Cine sint cei 17 cistigatori?

Subtitlu

luni, 01 decembrie 2008, 23:27
11 MIN
 Cine sint cei 17 cistigatori?

Dupa aflarea rezultatelor finale la alegerile de duminica, candidatii diferitelor partide si-au dedicat ziua de ieri calculelor. Teoretic, doar candidatii care au obtinut in colegiul lor 50% plus unu din numarul de voturi valabil exprimate pot fi siguri de obtinerea mandatului de deputat sau senator. Ceilalti trebuie sa astepte calculele si procedura de redistribuire stabilita de lege, redistribuire care are loc la nivel national.

Lista definitiva a deputatilor si senatorilor care vor reprezenta Iasul in viitoarea legislatura va fi cunoscuta oficial astazi sau miine. Cu o oarecare marja de eroare, numele acestora pot fi apreciate insa inca de acum.

Siguri si nesiguri

Astfel, in cazul candidatilor la Camera Deputatilor, procedura stabilita de lege impune selectarea initiala a partidelor care au depasit pragul electoral de 5% din voturi sau care au cistigat cu peste 50% din voturi cel putin sase mandate de deputat si trei de senator. In cazul alegerilor de duminica, vorbim practic de PSD, PDL, PNL si UDMR, singurele formatiuni politice care vor fi reprezentate in viitorul Parlament. In continuare, se calculeaza coeficientul electoral al circumscriptiei, ca raport intre numarul de voturi primit de partidele parlamentare si numarul de mandate care urmeaza sa fie impartite.

In cazul Iasului, cele patru partide au obtinut in total aproximativ 233.000 de voturi. Coeficientul electoral va fi egal, rotunjit, cu 19.450. Acesta reprezinta practic numarul de voturi necesare pentru obtinerea unui mandat de deputat. In continuare, numarul de voturi obtinute de fiecare partid se imparte la coeficientul electoral, citul reprezentind numarul "sigur de mandate" care revin fiecaruia.

In cazul Iasului, PSD va obtine garantat 4 mandate de deputat, PDL – 3 iar PNL – 2. Intr-o procedura ulterioara, se decide la nivel national cui revin mandatele ramase neimpartite intre partide. In cazul de fata, vorbim de trei mandate. Cel mai probabil, inca un mandat va reveni PSD, iar doua – PDL. Intr-o alta varianta, cele trei mandate vor fi impartite in mod egal intre cele trei partide. Cu alte cuvinte, distributia finala a mandatelor va fi 5-5-2 sau 5-4-3.

Pentru determinarea efectiva a numelor viitorilor deputati, numarul de voturi obtinut de fiecare este impartit la coeficientul electoral. Candidatii sint ordonati descrescator in functie de acest raport. Acesta ordine va reprezenta si ordinea de impartire a mandatelor.

Conform acestui algoritm, cei patru deputati "siguri" ai PSD sint Neculai Ratoi, Anghel Stanciu, Tudor Ciuhodaru si Vasile Mocanu. PDL se poate baza pe Daniel Oajdea, Petru Movila si Marius Spinu. PNL va fi reprezentat in Parlament de Relu Fenechiu si Cristian Adomnitei. Unul din cele trei mandate ramase neimpartite va reveni cert PDL, prin Nicusor Paduraru. Pentru celelalte doua mandate se vor bate, cel mai probabil, Luminita Iordache (PSD), Catalin Ivan (PSD), Constantin Neagu (PDL) si Traian Dobre (PNL).

In varianta 5-5-2, Iordache va deveni deputat in dauna lui Traian Dobre, iar Neagu va reprezenta PDL in Parlament, in detrimentul lui Ivan. Aceasta pentru ca perechile Dobre-Iordache si respectiv Neagu-Ivan si-au disputat acelasi colegiu. Conform legii, din fiecare colegiu se poate califica un singur deputat sau senator.

In a doua varianta, 5-4-3, si in functie de rezultatele calculate pe plan national, Dobre va reprezenta Colegiul 1, in locul Luminitei Iordache, iar PSD va cistiga un mandat nesperat in Colegiul 11, prin Catalin Ivan. Practic, aceasta varianta ar insemna ca Dobre si Ivan, desi au pierdut competitia directa in lupta cu Iordache si Neagu, vor ajunge in Parlament in locul acestora.

Emotii si la Senat

O procedura similara se aplica si in cazul desemnarii senatorilor. Coeficientul electoral, adica numarul de voturi necesar pentru a obtine un mandat de senator la Iasi, va fi de 46.591. Nici un candidat nu a reusit sa il depaseasca. La prima repartizare, atit PSD si PDL, cit si PNL obtin cite un mandat "sigur". Celelalte doua mandate vor fi supuse redistribuire, in functie de coeficientii fiecarui candidat.

Cel mai "votat" candidat la functia de senator a fost Dumitru Oprea (PDL), caruia ii va reveni un mandat in Colegiul 5. Al doilea plasat este Florin Constantinescu (PSD) in Colegiul 3, urmat de Varujan Vosganian in Colegiul 1. Acestia sint senatorii "siguri", care isi pot desface linistiti sticla de sampanie. Al patrulea mandat de senator va reveni aproape cert Mihaelei Popa (PDL) in Colegiul 4, care si-a depasit contracandidatul PSD, Ioan Nani, cu doar 865 de voturi. Aceasta daca va beneficia de redistribuirea unor voturi ramase nefolosite de partid din "cosul" national.

In Colegiul 2, insa, lucrurile ar putea deveni mai complicate. Luind in calcul rezultatele brute ale alegerilor, mandatul ar trebui sa revina PSD, prin Sorin Lazar. Acesta are insa mai putine voturi decit PNL, prin Radu Terinte. Daca Sorin Lazar va primi voturi din "cosul" national, isi va adjudeca mandatul, desi a iesit pe locul doi in confruntarea directa cu Terinte. Daca beneficiarul voturilor din "cos" va fi insa Radu Terinte, acesta va deveni senator. In acest caz, PSD ar ramine cu un singur senator, fata de doi ai PNL si doi ai PDL, desi PSD si PDL au primit aproape acelasi numar de voturi, iar PNL a avut de aproape doua ori mai putine. Tot pe baza redistribuirii voturilor, se poate lua in calcul si varianta, foarte improbabila totusi, ca mandatul din Colegiul 4 sa nu revina Mihaelei Popa, ci lui Ioan Nani.

Nichita: "Unii n-au ascultat ce le-am spus"

Daca la nivelul intregului judet PSD a cistigat alegerile la o diferenta de peste 13.000 de voturi fata de PD-L, in municipiu, social-democratii au suferit o infringere fara precedent. In mod cert, doar unul dintre cei sapte candidati ai partidului la Camera Deputatilor, – Tudor Ciuhodaru -, a cistigat un mandat pe colegiile din oras.

De asemenea, foarte probabil, PSD Iasi nu se va putea lauda cu nici un senator dintr-un colegiu al municipiului. Lipsa unor parlamentari care sa sprijine la Bucuresti proiectele urbei ar putea sa-i dea batai de cap primarului Gheorghe Nichita, totodata lider al PSD Iasi. Desi s-a declarat mihnit de rezultatele filialei in municipiu, primarul nu crede ca activitatea sa la Palatul Roznovanu ar putea fi afectata. Nichita crede ca Iasul va fi sprijinit la fel de bine din Parlament si de catre pascanenii Neculai Ratoi sau Florin Constantinescu. "Exista o organizatie judeteana pe care o conduc eu. Nu va face fiecare ce vrea in Parlament. Toti vor sprijini proiectele orasului", a afirmat primarul.

Mult mai acid s-a aratat liderul PSD cind a venit vorba de evolutia candidatilor sai in competitia electorala din municipiu. "Nu stiu ce s-a intimplat. Sondajele din ultima saptamina ne aratau ca Dorneanu, Tompea, Iacoban si Ivan stateau foarte bine in optiunile de vot. Sint surprins foarte neplacut. S-a produs un scurtcircuit pe care nu stiu cum sa-l explic", a afirmat Nichita.

Primarul a identificat insa citeva erori in comportamentul electoral al candidatilor sai, declarindu-se dezamagit ca multi dintre acestia s-au izolat de partid. "Unii n-au ascultat ce le-am spus inainte. Tompea a raspuns la atacuri murdare, fapt care nu se potriveste cu prestanta unui profesor universitar. Dorneanu a avut o campanie prea linistita si lipsita de profesionalism. Lui Nechifor i-am spus sa-si schimbe strategia, si nu m-a ascultat. Asa se intimpla cu cei care cred ca stiu sa le faca pe toate", a comentat Nichita.

Liderul PSD a precizat ca filiala va face in scurt timp o analiza a rezultatelor alegerilor, dar ca momentan nu sint luate in calcul eventuale sanctiuni.

"Au cistigat oameni care nu au facut nimic pentru nimeni"

Desi si-a cistigat relativ usor nou mandat de deputat, liberalul Relu Fenechiu s-a aratat ieri dezamagit de rezultatele scrutinului. In opinia sa, electoratul a votat gresit, fiind indus in eroare de clasa politica, de societatea civila si de mass-media. "Au cistigat oameni care nu au facut nimic pentru nimeni", a afirmat Fenechiu, referindu-se la noii parlamentari de Iasi.

"Dan Carlan nu face parte din elita politica a Romaniei, si nu-i pling de mila. Totusi, au intrat in Parlament oameni de zece ori sub nivelul lui", considera liderul PNL Iasi. El s-a aratat nemultumit si de scorul pe judet al partidului sau, precizind ca obiectivul filialei a fost de minimum 25% din voturi.

Seful PSD Iasi, Gheorghe Nichita, s-a laudat in schimb ca formatiunea sa a cistigat alegerile din judet. "Pentru mine e important faptul ca, de cind conduc filiala, nu am pierdut niciodata alegerile in Iasi. Acum trebuie sa ne concentram pe guvernare", a comentat Nichita. Liderul PD-L Iasi, Dan Carlan, a evitat ieri sa comenteze prestatia formatiunii sale la alegeri.

Oprea isi face incalzirea pentru sefia PD-L Iasi?

"N-a fost dans. A fost cintecul de lebada. Am pierdut". Asa si-a inceput Dan Carlan ultima postare pe blogul personal, la doar o zi dupa ce a pierdut alegerile pentru Camera Deputatilor. Democrat-liberalul nu se afla insa la prima infringere, cariera sa de politician consemnind mai multe esecuri electorale. Ultimul pare insa cel mai dureros, in contextul in care toti ceilalti candidati PD-L din municipiu si-au cistigat colegiile, orasul devenind peste noapte portocaliu. Toti, mai putin "seful".

Isi va pastra Dan Carlan conducerea PD-L Iasi? Intrebarea sta astazi pe buzele tuturor democrat-liberalilor ieseni. Unii isi freaca pe ascuns miinile de bucurie, unii se arata indiferenti, in vreme ce altii, declarativ, il compatimesc. Oficial, toti spun ca varianta demiterii lui Carlan nu este luata in calcul la "aceasta ora".

Seful filialei municipale, Dumitru Oprea, a incercat sa-l menajeze pe Carlan, dar a sugerat ca o schimbare la conducerea filialei ar fi de "bun augur". "Este un subiect dificil. Dan este acum debusolat si orice vorbe neavenite l-ar amari si mai tare. Ma duc totusi cu un an in urma (n.r. – momentul fuziunii PD cu PLD). Intr-o discutie prieteneasca, am pus atunci problema care dintre noi doi ar aduce mai multa valoare filialei, din postura de presedinte al organizatiei. Analizele pe care i le-am prezentat aratau ca as fi fost mai potrivit. Din respect pentru PD, care era partidul mai mare, am decis sa mai asteptam, mai ales ca eu nu eram la acel moment foarte cunoscut la centru. Anul acesta a fost insa de bun augur pentru mine", a declarat Oprea, evitind sa afirme explicit ca intentioneaza sa preia friiele PD-L Iasi.

Deputatul Petru Movila n-a exclus categoric varianta demiterii lui Carlan, dar a laudat rezultatele filialei la alegerile generale. "Scorul obtinut de filiala este extrem de bun. Exista si aceasta posibilitate (n.r. – demiterea lui Carlan), n-o neaga nimeni. Sint convins ca exista si colegi care acum dau din miini si din picioare. Nu vad insa nici un impediment ca liderul organizatiei sa nu fie si parlamentar", a spus Movila.

Procedural, Carlan si-ar putea da demisia sau ar putea fi demis de catre BPN sau BPJ, a explicat deputatul. Movila a precizat ca nu exclude ideea de a prelua sefia PD-L Iasi, in eventualitatea in care Carlan si-ar pierde sprijinul politic. "O sa ma gindesc. Depinde si cine ar mai candida. Partidul are nevoie de oameni si-n judet, nu doar in municipiu", a afirmat Movila. El a confirmat si o varianta care circula pe holurile filialei, cum ca lui Dan Carlan i-ar putea fi oferit drept "cadou de consolare" un post de prefect, in cazul in care PD-L va forma viitorul Guvern.

Europarlamentarul PD-L Mihaela Popa a declarat ca nu stie ca la nivelul filialei sa se puna problema inlocuirii lui Carlan. "Este prea devreme sa vorbim despre demisie. Eu cred ca putem inca folosi experienta si expertiza lui Dan Carlan pentru partid. Vom vedea ce se va intimpla. Acum, sa ne bucuram de victorie", a spus pe un ton entuziast Mihaela Popa.

Dan Carlan a evitat ieri sa-si comenteze viitorul politic, cerind ragaz pentru o analiza "la rece" a rezultatelor alegerilor. Pe blogul personal a admis insa, indirect, ca fotoliul sau de sef al filialei nu mai este batut in cuie. "Am pierdut. Doua cuvinte simple. Privind proiectul meu politic. Am 40 de ore nedormite in spate si nu comentez acum mai mult. Dupa binecuvenita odihna, dupa o binecuvenita, dar rezonabil de scurta reflectie, absolut necesara, voi putea scrie sau spune mai mult. Sigur ca vorbim despre incheierea unei etape in viata mea. Tot asa dupa cum vorbim despre un nou inceput. Sigur ca voi oferi partidului meu ceea ce este mai bine pentru maximizarea performantei sale politice, in deplin acord cu cei care mi-au incredintat responsabilitatea pe care am avut-o in ultimii patru ani", s-a confesat liderul PD-L Iasi.

Bilantul alegerilor de la Iasi

Aseara a fost finalizata oficial numaratoarea voturilor exprimate in tot judetul Iasi. Pe toate cele 12 colegii desemnate pentru Camera Deputatilor au fost inregistrate 233.028 de voturi valabil exprimate. Alianta PSD-PC a obtinut la nivelul judetului Iasi cele mai multe voturi, inregistrind 80.110 sufragii (34,38%), PD-L a primit 72.565 voturi (31,14%), iar membrii PNL au fost votati pentru Camera Deputatilor de 53.583 alegatori (22,99%).

Colegiul 1 CD – 16.584 voturi valabil exprimate

Luminita Iordache (PSD)    32,62%  5.412 voturi

Traian Dobre (PNL)     29,28%  4.857 voturi

Constantin Serban (PD-L) 25,39%     4.213 voturi

 

Colegiul 2 CD – 20.041 voturi valabil exprimate

Relu Fenechiu (PNL)   44,34%  8.887 voturi

Daniel Matasaru (PSD-PC) 23,29%  4.667 voturi

Dragomir Tomaseschi (PD-L)    20,70%  4.149 voturi

 

Colegiul 3 CD – 18.610 voturi valabil exprimate

Petru Movila (PD-L)     42,68%  7.943 voturi

Cristian Nechifor (PSD-PC)       33,13%  6.167 voturi

Lucian Simirad (PNL)  12,75%  2.374 voturi

 

Colegiul 4CD – 21.661 voturi valabil exprimate

Vasile Mocanu (PSD-PC)   32,45%  7.025 voturi

Valerian Salavastru (PNL)  30,52%  6.612 voturi

Liviu Bulgaru (PD-L)    22,27%  4.824 voturi

 

Colegiul 5CD – 22.586 voturi valabil exprimate

Neculai Ratoi (PSD-PC)     49,55%  11.192 voturi

Valerica Andronache (PD-L)      24,19%  5.464 voturi

Ioan Gaboran (PNL)    16,75%  3.784 voturi

 

Colegiul 6CD – 19.778 voturi valabil exprimate

Anghel Stanciu (PSD-PC)  35,79%  7.080 voturi

Eugen Ticau (PNL)      27,25%  5.390 voturi

Gheorghe Cretu (PD-L)      23,51%  4.651 voturi

 

Colegiul 7CD – 20.251 voturi valabil exprimate

Cristian Adomnitei (PNL)    40,47%  8.206 voturi

Narciza Nedelcu (PD-L)     23,88%  4.836 voturi

Vasile Citea (PSD-PC)       23,19%  4.698 voturi

 

Colegiul 8 CD – 24.699 voturi valabil exprimate

Tudor Ciuhodaru (PSD-PC)       36,27%  8.960 voturi

Dan Carlan (PD-L)      31,73%  7.838 voturi

Camelia Gavrila (PNL) 20,26%  5.005 voturi

 

Colegiul 9 CD – 19182 voturi valabil exprimat

Daniel Oajdea (PD-L)  43,44%  8.334 voturi

Doru Tompea (PSD-PC)    37,75%  7.238 voturi

Constantin Fatu (PNL) 8,3%      1.598 voturi

 

Colegiul 10 CD – 17.703 voturi valabil exprimate

Marius Spinu (PD-L)   40,85%  7.233 voturi

Sorin Iacoban (PSD-PC)    36,95%  6.536 voturi

Neculai Volovat (PNL) 12,15%  2.152 voturi

 

Colegiul 11 CD – 14.412 voturi valabil exprimate

Costi Neagu (PD-L)     40,05%  5.773 voturi

Catalin Ivan (PSD-PC) 36,25%  5.225 voturi

Cristina Dobre (PNL)   13,54%  1.952 voturi

 

Colegiul 12 CD – 17.517 voturi valabil exprimate

Nicusor Paduraru (PD-L)    41,70%  7.035 voturi

Valer Dorneanu (PSD-PC) 33,73%  5.909 voturi

Mugur Cozmanciuc (PNL)  15,79%  2.766 voturi

 

Pentru Senat s-au inregistrat la nivelul judetului 232.485 voturi valabil exprimate. Alianta PSD-PC a fost sustinuta de 83.210 alegatori (35,79%), candidatii PD-L au fost votati de 77.314 sustinatori (33,26%), iar liberalii au obtinut 54.318 voturi (23,36%).

Colegiul 1 S – 54.999 voturi valabil exprimate

Varujan Vosganian (PNL)   32,46%  17.854 voturi

Marian Enache (PSD-PC)  30,62%  16.842 voturi

Iulian Serban (PD-L)    28,35%  15.597 voturi

 

Colegiul 2 S – 41.925 voturi valabil exprimate

Radu Terinte (PNL)     33,81%  14.177 voturi

Sorin Lazar (PSD-PC) 32,01%  13.422 voturi

Lucian Flaiser (PD-L)  24,41%  10.237 voturi

 

Colegiul 3 S – 41.802 voturi valabil exprimate

Florin Constantinescu (PSD)     48,17%  20.138 voturi

Leonard Rusu (PD-L)  26,83%  11.217 voturi

Dorina Isopescu (PNL)  20,33%  8.499 voturi

 

Colegiul 4 S – 43.993 voturi valabil exprimate

Mihaela Popa (PD-L)   39,94%  17.571 voturi

Ioan Nani (PSD-PC)    37,97%  16.706 voturi

Mihnea Hurmuzache (PNL)   13,44%  5.917 voturi

 

Colegiul 5 S – 49.766 voturi valabil exprimate

Dumitru Oprea (PD-L) 45.59%  22.692 voturi

Constantin Neculau (PSD-PC)  32,35%  16.102 voturi

Marin Burlea (PNL)     15,81%  7.871 voturi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii