Cine pleaca din administratie

miercuri, 14 iulie 2010, 23:10
3 MIN
 Cine pleaca din administratie

Doar trei comune au angajati mai multi decit le da voie noua grila. Din mediul rural ar urma sa dispara cel mai probabil 40 de posturi. Cu exceptia unui angajat de la Ruginoasa, ceilalti 39 sint din Raducaneni si Victoria, acestia fiind angajati la serviciile de salubritate din comuna. In mediul urban, reducerile de personal vor fi aproape insignifiante, edilii, strecurindu-se pe linga lege, luind decizia externalizarii directiilor cu multi oameni.

Primarul de Hirlau: Nu sint prost

Politia comunitara  si Evidenta populatiei sint segmentele care au cel mai mult de suferit. Astfel, la Pascani, cei 268 de salariati se incadreaza in limita de 280 anuntata de prefectura. Vor fi concediati insa trei din cei 10 angajati de la Evidenta populatiei, cei 31 de politisti comunitari pascaneni fiind cu 11 mai putin decit maximul admis.

La Hirlau vor pleca 2 din cei cinci salariati de la Evidenta populatiei, trei salariati din primarie, pentru a se ajunge la maximul de 92 de salariati. "Primarul din Hirlau nu este prost. De la 1 iulie, 65 de angajati de la serviciile publice sint personalul SC Ecosal SA, firma de salubritate a noastra, a Deleniului si Scobintiului", a precizat primarul din Hirlau, Constantin Cernescu.

Daca la Tirgu Frumos nu se schimba nimic, la Podu Iloaiei vor fi disponibilizati doi politisti comunitari. 

La Raducaneni, unde sunt 70 de angajati, iar limitarea impusa de Guvern este de 43 de posturi, primarul a anuntat ca probabil va "fenta" si el legea. "Avem 27 de angajati la serviciul de salubritate din comuna. Probabil il voi transforma in societate comerciala si voi pastra 7-8 oameni", a declarat primarul Neculai Botezatu.

La Victoria, unde limita de impusa este de 29 de angajati, primaria are pe statul de plata 40 de persoane. Aproape jumatate dintre ei vor fi probabil concediati. "La serviciul de salubrizare am 18 oameni. Nu stiu daca o sa il fac societate, inca analizez rentabilitatea ideii", a declarat primarul Daniel Cretu. Din cei 780 de salariati ai CJ vor pleca 72, din care doar 4 din aparatul propriu, restul fiind de la institutiile subordonate.

Jale la Primaria Iasi

La nivelul Primariei Iasi, schimbarile vor fi majore. Acestea nu vor insemna insa si disponibilizari masive la nivelul aparatului propriu. Cele mai mari probleme vor fi la Politia Comunitara. Aici vor fi maximum 309 angajati, in conditiile in care acum exista 480 de salariati. "Va trebui sa preluam si zece persoane de la Serviciul de Control Urbanism. Vom disponibiliza 200 de persoane, toata partea de paza obiective, dar si din partea administrativa. Vor trebui sa plece 30 de functionari publici si 170 de angajati contractuali", a explicat Alexandru Hordila, directorul Politiei Comunitare.

Disponibilizari se asteapta si la Directia de Evidenta a Populatiei. Aici vor trebui sa plece 15 din cei 62 de angajati. Sefii Primariei vor opta pentru externalizarea unor directii, prin transformarea lor in societati comerciale. Astfel, cel putin pentru perioada imediat urmatoare, locurile de munca vor fi asigurate. Asa se va intimpla cu Directia Serviciilor Publice Municipale. Doar 74 de angajati vor ramine la Primarie, restul urmind sa lucreze la o societate comerciala. Cei 74, care se ocupa de partea de semaforizare, de bazele sportive si de cimitire, vor fi trecuti la Directia de Administrare a Patrimoniului Public si Privat.

Tot societate comerciala va deveni si Directia Piete, cu 120 de angajati. Conform noilor prevederi legale, la Primarie vor trebui sa fie maximum 800 de salariati. In prezent, in aparatul propriu al municipalitatii sint in jur de 730 de angajati, dar dupa reorganizare vor ramine mai putin de 700. Potrivit reprezentantilor Prefecturii, unitatile adimistrative vor trebui sa transmita la centru noile organigrame pina la jumatatea lui august.

Comentarii