Cimp de oase umane in Tatarasi

miercuri, 08 august 2007, 21:15
3 MIN
 Cimp de oase umane in Tatarasi

Oase aruncate ici-colo, cranii pierdute printre mormane de pamint si chiar schelete intregi scoase la iveala. Privelistea nu face parte dintr-un scenariu al unui film de groaza. Imaginea de cosmar poate fi vazuta chiar in curtea bisericii "Sf. Nicolae" din Tatarasi, intre Spitalul de Copii si sediul "Romtelecom" din cartier. Aici, vechiul cimitir al locasului de cult, care numara peste 200 de morminte, a fost pur si simplu devastat de buldozerele unei firme de constructii. Citeva blocuri de locuinte vor fi inaltate pe locul si in apropierea cimitirului. Chiar daca preotul si enoriasii au facut mai multe plingeri, autoritatile nu au dat pina acum nici un raspuns la doleantele lor. In momentul de fata este asteptat termenul din instanta pentru clarificarea situatiei. Aceasta in contextul in care reprezentantii bisericii sustin ca 2.400 mp din proprietatea locasului au fost dati in mod abuziv actualului proprietar al terenului. Tocmai pe acea suprafata este cimitirul. Preotul se mai plinge ca, din cauza explozibilului folosit pe santier, zidurile bisericii au inceput sa crape.

Preotul: "O profanare nemaiintilnita"

Povestea a inceput in primavara, odata cu instalarea santierului. Gardul care imprejmuia cimitirul a fost darimat si mutat foarte aproape de biserica. Administratia bisericii nu si-a putut imagina atunci ca escavarile vor fi facute chiar si pe locul cimitirului. Mai ales, spune preotul, ca au acte care le sustin dreptul de proprietate asupra a aproximativ 5.300 de metri patrati. "Mortii deranjati dupa sute de ani din somnul de veci este o fapta fara precedent in Iasi, o profanare nemaiintilnita. Nu au deranjat mormintele comunistii, care se stie ca au fost atei. Nu s-au atins de ele turcii. Este inadmisibil sa treci cu buldozerul peste morminte si sa lasi osemintele descoperite, dupa care sa le cari cu masinile si sa le duci ca pe niste gunoaie", a spus revoltat Gheorghe Vasiliu, epitrop administrativ al bisericii. In 1949, biserica a fost nevoita sa renunte la o parte din teren in favoarea fabricii de textile. Aceasta avea nevoie de teren pentru gradinarit. "Biserica a cedat terenul, ca asa se facea atunci, nu te puteai opune. Numai ca ei, comunistii, cind au aflat ca este cimitir acolo, nu s-au atins de nimic, au lasat suprafata asa", mai spus Gheorghe Vasiliu. Pentru recuperarea terenului, parohia a dat deja in judecata atit actualul reprezentant al fostei fabrici de textile, cit si Primaria si actualul proprietar al terenului. "Totul se poate verifica prin acte. Eu am cumparat aceasta fabrica in 1999 de la stat, care a vindut-o in licitatie publica, fabrica fiind libera de orice sarcina. Terenul aferent este de aproximativ 14.000 de metri patrati, iar atunci m-a costat un milion de dolari, suma mare pentru acea perioada. Preotul nu are decit sa se judece cu statul", a declarat Michael Nseir, reprezentantul firmei "Michael COM", in a carei proprietate este terenul.

Primaria: "Poate s-au depasit limitele autorizatiei"

In ceea ce priveste profanarea mormintelor, proprietarul terenului s-a abtinut de la orice fel de comentariu. "De morminte nu am eu ce sa comentez", a spus scurt Michael Nseir. Nemultumirea reprezentantilor bisericii se extinde si asupra efectelor produse de lucrarile de constructie cladirii locasului de cult. Astfel, acestia se pling ca zidurile au inceput sa se fisureze de cind a fost instalat santierul. "Au folosit si folosesc exploziv si utilaje grele, fara a avea expertiza vecinatatilor, daca acestea rezista. In felul acesta ne-a deteriorat biserica, au crapat zidurile vechi de 200 de ani, degradind picturile si structura de rezistenta", se arata intr-o plingere depusa la Primaria municipiului Iasi. Contactat telefonic, viceprimarul Constantin Neculau a spus ca nu cunoaste deocamdata situatia. "In mod sigur, Primaria nu a dat autorizatie pentru construire in cimitir. O necropola nu poate fi atinsa. Este inadmisibil asa ceva. Poate s-au depasit limitele autorizatiei sau poate s-a facut alta greseala. Vom trimite imediat oamenii nostri sa verifice situatia, si daca problema se confirma, vom readuce situatia la normal", a spus Neculau.

Comentarii