"Comsuin" se strica in galantar

marți, 04 iulie 2000, 23:00
4 MIN
 "Comsuin" se strica in galantar

Soarta celor peste 40.000 de porci ai firmei "Caruz Braila Import-Export" din complexul inchiriat de la "Comsuin" pare a fi pecetluita: vinzarea complexului catre firma lui Gheorghe Caruz pare a nu se produce daca aceasta nu ofera un pret mai mare. Cu toate ca e singurul ofertant iar vinzarea ar fi singura solutie – cel putin pina acum – ca acest complex sa nu se distruga in citeva luni, BCR Braila – principalul creditor al "Comsuin" – nu va vinde complexul la pretul oferit de Gheorghe Caruz, dorind un pret de citeva zeci de ori mai mare.
Desi prefectul Teodor Caprita a incercat sa gaseasca o solutie, el nu poate influenta cu nimic hotarirea BCR. "Treaba este mult mai complicata decit parea initial. Doar creditorii pot lua hotarirea daca sa vinda la pretul oferit de dl. Caruz sau nu, iar BCR, cel putin deocamdata, nu e dispusa sa accepte asta. Calitatea mea de prefect nu are nici o influenta asupra «Comsuin», aflat in lichidare judiciara, sub supravegherea judecatorului sindic. Eu am discutat cu domnul Ghilinta (directorul BCR Braila – n.n.) si mi-a explicat ca banca nu accepta ideea de a vinde acest complex, evaluat la 67,74 miliarde lei, cu 2,4 miliarde, cit a oferit dl. Caruz, chiar daca este singurul ofertant. Pozitia BCR e clara la acest capitol. Eu am incercat sa pun problema si in contextul in care, din moment ce nu exista alte oferte, complexul va ramine nefolosit, insa BCR spera ca va gasi si alti ofertanti, in acest scop urmind sa se faca publicitate externa si chiar pe Internet. Dl. Ghilinta mi-a spus ca situatia e cunoscuta si la nivelul conducerii centrale a BCR si ca se incearca recuperarea unei sume cit mai mari din valoarea datoriilor pe care «Comsuin» le are catre banca", ne-a declarat prefectul Teodor Caprita.
"Comsuin" a intrat in lichidare judiciara in toamna anului trecut, BCR avind de recuperat de la aceasta societate 68 de miliarde de lei, din care circa 40 miliarde reprezinta dobinzile si 28 miliarde valoarea creditelor restante.
Firma lui Gheorghe Caruz a cumparat cei 40.000 de porci de la "Comsuin" dupa ce BCR pusese sechestru pe intreg efectivul societatii.
"Caruz Braila Import-Export" a inchiriat complexul in septembrie 1999. Acum, acesta a fost evaluat la 67,47 miliarde lei, din care 46,5 miliarde reprezinta valoarea terenului in suprafata de 752.000 mp.
De cealalta parte, Gheorghe Caruz ne-a declarat ca nu a renuntat la activitatea din "Comsuin", dar ca este la un pas de a o face. "Daca nu mi se vinde complexul, sint nevoit sa inchid si sa tai toti porcii. Daca si miine mi se vinde, putem incepe imediat programul de investitii. Trebuie investite miliarde de lei acolo, la toate instalatiile fiind necesare reparatii capitale. Altfel, nu se va putea intra in iarna. Iar cu cit se intirzie inceperea acestor investitii, e din ce in ce mai greu ca ele sa poata fi terminate pina la venirea sezonului rece. Daca nici la urmatoarea licitatie – de joi, 6 iulie – nu se vinde complexul, eu ma gindesc din ce in ce mai serios sa renunt. Inseamna ca nu se vrea sa se faca treaba acolo si complexul se va distruge. Eu am incercat totul, am demonstrat ca vreau sa fac ceva bun acolo, dar asta e."
Zootehnia moare, iar Guvernul se face ca ploua
Gheorghe Caruz mai trage un semnal de alarma in ceea ce priveste soarta zootehniei romanesti si acuza Guvernul de indiferenta – cel putin – fata de situatia grava in care se gaseste acest sector.
"Guvernul nu vrea sub nici o forma sa opreasca exportul de cereale, iar zootehnia duce o acuta lipsa de furaje. Cred ca nu se vrea sa se ia vreo masura, existind probabil niste interese mai presus de cele ale tarii. Subliniez din nou ca, din 4 tone de orz se poate obtine o tona de carne, dar exportam orzul cu 80 $/tona, dar importam carne cu aproape 2300 $ tona. Se va distruge tot sectorul zootehnic, oamenii vor fi trimisi in somaj, dar pe Guvern nu-l intereseaza asta. Acum trebuie sa caut griu pentru porci, daca orzul merge la export. Dupa ce ca s-au produs doar 250.000 tone de orz in acest an – care ar ajunge doar pentru citeva complexe – il exportam si pe acesta. Mai mult, se importa carne din Ungaria cu taxe vamale foarte mici, fapt care-i va ingropa si mai mult pe producatorii interni."
Executivul hotarise, anul trecut, in vara, sa creasca taxele vamale la importul de carne de la 15% la 40%, decizie care a expirat la 1 iulie a.c. Desi Guvernul a anuntat ca a prelungit termenul, actul normativ respectiv nu s-a publicat, inca, in "Monitorul Oficial" si nici nu a ajuns la cunostinta vamesilor. Prin urmare, de 4 zile, in Romania se importa carne din Ungaria cu taxe vamale de doar 15%.
"De fapt tind sa cred ca s-a dorit acest lucru, totul fiind bine calculat dinainte. Se importa acum zeci de tone de carne cu taxe vamale reduse iar importatorii vor putea scoate profituri foarte mari, in detrimentul producatorilor interni, care, ca urmare a preturilor mai mici cu care vor vinde importatorii, nu-si vor mai putea acoperi nici cheltuielile, ajungind la faliment. Exista interese mari aici. Sint curios sa vad daca va fi cineva scos vinovat pentru faptul ca decizia Guvernului nu a ajuns la «Monitorul Oficial» si la Vama si daca acela va pati ceva. Eu sint sigur ca nu", considera Gheorghe Caruz. (Mircea DOAGA)

Comentarii