Cearta a sefilor de spitale la capul „domnului Lazarescu”

marți, 18 mai 2010, 22:12
3 MIN
 Cearta a sefilor de spitale la capul „domnului Lazarescu”

Fenomenul Lazarescu a capatat un nou contur la Iasi. Pacientii plimbati intre spitale au ajuns subiect de discutie intre reprezentantii unitatilor si Directia de Sanatate Publica (DSP). Discutiile sint purtate insa prin comunicate de presa, mai nou. Halul in care a ajuns comunicarea intre institutiile sanitare reiese din mail-urile transmise si din continutul acestora.

Simbata, 15 mai, dr. Tudor Ciuhodaru, seful UPU din cadrul Spitalului de Urgente, anunta ca a tratat un pacient calcat de tren abia la trei ore dupa incident. "Pacientul de 35 de ani a ajuns la noi dupa mai bine de trei ore petrecute pe la alte spitale. Acesta a consumat alcool si prezinta traumatism cranian cu plaga la nivelul ochiului, traumatism complex de mina cu trei degete smulse si traumatism de bazin. Din cauza conditiilor de conservare si transport, precum si a timpului scurs si a complexitatii lezionale, sansele de replantare sint extrem de reduse", a declarat simbata dr. Tudor Ciuhodaru.

A doua zi, dupa operatie, dr. Ciuhodaru revine asupra declaratiilor: "Daca in cazul miinii drepte prognosticul este favorabil, nu acelasi lucru se poate spune in cazul miinii stingi. Unde severitatea si felul in care s-au produs leziunile, temporizarea interventiei din cauza clasicului fenomen Lazarescu, precum si conditiile improprii de conservare si transport a degetelor smulse duc la un prognostic functional extrem de rezervat".

Ancheta DSP: pacientul "nu a fost plimbat"

Luni, cind declaratiile au aparut in presa, Directia de Sanatate Publica transmite rezultatele unei anchete efectuate in acest caz. "Directia a analizat toate datele si a concluzionat faptul ca pacientul a fost tratat corespunzator in cele doua unitati de primire urgente, «Sf. Spiridon» si «Sf. Ioan». S-a constatat ca persoana a fost transportata initial la «Sf. Spiridon» pentru ca prezenta leziuni cu risc vital la nivel cranio-cerebral si toraco-abdominal. La aceasta unitate exista posibilitati tehnico-necesare evaluarii complete. Transferul la «Sf. Ioan» s-a realizat dupa investigarea si aplicarea masurilor de stabilizare a functiilor vitale, pentru terapia definitiva a leziunilor de la nivelul degetelor. Plagile erau fara potential de reconstructie plastica, conform observatiilor medicilor de la SMURD si «Sf. Spiridon». Prin urmare, Directia a constatat ca pacientul a fost transportat stabil, dupa finalizarea investigatiilor si tratamentului specific. Si s-a constatat ca protocolul de management al pacientului traumatizat a fost respectat in totalitate. Se considera ca acesta «nu a fost plimbat intre spitale»", se arata intr-un comunicat de presa emis de DSP.

La o zi dupa ce Directia a emis comunicatul, dr. Ciuhodaru are o noua replica: "Faptul ca un pacient este plimbat intre spitale conform unui protocol nu inseamna ca nu a fost plimbat, ci doar ca plimbarea a fost reglementata conform acestor protocoale. Sigur, oricine va fi mult mai linistit cind va afla ca isi va pierde un anumit segment al corpului, functia lui sau chiar viata, conform unor reglementari foarte precise. Domnul Lazarescu nu va mai muri plimbindu-se intre spitale in mod haotic, ci dupa ce va parcurge un traseu foarte bine stabilit. Luminarea nu o poate aprinde oricine, ci doar cel care se afla in coada lantului de statii spitalicesti prevazute pe harta Directiei de Sanatate Publica. Orice abatare de la acest traseu care se poate solda cu salvarea sa va fi aspru pedepsita de catre autoritatea in domeniu. Este momentul sa ne trezim. Unica solutie viabila in conditiile financiare date este mutarea grabnica in noul spital. In care pacientul cu orice urgenta medico-chirurgicala sa poata fi diagnosticat si tratat, fara excursii la alte spitale. Ca doar nu sint muzee ce trebuie neaparat vizitate, fiind introduse in protocol si, deci, incluse in pret", a incheiat dr. Tudor Ciuhodaru.

Comentarii