Tensiune si polemica la sedinta Consiliului Regiunii de Dezvoltare Sud-Est

joi, 28 ianuarie 1999, 00:00
4 MIN
 Tensiune si polemica la sedinta Consiliului Regiunii de Dezvoltare Sud-Est

Membrii Consiliului Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, reuniti, ieri, in Sala Ronda a Prefecturii, au luat primele decizii menite sa duca la constituirea Agentiei de Dezvoltare: aprobarea organigramei, stabilirea datei concursului pentru postul de director al agentiei, conditiile de participare, componenta comisiilor de examinare si contestatii. Astfel, agentia va lua startul cu o structura-nucleu de 11 angajati, inclusiv directorul, 6 dintre ei fiind reprezentantii fiecarui judet membru al regiunii.
Concursul pentru postul de director va avea loc pe data de 4 februarie, la Braila, fiecare judet trimitindu-si unul sau doi candidati. Acestia trebuie sa aiba studii superioare, sa cunoasca cel putin doua limbi straine, sa aiba experienta manageriala, atit financiara cit si in domeniul resurselor umane, si sa fie un bun operator PC.
In comisia de examinare au fost delegati sase membri ai Consiliului: presedintele si vicepresedintele Consiliului, Monel Paizan, respectiv Viorel Constantinescu, presedintele CJ Braila, Aurel Simionescu, primarul municipiului Tecuci (Galati), Chiru Rusu, primarul comunei Baraganu, Neculai Zotoi si primarul orasului Pogoanele (Buzau), Corneliu Nica. Comisia de contestatii va fi constituita din plenul Consiliului.
In ceea ce priveste bugetul ADR pe acest an, s-au preconizat cheltuieli de aproximativ un miliard lei, fiecare din cele 6 Consilii Judetene, dupa aprobarea propriului buget, trebuind sa-si stabileasca cuantumul participarii financiare la cel regional.
Precizam ca, pentru derularea programelor Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, se preconizeaza alocarea pentru anul 1999, a sumei de doua milioane EURO, din fondul PHARE.
Desi a fost inclusa pe ordinea de zi si stabilirea proiectelor prioritare in domeniul dezvoltarii regionale, acest punct a fost aminat de comun acord pentru o sedinta ulterioara, dupa cunoasterea exacta a bugetului disponibil si a criteriilor de selectie a proiectelor de dezvoltare regionala.
"Consiliul nu trebuie privit ca un grup de mici interese ale fiecarui judet"
La intrunire au participat, de asemenea, reprezentantul Agentiei Nationale de Dezvoltare Regionala, Sorin Nistor si asistentul PHARE pentru Regiunea Sud-Est, Daniel Popescu. Delegatul ANDR a insistat asupra implementarii in activitatea Consiliului si a agentiei a unei politici regionale unitare, a recrutarii unui personal performant in cadrul ADR si a motivarii acestora, atit statutal cit si financiar.
"Consiliul nu trebuie privit ca un grup de mici interese ale fiecarui judet. Trebuie sa existe o viziune comuna. Politica de dezvoltare se face in Consiliu iar implementarea ei de catre Agentia de Dezvoltare. La alegerea directorului trebuie sa se aiba in vedere doua elemente: recrutarea si selectia. Trebuie sa alcatuim un profil al acestuia: sa aiba experienta manageriala, capacitatea de a evalua o situatie, de a stabili obiective, de a planifica activitatea si de a o duce la bun sfirsit. Trebuie sa constientizeze ca slujeste interesele intregii regiuni, sa-si sustina si argumenteze deciziile, sa fie dinamic si sa aiba cunostinte de management al resurselor umane. Selectia s-ar putea face printr-un anunt in presa iar solutia potrivita credem ca este interviul. O componenta importanta este motivarea personalului Agentiei care nu vor fi considerati functionari publici", a afirmat Sorin Nestor. Acesta a dat Consiliului regiunii, ca termen limita de organizare si stabilire a proiectelor de dezvoltare prioritare, lunile mai-iunie, pentru a lasa timp atragerii fondurilor Comunitatii Europene, destinate programelor de investitii.
"Daca nu ne grabim, riscam sa nu avem capacitatea de absorbtie a fondurilor Comunitatii Europene. In loc sa-si sporeasca sumele pentru investitii, le vor canaliza spre alte scopuri, training sau altceva", a avertizat reprezentantul ANDR.
Asistentul PHARE pentru Regiunea de dezvoltare sud-est,. Daniel Popescu, a precizat ca fondurile alocate de structurile europene vor fi disponibile inca din luna mai si ca poate garanta derularea a cel putin unui proiect de dezvoltare regionala.
"Nici unul dintre noi nu avem o reprezentare clara a ceea ce inseamna dezvoltare regionala"
Cele peste doua ore de discutii, tensionate si cu greu ajunse la un numitor comun, au grefat existenta unui lapsus de cunoastere a politicii regionale si a doua curente de opinii: unul anuntat de presedinte CJ Constanta, Stelian Dutu, celalalt, al majoritatii judetelor. Polemica a inceput in momentul aparitiei unor neintelegeri intre membrii Consiliului in ceea ce priveste numarul de angajati ai ADR si locul unde isi vor desfasura activitatea reprezentantii celor sase judete.
In timp ce Stelian Dutu a optat pentru o structura mai ampla a agentiei, cu specialisti proprii, capabili sa intocmeasca proiectele de dezvoltare, ceilalti membri au fost de parere ca, avind in vedere imaturitatea ADR, este preferabila formarea unei echipe-nucleu, care sa se bazeze pe serviciile unor firme de consultanta in domeniu.
"M-am intors ieri dintr-o vizita la Agentia Regiunii de Dezvoltare din Bretania. Acolo lucreaza peste o suta de angajati, specialisti care isi fac propriile proiecte. Este adevarat ca ei au o vechime de 120-150 de ani in spate. Cred ca ar trebui sa aducem si noi in ADR specialisti ai unor firme de consultanta pentru ca asta ar insemna si o reducere a cheltuielilor", a opinat presedintele CJ Constanta, contrazis imediat de omologul sau din Buzau. Dutu si-a exprimat convingerea ca delegatii celorlalte cinci judete ar trebui sa reprezinte interesele de la Braila si nu din afara ei, asa cum se preconizase, acest aspect raminind deocamdata neclarificat.
Declaratia bomba a presedintelui CJ Constanta a fost aceea ca, oricum, acest judet intentioneaza sa se retraga din structura Regiunii de Dezvoltare Sud-Est pentru a-si forma propria agentie. Acesta si-a motivat hotarirea prin neincrederea constantenilor in reusita acestei regiuni si a incompatibilitatii cu celelalte judete, atit din punct de vedere economic cit si al intereselor.
"Dezvoltarea economica a Constantei este incomparabil mai mare decit a celorlalte. Noi ne vom crea propria noastra structura de dezvoltare regionala, cu parteneri locali si externi. Ar fi fost nepoliticos sa nu vin astazi, dar veti vedea ce greutati vor aparea atunci cind se va pune problema finantarilor. In scurt timp ne vom retrage din aceasta agentie pentru ca interesele noastre si eforturile sint distincte fata de ceea ce doriti dvs. sa promovati. La ora asta, nici unul dintre noi nu avem o reprezentare clara a ceea ce inseamna dezvoltare regionala", a declarat Dutu. (Camelia RADU)

Comentarii