Se sparge pusculita cu subventii de caldura

duminică, 14 octombrie 2001, 23:00
5 MIN
 Se sparge pusculita cu subventii de caldura

Si pentru aceasta iarna, Guvernul a anuntat acordarea unor ajutoare de caldura, familiilor cu venituri mici sau relativ mici, care se incalzesc prin sisteme de incalzire centralizate.
Marea noutate este ca, in acest sezon rece, vor beneficia de aceste ajutoare si familiile care se incalzesc pe baza de gaze naturale. Este vorba de cei care locuiesc la case si si-au racordat sobele la instalatiile de gaze. Interesant este ca, implicit, de ajutoare vor putea beneficia, daca se incadreaza in baremurile de venit, si cei care au centrale termice de apartament sau de casa. Din pacate, Guvernul i-a neglijat, din nou, pe cei care continua sa se incalzeasca cu gaz lampant, motorina, lemne si carbuni, categoria cea mai saraca, in general. Acestia primesc ajutoare de la Primarie doar daca au un venit de sub 500.000 lei net lunar pe membru de familie. La ora actuala, municipiul Braila nu mai are nici un depozit de lemne sau carbuni pentru cetateni. Din acest motiv, brailenii care locuiesc la case si nu au avut posibilitatea sa se racordeze la reteaua de gaze a orasului, sint nevoiti sa achizitioneze lemne de la firmele particulare.
Executivul a emis, zilele trecute, Hotarirea nr. 932, privind acordarea unor ajutoare de caldura in acest sezon rece, familiilor ale caror locuinte sint racordate la sisteme centralizate de furnizare a energiei termice. Hotarirea face referire doar la lunile noiembrie si decembrie a.c., pentru ianuarie, februarie si martie 2002, urmind sa apara reglementari ulterioare.
Noua HG vine, de fapt, sa modifice o alta hotarire, nr. 723/2001, emisa cu vreo doua luni in urma si care se referea tot la ajutoarele de caldura pentru noiembrie-decembrie 2001. Modificarea consta, de fapt, in cresterea baremului de venit pina la care se acorda ajutoare si reducerea valorii ajutorului de caldura.
Astfel, familiile care inregistreaza un venit mediu net lunar pe membru de familie de pina la 900.000 lei beneficiaza de un ajutor de 700.000 lei. Familiile care au un venit mediu net lunar pe membru de familie cuprins intre 900.001 lei si 1.100.000 lei primesc 420.000 lei ajutor, iar familiile cu un venit mediu net lunar de persoana cuprins intre 1.100.001 si 1.400.000 lei primesc 210.000 lei.
Familiilor cu un venit mediu net lunar cuprins intre 1.400.001 si 1.800.000 lei, li se acorda o suma de 110.000 lei in fiecare luna.
Conditia pentru a primi aceste ajutoare este ca respectivele familii sa beneficieze, in primul rind, de agent termic, iar apoi, sa inregistreze cheltuieli cu apa calda menajera si incalzirea, cel putin egale cu valoarea ajutorului de care beneficiaza.
Ajutoare pentru cei cu sobe pe gaz sau microcentrale
Pentru a compensa ultimele majorari ale pretului gazelor naturale, care, practic, s-a dublat in ultimele doua luni, Guvernul a decis sa acorde unele ajutoare banesti si familiilor cu venituri mici, care utilizeaza gazele naturale pentru incalzirea locuintelor.
Ajutoarele se acorda dupa cum urmeaza: familiile cu un venit mediu net lunar de persoana de pina la 900.000 lei primesc 400.000 lei; familiile cu un venit mediu net lunar pe membru de familie cuprins intre 900.001 si 1.100.000 primesc 240.000 lei; familiile cu un venit mediu net lunar de persoana cuprins intre 1.100.001 si 1.400.000 lei beneficiaza de un ajutor de 120.000 lei.
Desigur, ramine valabila conditia conform careia valoarea ajutorului nu poate fi mai mare decit cheltuielile cu incalzirea si apa calda menajera, confirmate de asociatie sau de factura individuala.
Problema pe care nu si-a pus-o Guvernul este ca, la cei care se incalzesc utilizind gaze naturale, in factura intra si consumul pentru gatit, aragazele neavind contorizare separata.
Prin urmare, nu se poate sti cit a consumat fiecare, defalcat, pentru prepararea hranei, pe de o parte, si pentru apa calda si caldura, pe de alta parte.
In plus, din moment ce hotarirea nu face nici o referire la vreo exceptie, se intelege ca si cei care se incalzesc cu microcentrale – fie ca locuiesc in apartamente, case sau vile -, daca demonstreaza ca au venituri de pina la 1.400.000 lei net lunar pe membru de familie, primesc, la rindul lor, ajutoare de caldura. Ce-i drept, e greu de crezut ca o familie care si-a permis cumpararea si instalarea unei microcentrale are un venit de doar 1.400.000 lei de persoana, dar, cum lacomia romanului e legendara, n-ar trebui sa mire pe nimeni daca vor exista si astfel de "neajutorati".
Si in cazul ajutoarelor pentru plata gazelor, hotarirea se refera doar la lunile noiembrie si decembrie a.c. Banii, atit pentru cei cu locuinte racordate la sisteme de incalzire centralizate, cit si pentru cei ce folosesc gaze naturale pentru incalzire, se acorda de la bugetul local.
Braila nu mai are depozite de lemne si carbuni
Prin emiterea OUG nr. 723, guvernantii i-au lasat de izbeliste pe cetatenii care locuiesc la case si nu au posibilitatea racordarii proprietatilor detinute la reteaua de gaze a orasului. Ordonanta nu face nici o referire la acordarea ajutoarelor banesti pentru acest segment de populatie. Din pacate, numarul celor ignorati de reglementarile acestui act normativ este destul de mare, in special in comunele si satele judetului. Situatia este cu atit mai grea cu cit, incepind din acest an, Braila nu mai are depozite de lemne si carbuni pentru aprovizionarea populatiei. Potrivit datelor furnizate de primarul Anton Lungu, Braila are un singur depozit de lemne, insa lemnele depozitate in cadrul acestuia nu sint de vinzare. Ele vor fi acordate, ca ajutoare din partea Primariei, familiilor numeroase si pensionarilor cu venituri extrem de reduse, care beneficiaza de ajutor social. In acest context, cei care inregistreaza venituri mai mari de 500.000 lei pe membru de familie si care nu pot beneficia de ajutoare din partea Primariei vor fi nevoiti sa achizitioneze, in aceasta iarna, lemne de la particulari, care le vind cu 350-400.000 lei pe metru ster. De carbuni, nici nu se pune problema. Nici o societate braileana nu furnizeaza cetatenilor acest combustibil. In prezent, Primaria Braila a adus, in depozitul din cadrul Gradinii Zoologice, 350 tone de lemne care asteapta sa fie ridicate de persoanele ce au obtinut aprobarea primarului. Cei care locuiesc la case si care nu au avut bani sa-si racordeze locuintele la reteaua de gaze sint nemultumiti de faptul ca, de ani de zile, ei sint lasati de izbeliste, nimeni nefacindu-si probleme daca au sau nu cu ce sa se incalzeasca iarna. "Pentru noi nu se agita nimeni cu subventiile, dar contribuim si noi, prin darile platite statului, la ajutoarele pe care le primesc cei de la bloc. Nu-i corect", este de parere un locuitor dintr-un cartier de case al Brailei. (Mircea DOAGA, Gina PAVLICENCO)

Comentarii