Sabotaj in coasta Sanatatii brailene

marți, 24 octombrie 2000, 23:00
6 MIN
 Sabotaj in coasta Sanatatii brailene

Unic in tara prin amploarea sa, scandalul iscat in jurul infiintarii Centrului Judetean de Aparatura Medicala din Braila a avut, drept scinteie, un ordin al titularului Ministerului Sanatatii, din 14 ianuarie 2000. Buba a copt vreme de trei luni, pina la "migrarea" unei parti din personal, in frunte cu directorul de atunci, spre doua SRL-uri cu profil similar. In 10 martie, Nicusor Nedelcu a devenit director interimar al CJAM, peste cei sase oameni ce mai ramasesera din 28. Din acel moment, institutia pe care o conducea a declarat razboi atit Spitalului Judetean, in subordinea caruia fusese, si Directiei de Sanatate Publica, in subordinea careia intrase dupa desprinderea de spital, cit si celor ce plecasera in tromba lasind in urma doar un inventar pe hirtie.
Cum, necum, "bataliile" dintre parti, au scos la iveala fapte nu tocmai ortodoxe ale fostei conduceri a CJAM dar si "inclinatia" unor unitati din sistem spre a impune noii conduceri preluarea unui inventar inexistent fizic. Miza razboiului era taman functionarea CJAM, ca unitate cu personalitate juridica, autofinantatoare dar subordonata DSP.
Prezentind doar trei dintre datele problemei, ieri, in Sala Ronda a Prefecturii, salariatii CJAM au dat piept cu reprezentantii Spitalului Judetean. Moderatori in cadrul Comisiei de Dialog Social au fost trimisii Inspectoratului Judetean de Politie si reprezentantii Prefecturii Braila. Concluzia unanima a membrilor comisiei a fost ca "in CJAM este un talmes-balmes" si ca respectiva unitate trebuie sa-si intocmeasca un regulament de ordine interioara. S-au trecut cu vederea problemele financiare ale unitatii, problemele lasate de fosta conducere si "predilectia" Spitalului Judetean de a lucra cu firme particulare, in defavoarea CJAM.
Fara apa si energie electrica, intr-un sediu al nimanui
Ordinul nr.33 din 14.01. 2000, emis de ministrul Sanatatii Hajdu Gabor, mentiona ca incepind din 15 ianuarie, atelierele judetene de intretinere si reparatii a aparaturii medicale se reorganizeaza ca unitati sanitare cu personalitate juridica, in subordinea directiilor de sanatate publica judetene, ca "Centre Judetene de Aparatura Medicala". Acestea aveau sa functioneze pe principiul autogestiunii iar finantarea lor se realiza integral din venituri extrabugetare, provenite din contracte de prestari servicii, incheiate cu unitati sanitare sau cu terti. Atunci, fosta Sectie FIRAM, atasata Spitalului Judetean, s-a transformat, scriptic, in CJAM. Personalul a fost transferat, dar patrimoniul mobil si imobil a fost preluat partial. Inginerul Laurentiu Boala, directorul de atunci al CJAM, a semnat pentru primirea inventarului dar, de fapt, o parte din aparatura a ramas prin spitale, iar sediul institutiei fusese revendicat de fostii proprietari si nu mai putea constitui bun de patrimoniu.
Timp de trei luni, pina-n martie, oamenii au lucrat doar pe solicitari telefonice, fiindca inginerul Boala nu a incheiat contracte ferme de prestari servicii, dupa cum arata scriptele. Rezultatul: oamenii nu si-au luat salariile si au inceput sa plece care-ncotro. In 9-10 martie, Laurentiu Boala si-a dat demisia si a plecat, ca administrator, afirma Nicusor Nedelcu, la SC First Impex SRL Braila, firma avizata, din 1992, sa presteze servicii de intretinere a aparaturii medicale. O alta parte a personalului, chiar contabilul sef si juristul, a plecat spre SC Tehno-Med Services SRL, firma infiintata in 1994 si cu un obiect de activitate similar celui detinut de CJAM.
"Problema este ca atunci cind au plecat, acestia au luat si aparatura noastra cu ei. Directorul Boala a lasat un angajament de plata dar noi am ramas intr-un sediu care nu este al nostru, fiind revendicat de fostii proprietari, si fara aparatura", a declarat Nicusor Nedelcu. Datoriile s-au strins lat in jurul CJAM: sediul a ramas fara apa, chiar in timpul caniculei din vara, iar CONEL a taiat curentul. Atunci, cei sase ramasi in unitate au atacat la mai multe capete, pentru a iesi din impas. Intii, au inaintat oferte de prestari servicii unitatilor spitalicesti. Cind au licitat la Spitalul Judetean, oferta lor a intrat, asa deschisa cum era, intr-o selectie, alaturi de ofertele firmelor "First" si "Tehno-Med Services". Din totalul de 50 de milioane in servicii, CJAM a cistigat doar 13. Noul director, Nicusor Nedelcu a sesizat Camera de Comert, acuzind cele doua firme de "concurenta neloiala". "Chiar cel ce a facut ancheta, de la Camera de Comert, m-a invatat cum sa formulez memoriul. Apoi, mi-a dat un raspuns cum ca sesizarea noastra este nefondata si ca firmele «First» si «Tehno-Med» presteaza activitati comerciale iar noi nu", a adaugat Nedelcu.
Intr-adevar, asa cum precizeaza Nota de Constatare 2237 din 24.04. 2000, emisa de Camera de Comert, Industrie si Agricultura, CJAM nu face comert dar: "SC First Impex SRL, cu sediul in Braila, str. Plevna, are ca asociati pe Barbalata Mihail Iuliu, Fotin Dorian Narcis, Boala Ionel Lucian si Sanaploianu Radu. Precizare: societatea functioneaza de la data de 07.04.1992. SC Tehno- Med Services SRL, cu sediul in Soseaua Buzaului, ii are ca asociati pe Stoica Ion si Stoica Madalina Violeta si functioneaza din 21.12. 1994".
Persoanele numite in Nota de Constatare a Camerei de Comert sint fosti angajati ai FIRAM, acum CJAM, si au avut firmele respective chiar din vremea in care munceau in coasta Spitalului Judetean. "Situatia era de notorietate publica, respectiv faptul ca cei cinci salariati desfasurau si o activitate pe cont propriu. Concluzionam ca atit DSP Braila cit si MS au aceptat aceasta situatie, tinind cont de starea neclara si in plina transformare a domeniului sanitar. Mai mult, societatile comerciale respective, ca persoane juridice si asociatii, au obtinut autorizatii de functionare din partea MS, conditie obligatorie pentru a desfasura activitati de servic ii tehnico-medicale ", mai precizeaza actul Camerei de Comert. Prin urmare, desi nu da dreptate CJAM-ului, la momentul aprilie 2000 fiind relatii independente intre respectivele firme si CJAM, Camera de Comert arata ca, din ’92 si ’94, sub obladuirea Ministerului Sanatatii si a Directiei de Sanatate Publica, angajati ai FIRAM, chiar directorul Boala, erau asociati la firme cu activitati de "servicii tehnico-medicale".
Semnati ori nu semnati?!
Refuzul vehement al directorului Nedelcu de a semna protocolul de preluare a inventarului a stirnit, ieri, nemultumiri printre membrii Comisiei de Dialog Social. "Eu nu semnez ca am preluat ceva ce nu exista. Fizic, bunuri in valoare de 27- 30 de milioane nu mai exista, sint la fosta conducere", a replicat acesta, la insistentele juristului Spitalului Judetean, Ovidiu Musat, de a semna acel inventar. "La dumneavoastra este un talmes-balmes", a conchis juristul Musat. Replica imbratisata si de subprefectul Octavian Bologa. Meluta Poparlan, contabil sef al Spitalului Judetean, a punctat faptul ca, totusi, o parte din acel inventar exista in CJAM si ca situatia trebuie adusa la zi: "Magazinerul meu are lipsa in gestiune fiindca n-a predat o parte dintre bunuri si pe hirtie. Unele sint la noi, altele la CJAM."
Cert este ca inginerul Boala a semnat pentru preluarea tuturor. S-a vorbit, indelung, despre necesitatea formularii unui regulament de ordine la CJAM dar, tirziu, subprefectul Bologa si-a dat seama ca institutia nu-si poate intra in drepturi pina cind n-are un sediu si un statut clar. In aceste conditii, "din punct de vedere juridic, tot ceea ce a facut CJAM pina acum mi se pare ca este lovit de nulitate", a fost de parere juristul Ovidiu Musat. Tot ieri, conducerea Spitalului Judetean Braila a trimis somatii scrise tuturor angajatilor CJAM. "Va somam ca in termen de cinci zile de la primirea prezentei, nu mai tirziu de 28.10, sa semnati protocolul. Altfel, vom proceda la declansarea procedurilor legale de tragere la raspundere asupra persoanei juridice CJAM si persoanelor fizice, salariati care se fac vinovati de incalcarea prevederilor legale" – avertizeaza respectivele somatii. Vizavi de recuperarea efectiva a obiectelor de inventar de la fostul director Boala la sfirsitul discutiilor, un reprezentant al Inspectoratului Judetean de Politie a precizat vag ca a venit momentul executarii acestora, in baza angajamentelor de plata. Altfel, CJAM ar trebui sa dea in judecata fosta conducere. La fel, li s-a spus, sa procedeze si pentru recuperarea datoriilor ce le are Spitalul Judetean la CJAM, anume 10 milioane. "Dati-ne in judecata", a spus juristul Musat, cind Nedelcu a pus problema recuperarii acestor datorii, fiindca institutia sa este, realmente, "pe butuci". (Nicoleta BUTNARU)

Comentarii