Catuse pentru rate la banca neplatite

Subtitlu

miercuri, 03 septembrie 2008, 21:41
4 MIN
 Catuse pentru rate la banca neplatite

Banii erau apoi investiti cu grija, in vile. Doua persoane au fost bagate deja in arestul Politiei. Bancile par disperate: alte doua grupari similare de escroci – "Reteaua coloneilor din boscheti" si "Reteaua Robert de Niro" – au fost destramate recent de anchetatorii ieseni. 

 

Actiune in forta a anchetatorilor ieseni, in cursul zilei de ieri. Trei persoane au fost retinute de procurorii de la Crima Organizata dupa ce au inselat mai multe banci din Iasi. Procurorii spun ca modul de lucru era unul destul de ingenios, desi nu nou.

Cei trei au racolat mai multe persoane fara venituri carora le-au eliberat adeverinte de venituri false sau falsificate, pe numele a doua firme care apartineau unui membru al gruparii, apoi le-au convins sa ia credite de la banci.

Potrivit anchetatorilor, de anul trecut si pina in prezent Florin Patlagica, Iulian Barbieru si Constantin Moraru au reusit sa pacaleasca bancile din Iasi cu peste 550.000 de lei.

"Antrepriza de Constructii Nr. 11" SRL

Cei trei barbati au fost ridicati ieri dimineata de ofiterii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) si procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). Potrivit anchetatorilor, grupul infractional a fost format anul trecut de Florin Patlagica, Iulian Barbieru si Constantin Moraru si avea ca scop inducerea in eroare a mai multor banci de la care solicitau credite.

Anchetatorii spun ca metoda folosita a fost, pe cit de ingenioasa, una cit se poate de simpla. Membrii gruparii au racolat mai multe persoane din Iasi, cu o situatie materiala precara, pe care le-au convins sa ia credite de nevoi personale in nume propriu de la banci, dupa ce le promiteau ca ratele catre banca vor fi suportate de membrii grupului.

Potrivit anchetatorilor, pentru dosarul de credit solicitantii primeau adeverinte de salariu false sau falsificate pe numele firmei"Antrepriza de Constructii Nr. 11" SRL, detinuta de Constantin Moraru, care mai are si firma "Sectia de Antrepriza si Montaj Nr. 23" SRL.

"O parte dintre solicitanti erau angajati cu contracte de munca la " Antrepriza de Constructii Nr. 11" SRL, care erau inregistrate la ITM, dar in adeverintele de venit erau trecute sume de doua, trei ori mai mari, pentru ca si valoarea sumei imprumutate de la banca sa fie cit mai mare. Pentru majoritatea au fost eliberate adeverinte de venit false, persoanele respective nefiind angajate la societatile respective", au detaliat surse din rindul anchetatorilor.

Dupa ce dosarul de credit era aprobat si solicitantii primeau suma de bani din partea institutiilor bancare, banii ajungeau la membrii gruparii.

Banii din escrocherii, investiti in imobiliare

Anchetatorii spun ca pina in prezent au reusit sa identifice mai multe contracte de creditare facute in baza adeverintelor de venit emise pe numele celor doua societati, a caror valoare totala se ridica la peste 550.000 de lei (5,5 miliarde de lei vechi).

"Banii au fost investiti in imobile, fiind identificate trei vile cumparate cu bani proveniti din aceste inselaciuni. De asemenea, pina in prezent au fost identificate si audiate 12 persoane care au fost racolate de membrii gruparii si convinse sa solicite credite de la banci", au mai mentionat anchetatorii.

In cursul zilei de ieri, procurorii DIICOT au decis sa ii retina pentru 24 de ore pe Florin Patlagica, considerat liderul grupului, si pe Iulian Barbieru, care se ocupa cu racolarea persoanelor ce urmau sa fie creditate de banci. Pentru Constantin Moraru a fost emisa ordonanta de interzicere a parasirii tarii pentru 30 de zile.

Acuzatiile care li se aduc celor trei barbati sint de constituire in grup de criminalitate organizata, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri si uz de fals.

S-au inmultit gruparile specializate pe spoliat banci

Reteaua "Robert De Niro": Anul acesta, o alta retea care a tras "tepe" de peste 2,5 miliarde lei vechi prin credite luate cu acte false a fost anihilata de procurori. In baza unor documente falsificate, membrii retelei – Daniel Dragnea, Nicolae Trusca, Daniel Chirascu, Manoil Pipirig, Ovidiu Toma, Andrei Crismaru si Stefan Badii – au achizitionat prin credite de consum contractate direct la magazine in perioada septembrie 2007 – iulie 2008, aparatura electronica si electrocasnica pe care apoi o vindeau. La perchezitia efectuata in apartamentul inchiriat in care reteaua isi desfasura activitatea au fost gasite peste 20 de carti de identitate false, care contineau fotografiile membrilor retelei si identitati fictive, mai multe stampile false cu numele unor societati comerciale din Iasi si o trusa pentru confectionarea acestora. A fost descoperita o carte de identitate chiar si cu numele lui Robert de Niro, cu poza actorului lipita pe document si pe care era specificata o adresa din Iasi. Anchetatorii sustin ca membrii gruparii au reusit sa induca in eroare toate magazinele mari de electrocasnice din Iasi, iar pe linga cartile de identitate se foloseau de facturi de utilitati falsificate sau adeverinte de salariat de la diferite societati.

Reteaua "Coloneii din boscheti": In octombrie anul trecut o retea de 13 persoane a fost destructurata de procurorii DIICOT si membrii trimisi in judecata fiind acuzati de zeci de inselaciuni la banci, facute in acelasi mod. Activitatea grupului s-a intins pe trei judete si, in patru luni, cit au actionat, au cauzat un prejudiciu de peste 193.000 de lei si 43.200 de euro. Potrivit rechizitoriului, reteaua a fost organizata la Iasi de catre Irinel Edutanu (33 de ani), Traian Onofrei (46 de ani) si Sorinel Sandulescu (39 de ani), iar la scurt timp alti zece membri au fost cooptati in retea, activitatea grupului extinzindu-se in judetele Suceava si Botosani. Membrii gruparii racolau persoane intre 50 si 60 de ani din mediul rural, fara venituri, fara adapost si dependente de alcool. Oamenii "agatati" de membrii retelei erau dusi in hoteluri sau moteluri din cele trei judete, unde erau hraniti si apoi aranjati, iar cel mai adesea in dosarele de creditare erau depuse decizii false de pensionare cu antetul Ministerului Apararii sau al Ministerului de Interne.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii