Citeva reguli pentru a va apara de furturile „electronice”

Subtitlu

duminică, 13 iulie 2008, 22:24
2 MIN
 Citeva reguli pentru a va apara de furturile „electronice”

Politia Romana a lansat o campanie de informare in ce priveste fraudele bancare. Reactia vine dupa ce, spun reprezentantii Inspectoratului General al Politiei, de la inceputul anului s-au inmultit atacurile asupra posesorilor de carduri din Romania.

"Fraudele cu carti de credit au cunoscut o crestere exponentiala, inregistrindu-se numeroase cazuri de persoane depistate la bancomate in Romania care folosesc carti de credit in mod fraudulos. De asemenea, s-a constatat o crestere a atacurilor tip «phishing» indreptate impotriva institutiilor bancare din Romania, precum si a numarului de cazuri semnalate de catre autoritati straine", a explicat inspector principal Alina Moisoi, purtatorul de cuvint al IGPR.

Anchetatorii sustin ca exista doua metode cel mai des folosite prin care sint atacati posesorii de carduri. Una dintre acestea este „skimmingul". Aceasta consta practic in instalarea unor dispozitive la bancomate sau aparatele POS, cu ajutorul carora sint copiate datele de pe benzile magnetice ale cardului.

Ulterior, datele sint folosite pentru inscriptionarea altor carti de credit. Cealalta metoda o reprezinta atacurile de tip "phishing", care se realizeaza printr-o pagina de internet falsa, dar care are aceeasi grafica cu a site-ului oficial al unei banci. Dupa crearea paginii se transmit mesaje e-mail catre utilizatorii de carduri, care sint indrumati pe pagina respectiva, unde sint apoi rugati sa introduca datele personale si ale contului.

Odata obtinute aceste informatii despre card, conturi de utilizatori sau conturi de e-banking, acestea pot fi folosite cu usurinta pentru plata unor servicii sau achizitionarea de bunuri prin internet, efectuarea de transferuri de bani sau folosirea identitatii celui ale carui date au fost furate. Politistii recomanda ca astfel de link-uri, venite in mesaje e-mail si care par trimise de institutii bancare, sa nu fie accesate. Utilizatorii trebuie sa verifice in browser numele site-ului, pentru eventuale diferente intre acesta si cel oficial.

De asemenea, posesorii de carduri care primesc astfel de mesaje sint sfatuiti sa contacteze banca pentru a verifica autenticitatea mesajului. In plus, spun politistii si reprezentantii bancilor, datele confidentiale despre cont (numar de card, data expirarii sau PIN) nu vor fi niciodata solicitate de angajatii bancii emitente.

Anul acesta, aproape toate bancile mari din Romania au fost tintele unor atacuri de tip phishing. Cel mai recent s-a petrecut la sfirsitul saptaminii trecute, cind clientii BCR au fost anuntati ca banca a introdus un nou sistem de verificare a identitatii si trebuiau sa isi introduca datele de identificare pe un site asemanator cu cel al bancii.

Comentarii