"S-au facut multe declaratii patriotice, dupa care nu au urmat actiuni concrete"

miercuri, 26 iulie 2000, 23:00
4 MIN
 "S-au facut multe declaratii patriotice, dupa care nu au urmat actiuni concrete"

– Ce rol joaca Partidul Democrat in viata politica din Moldova?
– Este un partid social-democrat prezent ca numar de mandate al doilea in parlament, care joaca un rol important in viata parlamentului din Chisinau, cu o extrema stinga destul de dezvoltata si cu o extrema
dreapta. Noi incercam sa pastram echilibrul in acest parlament.
– In Moldova este acum o mare fierbere politica, trecerea de la o republica de tip semiprezidential la una de tip parlamentar. Credeti ca vor exista dificultati in timpul acestui proces?
– Eu sper sa nu existe dificultati, cu atit mai mult cu cit modificarea Constitutiei a fost facuta conform prevederilor actuale si s-au respectat toate procedurile, fiind votata cu doua treimi si revotata dupa veto-ul presedintelui republicii. Sper ca dupa acest vot, care a fost destul de unanim, deoarece circa 90% din deputati au votat pentru aceste modificari, presedintele se va conforma acestei vointe politice a parlamentului. Intelegind foarte bine ca adeptii republicii prezidentiale nu saluta acest lucru, speram totusi ca ei se vor conforma acestei decizii absolut constitutionale si legale.
– Care sint riscurile unei republici prezidentiale in spatiul ex-sovietic?
– Noi am luat aceasta decizie tocmai din cauza ca in spatiul constitutional actual erau prea mari presiunile de a transforma Republica Moldova intr-o republica prezidentiala, regim care nu ne-a invocat prea multa incredere, deoarece noi stim in ce se transforma el in spatiul ex-sovietic, asa cum ati spus. Am preferat sa alegem o cale destul de grea dar democratica, care s-a manifestat in tarile europene. Atributiile presedintelui de fapt nici nu au fost schimbate prea mult, a fost schimbata modalitatea de alegere a presedintelui in parlament. La toamna nu vom mai avea alegeri prezidentiale; chiar Romania traieste in aceste zile dispute politice aprinse. Noi schimbind Constitutia sper ca fortele politice se vor linisti si ne vom apuca de rezolvarea problemelor economice ale tarii.
– Aveti cumva sentimentul ca Republica Moldova este spatiul unei confruntari politice intre Occident si Rusia?
– Eu cred ca insasi pozitia geografica a Republicii Moldova o plaseaza intre Occident si Est, intre aceste doua spatii cu diferite traditii dar sigur ca aspiratiile cetatenilor Republicii Moldova sint europene. Noi sintem o tara europeana si dorim sa acumulam aceste traditii europene si chiar sa fim intr-un fel o punte intre Occident si Est, fiindca eu cred ca nimeni nu mai are de gind sa mai creeze un zid, fapt care ar duce la o confruntare in genul razboiului rece care a fost pina acum. Eu sper ca si Rusia si Ucraina doresc acest lucru, fapt confirmat si de numeroasele declaratii ale partidelor democratice din aceste tari. Pentru mine nu exista o diferenta intre aspiratiile unui om de rind din Rusia sau din Ucraina, deoarece cu totii doresc sa traiasca mai bine, intr-o tara civilizata. Noi am fi bucurosi daca clasa politica din Rusia, Ucraina si chiar Belarus, care se afla intr-o situatie specifica, ar incerca sa se apropie de aceste traditii europene.
– Vizita lui Vladimir Putin la Chisinau a clarificat ceva in acest sens? Se cunoaste faptul ca reprezentantii Federatiei Ruse au declarat la Bucuresti ca, de pilda, ei sint de acord cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, dar nu si cu integrarea sa in NATO. Este de acord Rusia cu posibila integrare a Republicii Moldova in Uniunea Europeana?
– Noi nu am solicitat acordul cuiva in legatura cu ce trebuie sa facem. Eu cred ca Rusia este interesata ca in Republica Moldova sa existe o evolutie pozitiva, in primul rind economica. Vizita lui Vladimir Putin la Chisinau a fost semnificativa din punctul de vedere al pozitiei Rusiei fata de situatia din Transnistria. Pentru Republica Moldova a fost foarte importanta declaratia lui Putin ca Rusia respecta integritatea teritoriala si suveranitatea noastra. El s-a angajat sa-si indeplineasca angajamentele asumate la Istanbul cu privire la retragerea trupelor si armamentului din Transnistria. In rest, desigur ca exista multe probleme care trebuie discutate si rezolvate. A fost numita o comisie, in frunte cu Primakov, fostul prim-ministru al Rusiei, pentru rezolvarea acestor probleme. Cred ca noi, impreuna cu statele membre ale OSCE, cu SUA si Ucraina, care este parte integranta a acestui proces, trebuie sa discutam si sa rezolvam practic aceste probleme. Vizita lui Putin a avut si o conotatie electorala in ce priveste alegerile prezidentiale, insa daca deja a fost schimbata Constitutia, aceste conotatii nu mai sint valabile si optiunea democratica a partidelor politice este una care nu poate fi schimbata in urma unor vizite in Moldova.
– S-a vorbit la Suceava ca exista riscul ridicarii unui zid economic intre tarile noastre. De ce credeti ca exista atit de putine investitii romanesti in Republica Moldova?
– Aceasta trebuie pusa potentialilor investitori romani. Ceea ce noi trebuie sa facem este crearea unor conditii favorabile investitorilor straini pentru ca investitorii romani sa vina in Moldova, sa lucreze aici, asa cum lucreaza investitorii din alte tari, inclusiv din Rusia si Ucraina. Vina este mai mult psihologica, deoacere oamenii sint deprinsi sa lucreze cu tarile dezvoltate, cu tarile occidentale, iar Republica Moldova este intr-un spatiu care nu este bine cunoscut pentru investitorii romani. Scopul intilnirii de la Suceava a fost chiar de a ne cunoaste mai bine, de a face un schimb de pareri, in speranta ca lucrurile se vor imbunatati. Noi avem toata disponibilitatea de a crea aceste conditii si incercam sa punem lucrurile pe alt fagas. Pina acum, din pacate, s-au facut multe declaratii patriotice, dupa care nu au urmat actiuni concrete. Noi trebuie sa eliminam aceste obstacole. (Constantin SEVERIN)

Comentarii