"Groapa ecologica" a primit acceptul consilierilor locali

sâmbătă, 29 noiembrie 1997, 00:00
2 MIN
 "Groapa ecologica" a primit acceptul consilierilor locali

Dupa dezbateri aprinse, consilierii locali au aprobat ieri, intr-o forma modificata, proiectul de asociere intre Consiliul Local Municipal, RATCGL Braila, SC "RWE Ecologic Service" SRL si SC "Sater Romania" SRL, in vederea realizarii si exploatarii in comun a Gropii Ecologice.
Astfel, s-a hotarit ca amplasamentul centrului de ingropare tehnica a deseurilor sa fie in zona satului Muchea, pe o suprafata de 12,411 ha, teren pentru care Primaria va plati Consiliul Local Silistea 500.000 lei/ha pe an. Discutat pentru a doua oara, proiectul a stirnit si de aceasta data reactii violente de respingere din partea mai multor consilieri care au invocat, fie situatia juridica nebuloasa a firmei franceze "Group Saged", fie pretul foarte ridicat pe care firma il va percepe pe tona de gunoi colectat. Democratul Titus Cruceanu a contestat includerea in asociere a RATCGL Braila si a SC "RWE Ecologic Service" SRL: "Sint impotriva acestui tip de asociere. Nu are nici o ratiune. Cum poate sa se asocieze CLM cu un subordonat. Ei trebuie sa-si vada in continuare de treaba lor", a spus Titus Cruceanu. Spre deosebire de sedinta trecuta cind a tacut milc, primarul Anton Lungu s-a plasat de asta data pe o pozitie favorabila "Gropii Ecologice".
"Banii ii da firma franceza, noi venim cu terenul pentru care platim o taxa. Ceea ce ne intereseaza este ca noi sa avem un profit din aceasta asociere." Lungu a indemnat consilierii sa aprobe proiectul in forma negociata cu firma franceza. "Adica, investitorul vine cu banii si spune ca ma ajuta, iar eu sa-i spun «Pleaca, domnule, de aici cu banii dumitale». Haideti sa punem capat acestei dezbateri", a adaugat primarul. Prezent la discutii, directorul pentru Europa de Est a firmei "Group Saged" Franta, Mircea Matescot, si-a dat in petec pentru a capata adeziunea consilierilor. Desigur, in ideea de a-si asigura votul acestora el nu a mai recunoscut declaratiile facute alaltaieri cotidianului nostru spunind ca, in articol ar fi fost incluse si cuvinte care nu-i apartineau. Reproducem afirmatiile exacte ale lui Mircea Matescot. "Cu siguranta ca si campania de presa a ziarului d-voastra i-a determinat pe consilieri sa se razgindeasca si sa reluam negocierile", a spus acesta, intrebat daca articolele din "Monitorul" au avut un rol benefic in acceptarea proiectului. Intrebat dupa sedinta ce cuvinte i-au fost rastalmacite, Matescot a raspuns ca "nu trebuie sa minimalizam si munca consilierilor." Proiectul va intra in functiune anul viitor, groapa ecologica fiind proiectata astfel incit sa nu permita infiltrarea in sol a substantelor toxice. (Camelia RADU)

Comentarii