Consilieri care sug la doua tite

Subtitlu

duminică, 28 iunie 2009, 08:42
6 MIN
 Consilieri care sug la doua tite

In goana dupa functii bine platite se trece uneori peste limita legii. Noua coalitie guvernamentala a facut tot posibilul sa isi numeasca oamenii la conducerea structurilor locale. Zeci de membri de partid asteptau nerabdatori sa le fie recunoscute si rasplatite activitatile depuse pina acum in slujba partidului. Pentru a depasi impedimentele legale a fost emisa o ordonanta de urgenta. Prevederile acestei ordonante ridica insa alte probleme.

In functiile de conducere ale deconcentratelor au fost numiti si actuali alesi locali, de la municipiu sau judet. Ordonanta arata clar ca lor li se aplica o serie de articole dintr-o alta lege publicata inca din 2003. Conform acestor articole, alesii locali numiti in functii politice de conducere se afla acum in stare de incompatibilitate. La Consiliul Local exista doua astfel de cazuri, iar la Consiliul Judetean, opt. Nici unul dintre acesti consilieri nu a demisionat pina acum din vreuna din functii. Nici autoritatile nu s-au autosesizat, pina in prezent. "Directorii numiti acum pe baza Ordonantei 37/2009 nu depun la Prefectura declaratii de interese. Pina acum nu am fost sesizati de nimeni. Ei au participat la concursuri, au fost numiti de ministri. Daca sintem sesizati, vom verifica exact situatia. Vom proceda conform legii", a afirmat prefectul Victorel Lupu.

Sefia, incompatibila cu orice alta functie

Ordonanta care a rezolvat situatia noilor sefi ai institutiilor deconcentrate a intrat in vigoare la sfirsitul lunii aprilie. De atunci a inceput un intreg sir de concursuri si numiri in pozitii cheie de la conducerea judetului. Nimeni nu pare insa ca a luat in considerare o serie de prevederi ale acestei ordonante. Astfel, la articolul III, alineatul 9 din OUG 37 se mentioneaza clar ca sefii numiti acum trebuie sa respecte prevederile "art. 70, 71, 79, 94-98 si 111-114 din cartea I, titlul IV din Legea nr. 161/2003". Alesii locali au probleme cu articolul 94 din aceasta lege. Acest articol stabileste situatiile de incompatibilitate ale functionarilor publici, dar ordonanta stipuleaza ca prevederile trebuie aplicate si in cazul directorilor, chiar daca nu sint functionari publici. Astfel, ordonanta stabileste extrem de clar ca in privinta incompatibilitatii, in cazul sefilor de institutii numiti pe baza OUG 37, se aplica aceleasi prevederi ca in cazul functionarilor publici. "Calitatea de functionar public este incompatibila cu orice alta functie publica decit cea in care a fost numit, precum si cu functiile de demnitate publica. Functionarii publici nu pot detine alte functii si nu pot desfasura alte activitati, remunerate sau neremunerate, dupa cum urmeaza: a) in cadrul autoritatilor sau institutiilor publice", se mentioneaza la articolul 94 din Legea 161/2003.

Cel putin doi incompatibili in CL

In aceasta situatie sint la Consiliul Local doua persoane, Aneta Manolache de la PSD si Radu Negrescu de la PDL. Functii au primit si alti alesi locali, insa nu pe baza OUG 37. Un astfel de exemplu este Seryl Talpalaru, noul sef al Inspectoratului Scolar, dar si Ioana Timofte, numita in fruntea Colegiului National de Aparare. In mod normal, in termen de 15 zile de la data intrarii in stare de incompatibilitate, alesul local ar trebui sa aleaga pentru una dintre cele doua functii. Altfel, prefectul este cel care constata incetarea de drept a mandatului, la propunerea secretarului unitatii teritorial-administrative. In unele cazuri insa, termenul de 15 zile a trecut de mult. "Cred ca luni vom primi un punct de vedere cu privire la aceasta situatie. Exista astfel de discutii la nivel national. Asociatia secretarilor a solicitat un punct de vedere de la Ministerul Administratiei. In functie de el vom decide", a precizat Lacramioara Vernica, secretarul municipiului. Aneta Manolache a fost numita in functia de director coordonator adjunct la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca. "Nu stiam de asa ceva. Credeam ca imi va spune cineva. Daca voi fi obligata sa aleg, voi alege, nu tin de functii. In acest moment insa nu stiu ce as alege", a explicat Manolache. Colegul sau, democrat-liberalul Negrescu, nu a incheiat inca formalitatile privind noul post de la Comisariatul Regional pentru Protectia Consumatorilor. "Stiam ca exista discutii. Nici eu nu am reusit sa ma lamuresc exact. De aceea stau si astept. Astept clarificari si de la Prefectura. Nu vreau sa stau in ilegalitate. Este ciudat ca noi nu sintem functionari publici, dar ni se aplica unele prevederi ale functionarilor publici", a afirmat Negrescu. Colegul sau de partid Petru Movila, deputat PDL, este mult mai transant. "Trebuie sa se delimiteze clar, ori una, ori cealalta", a precizat Movila. Un consilier local are o indemnizatie lunara de aproximativ 600 lei net, iar unul judetean, aproximativ 700 lei.

Consilierii judeteni PDL se fac ca ploua

PDL are cinci consilieri judeteni plasati in functii de conducere ale unor institutii. Unul dintre acestia, Radu Ursanu, nu a ajuns in functia de director al Directiei Judetene pentru Tineret prin ordonanta mentionata, el ocupind aceasta functie inainte de promulgarea ei. Nici unul dintre consilieri nu isi depusese demisia pina ieri din structura condusa de Constantin Simirad.

Liderul grupului de consilieri judeteni ai PDL, Constantin Serban, propus initial de partid pentru un post de vicepresedinte in CJ, s-a ales pina la urma cu sefia Casei Corpului Didactic. La rindul ei, Narciza Nedelcu a ajuns la cirma Oficiului Judetean de Cadastru.

"Eu nu sint functionar public, pentru ca am fost numita prin OUG 37, unde se stia ca exista o sustinere politica. Nu vad ca dupa o luna de zile sa se puna problema unor incompatibilitati", a declarat consilierul PDL Maria Cabalau, director coordonator adjunct la Agentia Judeteana pentru Ocupare Fortei de Munca. Valerica Andronache, adjunct la Inspectoratul Teritorial in Constructii, sustine ca posturile pe care le ocupa nu sint incompatibile, invocind un raspuns oficial al CJ. "Cind am ajuns director, am solicitat un raspuns scris de la CJ, iar Departamentul Juridic mi-a transmis ca nu este nici o problema. In consecinta, intrebari privind demisia de pe vreun post nu isi au locul", apune Andronache.

Incompatibilii PSD asteapta sa se schimbe legea pentru ei

Incompatibilii din PSD sint in expectativa, fiind deja pusi in garda cu situatia de incompatibilitate in care se regasesc. Cu toate acestea, unul singur dintre ei s-a aratat dispus sa renunte la o functie de director. "Nu cred ca se va pune problema unor demisii, dar daca va fi cazul voi ramine la CJ", a declarat Vasile Citea, director al Clubului Sportiv Municipal. In ce o priveste pe adjuncta de la Inspectoratul Teritorial de Munca, Simona Adonicioaie, alegerea unei singure functii este un subiect pe care nu a vrut sa il atinga. "Am fost la Bucuresti intr-o delegatie si am aflat ca exista o serie de discutii pe tema aceasta. Nu stiam de aplicarea articolelor privind incompatibilitatea, asa ca mai astept citeva zile pentru o lamurire clara a situatiei. Nu stiu ce voi face in continuare", a precizat sefa ITM. In afara de Vasile Lupascu, director la Fisc, PSD mai are un sef in persoana lui Vasile Dumitriu, la institutia care gestioneaza banii destinati agriculturii. "Functia mea este una contractuala si nu exista probleme. Exista o concordanta totala intre cele doua", a spus Dumitriu, directorul Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura. Acesta a fost contrazis insa de chiar seful sau direct pe linie de partid, primarul Gheorghe Nichita, liderul filialei judetene a PSD. "Sint discutii si in Coalitie cu privire la aceasta situatie. La acest moment se pare ca este o astfel de problema de incompatibilitate. Exista insa si varianta ca prevederile legale sa fie modificate astfel incit sa se rezolve problema. Inca nu s-a luat o decizie", a declarat, in urma cu citeva zile, primarul Gheorghe Nichita, vicepresedinte al PSD pe plan national.

Comentarii