Ce ne recomanda medicii pentru a nu ne simti rau dupa mincarurile de Paste

joi, 21 aprilie 2011, 22:51
2 MIN
 Ce ne recomanda medicii pentru a nu ne simti rau dupa mincarurile de Paste

Sarbatorile de Paste reprezinta un moment in care familia se aduna in jurul mesei bogate, ciocnind oua rosii si savurind mincaruri traditionale.

Medicii recomanda insa un regim alimentar lejer pentru ca gurmanzii si cei care intrec limita la bauturi alcoolice sa nu-si petreaca sarbatorile pe patul de spital. In fiecare an spitalele iesene sint asaltate de pacienti chiar din prima zi de Paste. Cel mai multi dintre acestia sint persoane care au facut abuzuri alimentare sau alcoolice.

"Bucatele traditionale sint de multe ori bogate in grasimi si ideal ar fi sa se manince cite putin din fiecare. Este de inteles ca e sarbatoare, insa toate alimentele trebuie consumate in cantitati mici. De asemenea, specialistii in nutritie recomanda consumul a cel mult cinci oua pe saptamina, insa exista persoane care tolereaza acest aliment in cantitate mai mare fara a avea reactii adverse", a declarat conf.dr. Diana Cimpoesu, medic-sef UPU-SMURD.

Medicii spun ca in momentul in care apar fenomene digestive alimentatia trebuie sa inceteze. Senzatia de greata poate fi eliminata prin consumul de fructe sau suc de fructe proaspat, ceai sau chiar o plimbare usoara. De asemenea, medicii recomanda ca alimentele sa fie mai degraba fierte sau la gratar decit prajite si sa nu se faca exces de smintina sau maioneza.

In acelasi timp, medicii precizeaza ca un consum moderat de alcool poate fi tolerat fara probleme de organism, vinul rosu avind chiar proprietati terapeutice conform mai multor studii de specialitate. "Exista studii citate in literatura medicala care spun ca un pahar de vin rosu de buna calitate scade riscul in cazul mai multor tipuri de cancer datorita anumitor substante care intra in componenta vinului. Excesul de alcool anuleaza insa orice proprietate terapeutica pe care ar avea-o", a mai adaugat conf.dr. Cimpoesu.

Comentarii