Chiar in prag de iarna, in conturile CET se casca haul

joi, 25 octombrie 2007, 22:55
4 MIN
 Chiar in prag de iarna, in conturile CET se casca haul

Oficialii BERD, aflati ieri la Iasi, spun ca s-ar fi multumit macar cu o notificare. Odata cu banii bancii europene, CET va pierde, foarte probabil, si 7 milioane euro nerambursabile din partea Guvernului Elvetiei, bani care erau "la pachet". Pe linga avantajul conditiilor financiare bune, BERD ar fi oferit si consultanta de specialitate pentru modernizare. Primarul trateaza subiectul cu aroganta: "Nu e ca inainte. Mai sint si alte banci". Colac peste pupaza: toate firmele care au intors orasul pe dos lucrind la conducte pentru CET ar putea abandona lucrarile. Ele urmau sa primeasca bani din acest credit. Lipsa de lichiditati de la CET ar putea avea urmari imprevizibile in aceasta iarna. 

 

Chiar in prag de iarna, cind conturile CET ar trebui sa fie pline ochi, acestea ar putea fi mai goale ca oricind. Planurile de investitii ale CET pot fi date peste cap, antrenind o lipsa de lichiditati cu urmari imprevizibile. Imprumutul de 20 milioane euro de la BERD nu a fost inca accesat, desi firmele contractate de CET lucreaza deja prin oras in contul acestor bani. CET a organizat licitatii, firmele desemnate au trecut la treaba, dar centrala nu a primit nici un euro de la BERD.

Banca europeana nu a deblocat fondurile pentru ca societatea ieseana ar fi incalcat contractul de imprumut. Concret, CET a imprumutat peste 7,5 milioane euro de la doua banci, fara a avea acordul BERD. Oficialii bancii europene au venit la Iasi pentru a clarifica situatia.

Dupa citeva ore de discutii, primarul Gheorghe Nichita a anuntat ca intilnirile vor continua si in zilele urmatoare. "S-au interesat de mai multe lucruri. Acum au venit de la BERD responsabilii cu partea de risc a imprumuturilor. CET a facut doua imprumuturi, la BCR si Raiffeisen, pentru a putea achita datoriile la E.ON Gaz. In contract se mentioneaza ca pentru orice imprumut trebuie si avizul BERD, sau macar o notificare. Le-am explicat ca a fost o situatie de criza, nu aveam gaz si nu era timp pentru obtinerea avizelor", a declarat primarul.

"Nu a fost rea-credinta"

Imprumutul de 20 milioane euro a fost parafat in  decembrie 2005. Fondurile au fost imprumutate de CET, cu garantia Consiliului Local. Pe baza aceluiasi contract, CET a primit si 7 milioane euro, fonduri nerambursabile, de la Guvernul Elvetiei, contractul fiind completat de cofinantarea CET de aproximativ 4 milioane euro.

Dupa graficul stabilit initial, lucrarile ar fi trebuit sa se termine anul viitor. Imprumutul urma sa fie utilizat pentru modernizarea a 82 de puncte termice si schimbarea a zeci de kilometri de retele. Insa, pina in prezent, CET nu a obtinut nici o transa din imprumut.

Pe linga birocratia impusa de banca europeana, acum a mai aparut un inconvenient: CET nu a respectat intocmai clauzele contractuale. Concret, orice imprumut intentionat de CET poate fi pus in practica doar cu avizul favorabil al BERD. In aceasta vara, termocentrala a ramas insa fara gaz, din cauza datoriilor catre E.ON. "Nu am avut ce sa facem. Aveam nevoie de bani si am facut doua imprumuturi, unul de 15 milioane lei la BCR si altul de 10 milioane lei la Raiffeisen. De anul viitor incepem sa rambursam banii. Cind am facut imprumuturile, nu erau clarificate toate detaliile cu privire la grantul de 7 milioane euro si am considerat ca, fara fondurile nerambursabile, nu este in vigoare nici contractul cu BERD. Nu a fost rea-credinta", a precizat Didi Melinte, directorul CET.

Grantul de 7 milioane euro de la Guvernul Elvetiei este strins legat de imprumutul facut de CET la BERD. Astfel, in cazul in care nu se va ajunge la o intelegere cu banca europeana, s-ar putea pierde si finantarea nerambursabila. "Deocamdata nu se pune aceasta problema. Avem un contract semnat cu BERD, avem lucrari incepute cu acordul bancii. Daca se va renunta la BERD, va trebui sa negociem separat grantul", a afirmat Melinte.

Decizia finala va fi luata marti

O decizie finala in privinta imprumutului va fi luata pe 30 octombrie. Atunci este programata o alta intilnire la care vor participa reprezentanti ai BERD, ai Primariei si ai consultantilor.

Deocamdata, CET are insa facturi neachitate de aproximativ 4 milioane euro, si nu poate accesa imprumutul. "Cred ca este si o problema de comunicare intre toate departamentele de la BERD. Le-am spus ca, daca ei cred ca sint probleme cu imprumutul, sa ne spuna. Acum se pot obtine imprumuturi si de la alte banci. Nu mai este ca inainte. Noi i-am preferat pe ei pentru ca se implica si in managementul societatilor si au grija sa le rentabilizeze", a adaugat Nichita.

El a mai spus ca reprezentantii BERD au cerut informatii si despre imprumutul accesat de municipalitate de la Dexia, dar si despre costul de productie al unei gigacalorii. "Au vrut sa fie siguri ca putem rambursa imprumutul. Le-am explicat si de ce apare diferenta intre costul de productie si cel platit de populatie. Au cerut si un plan de masuri pentru redresarea CET, plan care va fi analizat de Consiliul Local. Este un proiect de reducere a cheltuielilor la CET prin inchirierea unor spatii, prin externalizarea unor servicii. Au vrut sa stie si care e situatia datoriilor avute la bugetul de stat, catre terti", a completat Nichita.

Reprezentantii BERD au discutat ieri si despre imprumutul acordat municipalitatii pentru RATP. Cele 15 milioane euro de la banca europeana vor fi utilizate pentru reabilitarea sinelor de tramvai din municipiu. Regia de transport a organizat o licitatie pentru demararea lucrarilor, dar aceasta nu a fost inca adjudecata.

Comentarii