CET, in mars fortat spre faliment

marți, 27 mai 2008, 23:11
4 MIN
 CET, in mars fortat spre faliment

CET Iasi este in prag de colaps. Desi in 2007, unitatea a parut sa se redreseze, pentru acest an, perspectivele sint sumbre. Astfel, in urma cu un an, CET Iasi a inregistrat pierderi de aproximativ 6,3 milioane lei, fata de 32,5 milioane lei cit inregistra in 2006.

Pentru 2008 insa, conform bugetului de venituri si cheltuieli prognozat, termocentrala va bate toate recordurile in materie de pierderi. Mai exact, sint estimate pierderi de 56,7 milioane lei, adica pierderile cumulate in 2005 si 2006.

Conducerea furnizorului de agent termic sustine ca se afla in aceasta situatie ca urmare a faptului ca preturile la energia electrica si cea termica nu au fost majorate, in timp ce costurile de productie au crescut. Numai pe primele 4 luni ale acestui an, CET are pierderi de 3 ori mai mult decit gaura din 2007, respectiv 18 milioane lei.

Caldura, vinovata pentru dezastrul CET

CET Iasi pare sa se indrepte cu toata viteza spre faliment. In cursul zilei de ieri s-a prezentat in Consiliul de Administratie situatia financiara a unitatii pe anul 2007, dar si bugetul de venituri si cheltuieli pe acest an. Membrii CA s-au ferit sa dea multe detalii despre sedinta care a avut loc.

O parte dintre cei contactati de reporterii „Ziarului de Iasi" au afirmat ca nu-si amintesc cifre din bilant, insa au confirmat ca este vorba despre o pierdere. „Iarna a fost favorabila pentru cetateni, in sensul ca temperaturile au fost ridicate. Nu se poate spune acelasi lucru si despre termocentrala care trebuia sa vinda energie termica. In plus, nu s-a mers numai pe carbune, ceea ce a dus din nou la pierderi", a declarat Ion Pascal, membru in CA.

Si Mihai Cretu, membru tot in CA, a recunoscut ca CET Iasi se confrunta cu probleme grave. Acesta a specificat ca una dintre problemele majore cu care se confrunta termocentrala consta in faptul ca oamenii „inchid robinetul atit la apa calda, cit si la caldura". „In plus, nu au fost stabilite tarife pentru acest an, iar costurile sint mai ridicate decit se acopera din tarif si subventii", a completat Cretu.

Melinte: "Am redus cit s-a putut din cheltuieli"

Ca in fiecare an, rezultatul financiar pe 2007 a fost unul negativ. Termocentrala a inregistrat o pierdere de aproximativ 6,3 milioane lei. Suma este de circa 5 ori mai mica decit cea inregistrata in 2006, cind gaura a fost de 32,5 milioane lei.

Conducerea unitatii a explicat ca s-a ajuns la acest rezultat datorita unei mai bune gestionari a cheltuielilor. „Am redus cit s-a putut din cheltuieli. Au fost facute planuri riguroase, iar fiecare compartiment a redus din cheltuieli", a explicat Didi Melinte, directorul CET Iasi. Acesta a afirmat ca pierderea exercitiului financiar a fost cauzata de cresterile salariale cistigate de sindicalisti in instanta, dar si de faptul ca tarifele nu au fost ajustate.

Conform bilantului contabil, majoritatea pierderilor, respectiv 5 milioane lei, au rezultat din activitatea de exploatare, restul, de 1,3 milioane lei rezultind din activitatea financiara , fiind totodata o cauza a diferentelor de curs valutar si dobinzi. Daca la inceputul anului 2007, CET Iasi isi propusese sa vinda 639.000 gigacalorii, pina la sfirsitul anului nu a reusit sa vinda decit 530.000 gigacalorii.

Acelasi lucru s-a intimplat si la energia electrica, unde s-au vindut 563.000 MWh, fata de planul propus de 585.000 MWh. In raportul de audit intocmit de firma Audit Services SRL este mentionat ca pierderile au fost determinate de preturile care nu acopera costurile de productie, conditiile meteorologice defavorabile, dar si cheltuielile cu salariile.

Pierderi programate in 2008 cit pentru doi ani

Conducerea termocentralei a intocmit si un buget de venituri si cheltuieli pentru acest an. Sefii CET estimeaza ca vor avea pierderi colosale, de circa 56,6 milioane lei, cam cite pierderi a inregistrat termocentrala in total in anii 2005 si 2006. Situatia este si mai alarmanta deoarece, numai pina in prezent, respectiv in 4 luni de zile, conducerea estimeaza pierderi de 18 milioane lei.

Melinte sustine ca nu are nici un control asupra situatiei si ca totul e o urmare a faptului ca Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) nu a aprobat tarifele pentru energia termica si electrica. „Nu am nici un tarif aprobat si ca atare nu ne putem acoperi costurile. Si alte CET-uri sint in situatia noastra si vor inregistra pierderi. Noi am depus documentatiile necesare, dar nu am primit nici un raspuns. Bugetul a fost facut pe baza tarifelor de acum", a explicat Melinte.

Sefii termocentralei au specificat ca preturile la energia termica sint aceleasi de doi ani de zile, in conditiile in care preturile la combustibili au crescut. Astfel, din datele prezentate in BVC reiese ca pretul la gazul metan a crescut de la circa 780 lei/1000 metri cubi la 914 lei/1000 metri cubi, iar la pacura pretul pe tona a crescut de la 1.042 lei la 1.200 lei. Probleme sint si la livrarea energiei electrice. ANRE a aprobat un pret de 234,4 lei/MWh, in timp ce solicitarea CET Iasi a fost de 269,29 lei/MWh.

Comentarii