Razboiul din livada Spiru Haret

vineri, 21 iulie 2000, 23:00
6 MIN
 Razboiul din livada Spiru Haret

Pentru satul Spiru Haret, livada pe care o are alaturi e o adevarata mana cereasca. Pe linga fructele pe care le ofera, pomii plantati pe 200 de hectare indeplinesc si importanta sarcina de fixare a solurilor nisipoase din zona. Pomii si vita de vie sint de altfel cam singurele plante ce se impaca cu un astfel de sol, culturile agricole obisnuite avind putine sanse de a da randament. Din pacate, unii locuitori ai satului nu inteleg acest adevar. Modul lor de gindire a iesit la iveala dupa ce s-a terminat reimproprietarirea. Vazindu-se cu titlul de posesie in mina, citiva spireni au scos vita nobila de pe zeci de hectare. In loc au pus pepeni, sperind sa dea lovitura. Consecinta imediata a actiunii lor a fost ca norii de praf, ce se abat asupra satului la fiecare vint mai puternic, s-au ingrosat. Acum si existenta livezii este amenintata. Sint spireni care nu dau semne ca le pasa daca pomii pe care i-au capatat odata cu reimproprietarirea vor ramine in picioare. Mai rau e ca nepasarea lor poate avea, intr-un final, consecinte foarte grave asupra intregii livezi.
Sint voci care afirma ca livada de la Spiru Haret a fost chiar de la inceputul acestui an in pragul dezastrului, fiind salvata in ultimul moment. Cel mai raspicat spune asta Gheorghe Voiculet, patronul SC "Mondolav" SRL, firma care a luat-o in arenda incepind din luna martie. Il sustine si Mihaita Draghici, inginerul agronom caruia i s-a dat in grija livada: "Pomii aveau nevoie de taieri si curatiri inca din toamna anului trecut, dar cei care i-au administrat inaintea noastra nu le-au facut nimic. Lucrarile le-am inceput noi, dupa preluare, in martie, adica foarte tirziu, dar am salvat toata livada, in special piersicii, perii si merii, care erau aproape terminati. Pentru asta a fost nevoie de o investitie, in utilaje, substante pentru stropiri si mina de lucru, de peste un miliard de lei", ne-a declarat Draghici.
Ca s-a respectat tehnologia de lucru, aplicindu-se toate tratamentele necesare, o dovedeste felul in care arata pomii si fructele. Necazurile "Mondolav" nu se masoara insa in volumul de munca necesar salvarii livezii, ci se reflecta in atitudinea citorva dintre proprietarii acesteia. Din cite am aflat de la inginerul Draghici, pe cele 200 ha acoperite cu pomi sint 670 de proprietari. Intre 70 dintre acestia si firma "Mondolav" exista de vreo doua luni un razboi mocnit, care a rabufnit de citeva ori in amenintari urite impinse pina la limita bataii.
"In primavara, cind ne-am anuntat intentia de a lua in arenda livada, toti proprietarii s-au aratat de acord. Fiind foarte tirziu, am inceput executarea lucrarilor concomitent cu semnarea contractelor de arenda. Pe parcurs, unii au intirziat sa semneze, pentru a ne face surpriza sa ne spuna, dupa ce facusem stropirile in toata livada, ca ei nu mai vor sa incheie nici un contract. Pe urma, cind au inceput sa rodeasca pomii, ne-am trezit ca vin pur si simplu sa culeaga, fara sa le pese cit am cheltuit noi pentru a aduce fructele in stadiul de coacere", ne-a facut o expunere a situatiei patronul Gheorghe Voiculet.
"E locul meu, daca vreau scot pomii si pun pepeni"
Odata inceput, conflictul s-a accentuat continuu. Cei de la "Mondolav" sint nemultumiti ca, prin felul in care s-a facut inproprietarirea, nu se cunoaste exact citi pomi are fiecare posesor, astfel ca unii culeg si acolo unde nu au dreptul. In plus, firma se plinge ca "rebelii" care culeg bine-mersi fara sa fi cheltuit nici un ban pentru intretinerea pomilor, vind fructele chiar linga livada, la un pret mic, suflindu-i astfel clientii.
De cealalta parte, cei 70 de proprietari care n-au vrut sa-si dea terenurile in arenda au argumentele lor. Ei nu vor sa treaca peste experienta pe care au avut-o cu cele doua firme care au administrat livada dupa desfiintarea CAP-ului din sat. Acum patru ani, societatea "Farmas", a lui Costica Bratu, a preluat livada, aflata deja in paragina, salvind-o de la un dezastru total. Anul trecut "Farmas" a cedat locul firmei "SAS Agriculture", patronata de Ion Susanu. Se pare ca cei doi patroni i-au cam dezamagit pe proprietarii pomilor, nedindu-le partea de recolta, conform intelegerii.
Unul dintre cei care n-a vrut sa incheie contractul cu "Mondolav" este Nicolae Preda. Pe acesta l-am intilnit chiar in poarta livezii, in timp ce iesea cu o teleguta plina de caise culese din pomii sai. "De ce sa fac contract cu ei, daca nu se tin de treaba?! Sint ca aia dinaintea lor. De la Bratu am luat cite ceva, de la Susanu n-am luat nimic. Mai bine imi pastrez eu locul asa cum este!", ne-a zis Preda, continuind, apasat: "Nu fac contract cu nimeni! E locul meu, daca vreau scot pomii si pun pepeni!"
"Asa gindesc toti, nu vor sa tina seama de nimic", ne-a zis inginerul Draghici, care a asistat la discutie. Conform acestuia, mai rau este ca suprafetele detinute de cei care nu vor sa arendeze sint imprastiate in toata livada, nu ocupa o parcela compacta care sa poata fi delimitata. "Problema e ca ei refuza sa faca stropiri si degeaba stropim noi daca ramin citiva pomi netratati. Bolile si daunatorii se pot raspindi de la acestia in toata livada, facindu-ne munca zadarnica", ne-a explicat Mihaita Draghici.
"Daca noi vom ceda in fata acestor oameni cu care, practic, nu te poti intelege, in citeva luni livada asta va fi rasa de pe fata pamintului", este de parere patronul Gheorghe Voiculet.
Ingrijorare
Problema de la Spiru Haret a fost adusa la cunostinta autoritatilor judetene, care se declara ingrijorate de situatie, dar recunosc ca nu prea au cum sa ia masuri. "Numai prin buna intelegere se poate face ceva acolo. Eventual s-ar putea face un schimb intre proprietarii de pomi, pentru ca acei ce nu vor sa incheie contract sa se adune intr-o latura, astfel incit sa nu-i deranjeze pe cei de la firma care face lucrari in mod organizat. Oficial nu li se poate impune insa nimic", ne-a declarat Aurel Simionescu, presedintele
Consiliului Judetean.
La rindul lui, Corneliu Coman, directorul Directiei Fitosanitare Braila, ne-a spus ca proprietarilor de pomi nu li se poate impune decit sa faca tratamente impotriva bolii "focul bacterian", care constituie obiect de carantina. "Daca nu executa stropiri impotriva acestei boli putem da amenzi cuprinse intre 300.000 si 600.000 lei. Pentru alte boli nu exista obligativitatea aplicarii tratamentelor", ne-a spus directorul Coman.
Primarul comunei Bertestii de Jos, Gheorghe Paraschiv se arata mai mult decit ingrijorat: "Ar fi o mare nenorocire daca ar disparea livada asta care, pe linga faptul ca a ramas cam ultimul sprijin economic al localitatii are si importantul rol de bariera impotriva nisipului. Sper sa nu se intimple ca in cazul viei de pe cele 80 ha, care a fost scoasa in citeva zile. Eu cred ca este foarte important ca firma «Mondolav» sa isi dovedeasca seriozitatea, dindu-le oamenilor atit cit s-a stabilit cind s-a facut intelegerea."
Conform contractelor incheiate, arendasul se obliga sa dea proprietarului pomilor 1.400.000 lei/ha sau echivalentul in fructe a acestei sume. Gheorghe Voiculet spune ca nu va fi nici cea mai mica problema in ceea ce priveste achitarea acestei obligatii.
Intre timp, razboiul continua. Gheorghe Voiculet a aflat ca s-a facut o plingere impotriva sa la Parchetul Insuratei. "Nu-i nimic, vom face si noi plingeri impotriva fiecaruia dintre cei care au intrat sa culeaga, fara a veni sa intrebe cum sa compenseze investitia facuta de noi acolo", ne-a declarat patronul "Mondolav". (Florentin COMAN)

Comentarii