SIDA este scapata de sub control la puscarie

duminică, 23 iulie 2000, 23:00
3 MIN
 SIDA este scapata de sub control la puscarie

Strigator la cer: in vreme ce tot mai multe voci din sistemul penitenciar sustin ca in puscarii exista homosexualitate, nimeni si nimic nu impiedica raspindirea SIDA printre detinuti, ba chiar nu se controleaza acest fenomen care are toate sansele sa se intinda "in pata de ulei". In conditiile in care nici la nivel national nu exista un program care sa previna infestarea cu HIV, in puscarii, asa cum sustine medicul Penitenciarului Braila, lt.col. Eugen Baboi, fenomenul este, efectiv, scapat de sub control. Confidentialitatea este cuvintul de ordine in sistem si, prin urmare, singurele teste la care sint supusi proaspetii privati de libertate sint VDRL-ul si MRF-ul, pentru sifilis si TBC. Nici Directia Generala a Penitenciarelor, nici societatea in general, nu dispun de resursele necesare pentru a suporta testarea detinutilor pentru depistarea HIV.
Confidentialitatea – mai tare ca moartea
Din libertate, detinutii intra in penitenciar, indeosebi, cu boli digestive, hepatite cronice, dischinezii biliare, hipertensiune arteriala, bronsita asmatiforma si, in functie de sezon, decompenseaza cu infectii ale cailor respiratorii superioare. Singurele teste obligatorii la incarcerare sint cele pentru depistarea sifilisului si tuberculozei pulmonare. Paradoxal, boala secolului – SIDA – n-are cautare, la modul ca nimeni nu-i testeaza pe puscariasi daca sint sau nu seropozitivi, in ciuda faptului ca insusi directorul Directiei Generale a Penitenciarului, Marian Eftimescu a sustinut ca "supraaglomerarea din puscarii a dus la homosexualitate intre detinuti". Acum, in Penitenciarul Braila, sint doua mari probleme: se inregistreaza o recrudescenta a cazurilor de sifilis si un detinut care fusese in intrerupere de pedeapsa a venit din libertate cu HIV pozitiv si n-a fost izolat, din cauza confidentialitatii.
"Daca intr-o zi imi vin, de la Politie, 100 de arestati, este imposibil sa nu gasesc macar unul cu sifilis. In prima saptamina de detentie le fac VDRL-ul si, v-am zis, am sanse mari sa gasesc un sifilitic. De SIDA nu poate fi vorba, pentru ca nu-i testam. Nu exista un program la nivel national, nu exista nici aici. Depistez SIDA doar daca apar complicatii, daca detinutul slabeste, raceste des… Multi detinuti nici nu vor sa stie daca sint seropozitivi, nici unul pina acum n-a solicitat sa fie testat. Si apoi, nu-i putem obliga. Confidentialitatea functioneaza atit de bine incit n-avem voie nici lor sa le spunem ca sint sau nu seropozitivi, dar celorlalti detinuti. Nu-i izolam, din acelasi motiv, confidentialitatea", ne-a declarat dr. lt. col.Eugen Baboi, medic primar consultant in medicina generala in cadrul Penitenciarului Braila.
Saptamina trecuta, un brailean care facuse inchisoare in Bucuresti si primise o intrerupere de pedeapsa s-a prezentat la Penitenciarul Braila pentru a-si continua condamnarea si a scos, din mineca, un certificat medical, eliberat de un spital civil din Capitala, cum ca este seropozitiv.
"Detinutul este din Insuratei si, in mod normal, s-a prezentat la penitenciarul din zona de domiciliu. Nu l-am izolat, il tinem impreuna cu alti trei detinuti in infirmerie. Nu le-am spus celor trei care-i problema, n-am voie, dar am incredere ca nu vor avea relatii cu el. Il vom testa si noi pentru a ne convinge ce-i cu el. Cert este ca a avut sase luni de intrerupere si a venit la noi cu acel certificat. Pretul testarii il suporta statul. Detinutii sint asigurati aprioric, de la buget, la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Ca si cadrele. La acest capitol, vreau sa va spun ca toate persoanele angajate in penitenciar, de cind sint aici, au fost testate HIV, la insistentele mele. Chiar le-am dat impresia ca este obligatoriu, dar cu detinutii nu mai pot face acelasi lucru. Ei au niste drepturi stabilite prin lege, Drepturile Omului obligindu-ma sa nu intervin in a-i testa obligatoriu. Desi, acum, testul nu-i chiar atit de scump, am inteles ca numai vreo 40 de mii de lei", a adaugat dr. Baboi.
In tratament, la aceasta data, in puscaria braileana, sint sapte detinuti cu TBC, sase cu sifilis, vreo 25 cu epilepsie, doi cu diabet insulino-dependent si doi cu diabet insulino-independent. In vizor este si detinutul cu HIV pozitiv. Un vizor pur medical din unghiul caruia si cel confirmat seropozitiv si cei expusi contaminarii, prin nestiinta, fac plecaciuni confidentialitatii. (Nicoleta BUTNARU)

Comentarii