocuim contoarele in vara aceasta, ca sa nu mai existe dubii in ceea ce priveste relatiile noastre cu «Aptercol». Cum factureaza ei mai departe asociatiile, nu e treaba noastra. Trebuie verificat pentru a elucida cit de cit problema, daca «Aptercol» factureaza consumatorilor mai multa energie termica decit cumparata", considera directorul Cotiga.
"Cineva isi bate joc de noi, locatarii"
Dubiile populatiei cu privire la modul de facturare, de catre regie, a energiei termice livrate in municipiu nu pot fi risipite prea usor. Cert este ca, totusi, ceva nu e in regula, parere exprimata si de Adrian Ritzinger, vice-presedintele Consiliului Judetean, cel care a facut publica adresa Termocentralei in care se preciza ca in punctele termice nu ar functiona contoarele.
"Nu vreau sa acuz neaparat pe cineva anume, dar e clar ca-si bat joc de noi, locatarii", spune Ritzinger.
Prin urmare, cea mai buna metoda de a plati regiei doar ceea ce ati consumat este contorizarea, iar in cazul energiei termice montarea unui Gigacalorimetru in bloc se va dovedi totusi o investitie buna. (Mircea DOAGA)

Comentarii