CET a ramas de ieri fara gaz, iesenii stau de azi fara apa calda, primarul ridica din umeri

miercuri, 02 septembrie 2009, 11:24
4 MIN
 CET a ramas de ieri fara gaz, iesenii stau de azi fara apa calda, primarul ridica din umeri

De ani de zile CET merge din criza in criza. In acest an, situatia este aproape de colaps: alimentarea cu gaze naturale a fost oprita ieri-dimineata din cauza restantelor, stocurile de pacura sint infime, de carbune se stie doar ca este pe drum, iar conturile sint aproape blocate din cauza datoriilor de anul trecut catre Unicom SA. In timp ce sefii unitatii, dar si edilii locali sint optimisti in ceea ce priveste rezolvarea problemelor, iesenii vor sta fara apa calda pina pe 15 septembrie, pe motiv de „revizie anuala a sistemului de termoficare". Optimismul oficialilor ieseni este cu atit mai greu de inteles cu cit CET a avut anul trecut pierderi colosale, de 117 milioane lei, iar datoriile numai pentru combustibil se ridica la aproximativ 65 milioane lei.

Primarul roaga Guvernul sa puna o vorba buna

Chiar de astazi, iesenii racordati la CET nu mai au apa calda. CET a ajuns din nou intr-o situatie care ar da fiori reci oricarui administrator de firma. De ieri-dimineata, Romgaz a sistat furnizarea gazelor naturale catre termocentrala ieseana din cauza facturilor restante. Cu toate ca sefii CET au cerut furnizorului de gaze o perioada de gratie, pina vineri, gazul a fost oprit. Romgaz a atentionat termocentrala inca de la sfirsitul saptaminii trecute ca va sista livrarile de gaze in cazul in care nu vor fi achitate datoriile de 30 milioane de lei. Conducerea Primariei a declarat ca va apela la Guvern pentru deblocarea crizei in care se afla furnizorul de apa calda si caldura.

"Incercam sa rezolvam situatia de la CET. Deocamdata, Guvernul nu are ce sa faca legat de bani. Se poate discuta insa la nivel guvernamental cu reprezentantii Romgaz. Unitatea este de stat si se poate solicita reluarea furnizarii gazului metan pe baza unor reesalonari a datoriilor. Incerc sa discut cu primul-ministru Emil Boc, cu ministrul Economiei, Adriean Videanu", a declarat ieri primarul Gheorghe Nichita.

Furnizorul de anul trecut, plimbat prin instante

Fara un gram de carbune pe stoc, cu 8.000 de tone de pacura care insa apartin rezervei de stat, CET se afla in imposibilitatea de a mai furniza energie termica populatiei. Situatia este de-a dreptul critica, avind in vedere ca in urmatoarele zile se judeca si procesul in care termocentrala risca sa ramina si cu conturile blocate. Firma Unicom, care a livrat carbune anul trecut, a obtinut deja in prima instanta dreptul de a bloca conturile unitatii pentru datorii care in prezent se ridica la aproximativ 35 milioane lei.

"Ei ne-au contestat in instanta, dar noi avem un titlu executoriu, definitiv si irevocabil, iar legea este lege. Noi am lucrat si cu alte firme, au mai fost intirzieri la plati, dar nu ca la CET", a declarat Radu Orzata, directorul Unicom. Termenul de judecata in procesul prin care termocentrala contesta masurile de executare silita demarate de Unicom a fost stabilit pentru data de 11 septembrie. „Nu se pune problema sa nu cistigam. Este un contract la mijloc, iar noi ne-am respectat obligatiile", a adaugat Orzata.

CET vinde certificate verzi in avans

Atit edilii locali, cit si reprezentantii CET sint insa optimisti in ceea ce priveste situatia in care se afla unitatea si sustin ca au gasit deja citeva solutii de a iesi din impas. „Au fost identificate citeva surse de finantare pentru perioada urmatoare. Vom reesalona graficul de plati. De astazi CET intra in revizie pentru iarna. Va dura intre sapte si zece zile. Am inceput sa vindem din cotele pentru dioxidul de carbon. Am vindut luni 28.000 tone de dioxid de carbon aferente acestui an. Intr-un sfert de ora am adus 1,6 milioane lei. Pretul variaza de la o perioada la alta si este de 13-15 euro/tona. Saptamina viitoare vom vinde din cotele pentru anul viitor. Daca vom gasi cumparatori, vom vinde 150.000 de tone. Legea ne permite sa vindem cotele de pina in 2012", a declarat Ivana. Pina acum, CET s-a mai folosit de „certificatele verzi" pentru a plati combustibilul. Astfel, in acest an, termocentrala a obtinut din vinzarea certificatelor aproximativ 6,4 milioane de euro.

Noii furnizori cer garantii

In prezent CET asteapta in continuare primele tone de carbune. Desi contractele pentru huila energetica au fost incheiate inca de la jumatatea lunii iunie, iar graficele de livrari incepeau din luna iulie, depozitele CET sint goale. Oficialii furnizorului de agent termic, cit si cei ai CFR Marfa sustin ca sint confirmari pentru 12.000 tone de carbune. „La CET s-a intrerupt gazul. Profitam de acest lucru pentru a face revizia generala. Avem probleme si cu huila, care nu apare la CET. Principalele surse financiare pentru CET ramin bugetul local, bugetul de stat si banii de pe energia electrica. Acum cea mai mare problema este legata de asigurarea combustibilului pentru iarna viitoare. Cei de la Iuganord Balti nu au adus inca nici un gram. Nu stiu de ce nu intra in tara, desi se primesc tot felul de confirmari ca transportul este pe drum. Cei de la Trans Nafta Ltd. doresc garantii in plus. Se platesc in continuare datoriile avute catre Unicom. Toti vor fi platiti pina la urma", a explicat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.

Comentarii