CET negociaza cu spatele la zid

marți, 24 august 2010, 11:17
3 MIN
 CET negociaza cu spatele la zid
Chirica crede ca "pe Ivana l-a luat gura pe dinainte. Daca s-ar uita la conturile sub sechestru si-ar da seama in ce situatie este CET"

CET nu a reusit sa achite nici datoriile facute anul trecut pentru achizitia de carbune, aceste datorii fiind cifrate la 7,8 milioane de euro. Prima rata a creditului ar trebui achitata in noiembrie.

Negocieri prelungite inca o saptamina

Caldura din apartamentele iesenilor bransati la sistemul centralizat de termoficare se negociaza inca o saptamina. Inca de vineri, la Iasi a ajuns un reprezentant al firmei OET Obedineni Energiini Tirgovtsi. Negocierile nu vor fi finalizate in scurt timp, au precizat reprezentantii municipalitatii. Potrivit acestora, discutiile cu bulgarii vizeaza deocamdata doar caracteristicile tehnice ale CET II, care ar urma sa foloseasca cele 150.000 tone de carbune ce ar trebui furnizate de bulgari. Potrivit directorului Ivana, un alt impediment aparut ar fi calculul bulgarilor privind rentabilitatea unei colaborari. "Termenul discutiilor pentru incheierea unui contract s-a prelungit pina la 1 septembrie pentru ca ei cauta solutii pentru ca energia electrica generata sa poata fi valorificata cu un profit. Pretul energiei este format din doua componente, energia reglementata, care este de 216 lei MW/h, respectiv energia la pretul pietei, ce poate fi de 80 lei MW/h. Au discutat cu cei de la Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energetic, pentru a vinde mai mult energie reglementata, nu in proportii egale. Ramine de vazut ce se intimpla pina in septembrie", a precizat Ivana.

Directorul CET a prezentat in cadrul plenului CL varianta asigurarii energiei termice din fonduri proprii, ca si in ceilalti ani. Ulterior a refuzat sa detalieze problema, "din respect pentru partenerii bulgari de discutii". Totusi Ivana a mentionat ca varianta unei achizitii de carbune va fi analizata dupa lamurirea acordarii sau nu a unor subventii. "Premierul a anuntata ca se va subventiona caldura, dar nu a spus cu cit si cind. Dupa ce aflam asta, mai discutam", a precizat Ivana. Repetarea scenariului din ceilalti ani, cind se astepta venirea a cite unui vagon de carbune pentru asigurarea caldurii, ar putea fi evitata o perioada, sustine Ivana, prin utilizarea CET II, care functioneaza pe gaz. "In octombrie si noiembrie putem suplimenta cantitatea de gaz. Acum pentru apa calda folosim 7.500 de metri cubi pe ora. La temperaturi scazute, caldura ar necesita o cantitate dubla de gaz, care are un pret de 11 milioane de lei pe 1000 de metri cubi", a completat directorul.

Datori vinduti la furnizorii de combustibili

Situatia CET este insa una critica, in conditiile in care are de achitat datorii la gaz de aproximativ 30 de milioane de lei, dar si un imprumut de 8 milioane de euro, pentru carbunele cumparat anul trecut. "Ivana nu poate arunca astfel de chestiuni in discutie decit bazindu-se pe ceva. Eu cred ca l-a luat gura pe dinainte. CET s-a multumit sa traiasca din pomana. Bulgarii nu au venit ca samariteni, ci ca parteneri de afaceri. CET trebuie sa plateasca in noiembrie prima din cele 4 rate ale imprumutului de 7,8 milioane de euro. Inainte de a vorbi de achizitii de carbune sau alte lucruri de acest fel, directorul trebuie sa se uite pe conturile CET, pe care de fapt nu le are, fiind sub sechestru. Nu sintem in pozitia de a bate cu pumnul in masa nici noi, nici bulgarii. Trebuie sa discutam pentru a gasi o solutie rezonabila si rentabila pentru ambele parti", a precizat Mihai Chirica.

Partea bulgara a declarat ca a cerut mai multe detalii tehnice de la CET, pentru a putea incheia un contract. "Ne place sa ne certam inainte de a incheia contractul, nu dupa. Avem o comisie de specialisti care se ocupa de toate detaliile tehnice. Sint maruntisuri care trebuie clarificate", a specificat George Nita, directorul sucursalei Bucuresti a OET Obedineni Energiini Targovtsi OOD Bulgaria. Acesta a mentionat ca nu poate da un termen pentru cind s-ar putea incheia un contract. „Mai analizam niste date. Oferta a fost prelungita. La momentul acesta nu va pot spune mai multe. Noi nu avem de gind sa ne retragem. Avem asigurat si combustibilul", a adaugat Nita.

Comentarii