Bugetul Iasului, votat intr-o ora

Subtitlu

joi, 18 martie 2010, 01:26
3 MIN
 Bugetul Iasului, votat intr-o ora

Consilierii locali au aprobat ieri bugetul local pentru 2010. Sedinta din Sala Mare a Primariei a durat doar o ora. Primarul Gheorghe Nichita si-a facut timp pentru bugetul Iasului intre doua intilniri cu reprezentantii Guvernului. Ca urmare, consilierii au fost grabiti pentru a vota veniturilor si cheltuielile propuse de municipalitate. Proiectul de buget a fost aprobat cu un singur vot impotriva, cel al consilierului PDL Sorin Ionescu.

Intilnirea de ieri a inceput cu o intirziere de zece minute. Primarul Nichita a participat la intilnirea autoritatilor locale cu cele centrale. Edilul si-a asigurat insa linistea la nivelul Consiliului Local prin adoptarea partiala a amendamentelor propuse de PDL, dar in special de PNL.

"S-a tinut cont si de cele 158 de propuneri venite de la populatie, dar si de amendamentele venite de la PNL. S-a majorat suma alocata investitiilor din invatamint cu un procent de 33%. Inainte de sedinta am primit si o serie de amendamente de la PDL. De aceea, propunem diminuarea fondului de rezerva de la cinci milioane lei, la patru milioane lei si alocarea sumei de un milion de lei la capitolul de sanatate", a declarat Victorel Lupu, directorul economic al Primariei.

Chiar daca reprezentantii PDL si PNL au avut si alte amendamente, deocamdata ei s-au multumit cu promisiuni ale primarului Nichita.

O alta modificare fata de propunerea initiala de buget a fost cea prin care s-au disponibilizat 800.000 lei din fondurile alocate Fundatiei Sportului Iesean. Propunerea a fost facuta de viceprimarul PSD Romeo Olteanu. Suma va avea ca destinatie achizitionarea unei tabele electronice la stadionul Emil Alexandrescu.

"Este un buget construit pe o structura clasica. Vad ca este sustinut si de liberali. Eu nu sint multumit de structura si alcatuirea lui. Nici noi nu am venit cu noutati exceptionale. Nici nu stiu daca ar fi avut vreo sansa, dat fiind faptul ca exista deja o majoritate PSD – PNL", a precizat democrat- liberalul Sorin Ionescu.

Liberalii: "Bugetul nu este perfect, este perfectibil"

Si liberalii s-au declarat nemultumiti de proiectul propus spre aprobare. "As fi vrut macar citeva infomatii cu executia bugetara pe anul trecut. Trebuie sa vedem ce putem face anul acesta pentru a ajuta mediul economic al orasului. Noi primim foarte putini bani prin cotele defalcate din impozitul pe venit, comparativ cu orase precum Cluj sau Timisoara. S-a spus ca avem o majorare de 33% la fondurile alocate pentru investitii in invatamint, dar cresterea este de doar doua milioane lei, pentru toate unitatile de invatamint din municipiu", a afirmat consilierul PNL Radu Botez. El a solicitat fonduri suplimentare pentru spitalele din subordinea municipalitatii.

Pe de alta parte, Botez a criticat fondurile mari alocate si in acest an pentru lucrarile de la liniile de tramvai.

"Bugetul nu este perfect, este perfectibil. Daca atragem alte finantari din alte surse, vom disponibiliza sume pentru sanatate, invatamint. In cazul liniilor de tramvai, trebuie sa continuam reabilitarea celor amplasate pe tronsoanele de drum national. Avem alocate 27 milioane lei de la Guvern pentru aceste tronsoane de drum national, dar nu se vor face decit daca lucram si noi la liniile de tramvai", a explicat Nichita.

Un alt consilier, Gabriel Surdu de la PDL, a propus ca Primaria sa achizitioneze teren pentru a-l oferi apoi investitorilor pentru ca Iasul sa se dezvolte din punct de vedere economic. "Primaria ar trebui sa realizeze si investitii care sa aduca profit. Se pot face acele canalizari in trotuare, care apoi sa fie inchiriate firmelor de profil pentru a le folosi", a completat Surdu.

Bugetul local propus pentru 2010 are o valoare de 633 milioane lei. In jur de 30 milioane lei reprezinta doar dobinzi pe care municipalitatea trebuie sa le plateasca pentru pentru imprumuturile contractate sau garantate. Alte aproximativ 40 milioane lei reprezinta rate pe care municipalitatea va trebui sa le achite in 2010 in contul unor contracte garantate de Consiliul Local.

Pentru investitii s-a alocat o suma de peste 104 milioane lei, iar 64 milioane lei reprezinta estimarea necesarului de cofinantare pentru proiectele pe fonduri europene cistigate sau intentionate de municipalitate.

Comentarii