CET, cea mai mare banca din oras

miercuri, 14 aprilie 2010, 20:52
4 MIN
 CET, cea mai mare banca din oras

La vremurile grele din ultimele luni, pentru mii de ieseni se pare ca aminarea platii la intretinere a fost cel mai facil "credit" de obtinut. Se vor recupera insa vreodata acesti bani?

CET poate intra lejer pe piata bancara. Termocentrala ieseana a ajuns cea mai mare banca locala si a "creditat" cu aproximativ 97 milioane lei consumatorii racordati la sistemul centralizat de incalzire. Suma reprezinta totalul datoriilor si penalitatilor iesenilor la furnizorul de agent termic.

In acelasit timp, totalul creditelor restante ale iesenilor la banci, atit persoane fizice si juridice, se ridica in prezent la aproximativ 231 milioane lei. Daca luam in calcul ca, in medie, circa jumatate din sumele datorate la banci provin de la persoane fizice, reiese ca suma este comparabila cu valorea datoriilor pe care le are populatia de achitat la energia termica.

CET: dobinda dubla, dar pe hirtie

Populatia a reusit sa ajunga in luna aprilie la o datorie totala catre furnizorul de apa calda si caldura de circa 97 milioane lei. Suma reprezinta atit debitele neachitate, cit si penalitatile calculate.

In timp ce bancile lucreaza anual cu o dobinda care variaza in jurul a 20%, CET aplica 36% anual. Mai exact, pentru fiecare zi de intirziere, termocentrala aplica un coeficient de 0,1% pe zi la debitul initial pentru calculul penalitatilor. "Este acelasi procent care ni se aplica noua pentru datoriile la bugetul de stat", a explicat Lacramioara Pintilie, purtatorul de cuvint al termocentralei.

Desi "dobinda" practicata de CET este mai mare decit cea a bancilor, exista si un avantaj major: faptul ca se ajunge mai greu la executare silita. "Conform legislatiei in vigoare, asociatiile de proprietari pot calcula penalitati de maximum 0,2% pe zi. Jumatate din bani se duc catre furnizorul de utilitati, iar cealalta jumatate ramine asociatiei", a opinat Dumitru Bucur, presedintele Grupului Asociatiilor de Proprietari si Locatari din Iasi (AGAPL).

Datorii totale de 97 milioane lei

La data de 23 octombrie 2009, debitul inregistrat de populatie la plata agentului termic se ridica la 22,5 milioane lei, iar penalitatile la 48,7 milioane lei. In decursul a 6 luni, adica la data de 23 martie 2010, debitele au ajuns la 36,2 milioane lei, iar penalitatile au crescut la 53,5 milioane lei. De la inceputul sezonului rece si pina spre sfirsitul lunii martie, consumatorii bransati la sistemul centralizat de incalzire au acumulat 13,7 milioane lei debite si circa 5 milioane lei penalizari.

Daca ne concentram doar asupra debitelor, vom descoperi un lucru aproape de necrezut. Anume, faptul ca, numai in sezonul rece actual, datoriile iesenilor la CET, intr-o anumita masura incluzind datorii "istorice", de ani buni, au crescut in citeva luni cu peste 60%, de la 22,5 milioane lei la 36,3 milioane lei.

Conform informatiilor furnizate de CET, in perioada 23 octombrie 2009-23 martie 2010, au fost emise facturi totale la energia termica de aproape 40 milioane lei. Astfel, un calcul matematic arata ca populatia a platit in cea mai mare parte a sezonului rece actual 26,3 milioane lei. O buna parte dintre platitori au fost insa cei care au beneficiat de ajutoare de la stat. Cuantumul ajutoarelor pentru caldura pe lunile noiembrie, decembrie, ianuarie si partial februarie a fost circa de 3,7 milioane lei. Daca in luna noiembrie au fost acordate ajutoare de aproximativ 760 mii lei, in luna decembrie, suma a urcat la 1,19 milioane lei, iar in ianuarie, la 1,22 milioane lei.

Oficialii termocentralei au specificat ca in luna aprilie, dupa ce au fost adunate si o parte dintre facturile de pe luna martie, datoriile totale au crescut la 96-97 milioane lei. "Lumea n-a mai platit, si ca atare s-au adunat aceste restante. Cel mai probabil ca oamenii nu au de unde sa plateasca si s-a ajuns in aceasta situatie", a declarat Lacramioara Petrescu.

"Se intimpla ca o factura sa depaseasca salariul mediu"

Reprezentantii CET recunosc ca sint surprinsi si ei de procentul neincasarilor, si sustin ca se incearca recuperarea creantelor prin reesalonari de plata si actionarea in instanta a datornicilor. Cu toate acestea, desi CET avea un birou infiintat anume pentru recuperarea debitelor de la populatie, din luna ianuarie a acestui an a fost desfiintat. Aproximativ 100 de angajati din cadrul termocentralei se ocupau de controlul asociatiilor si recuperarea debitelor.

Oficialii CET au afirmat ca motivul desfiintarii tine de lipsa de comunicare a administratorilor si presedintilor de asociatii, fiind inregistrate multe situatii in care acestia refuzau sa prezinte pentru control actele si situatia facturilor. Anul trecut CET a verificat in jur de 260 de asociatii de proprietari si a recuperat aproximativ 4 milioane de lei de la acestea.

Administratorii asociatiilor de proprietari arata cu degetul insa spre CET si sustin ca s-a ajuns in situatia unor debite neachitate din cauza facturilor prea mari. "In primul rind facturile sint prea mari, iar populatia nu are capacitatea de a plati. Statisticile arata ca 7 din 10 ieseni cistiga sub 1.000 de lei pe luna. Se intimpla ca o factura sa depaseasca salariul mediu pe economie, iar omul are de ales intre a minca sau a-si plati facturile", a comentat Dumitru Bucur. Acesta este de parere ca o solutie ar fi rentabilizarea termocentralei si scaderea pretului de producere a gigacaloriei.

Administratorii de asociatii de proprietari au mai adaugat ca o alta problema cu care se confrunta este caldura furnizata in exces de CET. Astfel, oamenii sustin ca, desi temperaturile exterioare au crescut simtitor, termocentrala a continuat sa furnizeze agent termic si astfel sa ingreuneze la plata locatarii.

Comentarii