"Bomba" chimica din "Dunacor" e tinuta in friu

miercuri, 21 februarie 2001, 00:00
3 MIN
 "Bomba" chimica din "Dunacor" e tinuta in friu

"Bomba chimica" din "Dunacor" este tinuta sub control, dau asigurari lichidatorii societatii – firmele "Euro Consulting Romania" SRL Miercurea Ciuc si "Valchim" SA Braila. "Bomba" e reprezentata, de fapt, de instalatiile, rezervoarele si sutele de tone de substante chimice existente pe platforma combinatului, care pot constitui un pericol de poluare.
Aceste substante sint, printre altele – aflate in cantitati nesemnificative – sulfura de carbon, amoniacul din statia de frig si acidul sulfuric. De departe, cea mai periculoasa este sulfura de carbon, instalatia care producea aceasta substanta fiind deja dezmembrata, fara incidente. "A mai ramas reactorul, care a fost blindat si separat de restul instalatiilor, dar care nu prezinta momentan nici un pericol. Apoi, mai exista rezervoarele cu sulfura de carbon, care se afla sub un strat de apa si, cit timp se va pastra acest strat, substanta nu poate lua contact cu aerul si, prin urmare, nu prezinta un pericol", ne-a declarat Gheorghe Franga, director in cadrul SC "Valchim" SA.
In rezervoare se mai gasesc peste 200 de tone de sulfura de carbon. "Chiar daca, prin absurd, substanta va lua contact cu aerul, vaporii de sulfura pot exploda, dar ar fi o explozie locala, care in nici un caz nu va afecta platforma Chiscani sau orasul. Oricum, situatia e sub control total. Am inaintat, deja, mai multor mari institute de cercetare din tara cereri pentru a veni cu solutii de rezolvare a tuturor problemelor de mediu. Lichidatorul oricum trebuie sa lase pe platforma terenul curatat de astfel de instalatii si substante si acesta va fi scopul nostru principal. In curind se va organiza o licitatie pentru desemnarea institutului de cercetari care va veni cu cea mai buna solutie", a spus Gheorghe Franga.
Ieri a avut loc un incident
Pe platforma fostului combinat chimic "Dunacor" s-a inregistrat, ieri, un incident care a dus la aparitia unei poluari cu amoniac a apelor reziduale din societate. In fapt, curatarea unor instalatii de amoniac a dus la poluarea apelor cu care s-a facut curatarea. "Imediat s-au luat toate masurile necesare astfel incit aceste ape amoniacale sa nu fie deversate in Dunare. In mod normal, n-ar fi existat nici o problema, dar debitul acestor ape reziduale fiind foarte redus, concentratia de amoniac inregistrata a fost mai mare decit cea admisa. Apele respective au fost oprite si adunate intr-un decantor al statiei de epurare. Chiar daca ar fi fost deversate in Dunare, debitul acestora fiind foarte mic, nu cred ca s-ar fi inregistrat probleme. Dar am preferat sa procedam asa, pentru a fi absolut siguri ca situatia e sub control", a aratat sursa citata.
"Sintem deosebit de atenti in ceea ce priveste aceste instalatii si substante chimice, astfel incit sa nu existe probleme. Fiecarei firme care a cumparat active in «Dunacor», i-am impus sa aiba un program de prevenire a unor incidente de poluare, pentru a sti in orice moment cine raspunde, cine anunta despre eveniment etc. Sarcinile de mediu sint foarte bine stabilite, iar problemele cele mai importante pentru noi, pe care le tratam ca atare, sint cele de mediu", au subliniat conducerile celor doua firme – "Euro Consulting Romania" si "Valchim". (Mircea DOAGA)

Comentarii