Constantin Ciopraga a fost condus in Eternitate de Mitropolitul Teofan

vineri, 06 februarie 2009, 05:05
4 MIN
 Constantin Ciopraga a fost condus in Eternitate de Mitropolitul Teofan

Academicianul Constantin Ciopraga a avut ieri parte de funeralii pe masura prestigiului sau. Insusi Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan, a oficiat ceremonia religioasa a inmormintarii, la biserica Barboi, lacas pe care criticul si istoricul literar l-a indragit mult. Patriarhul Daniel a trimis un mesaj de doliu familiei, la fel si Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu.

Trupul "carturarului riguros si doct", dupa cum il descria profesorul Liviu Leonte, a fost depus inca de la ora 9.00 in sala Pasilor Pierduti de la Universitatea Al.I. Cuza. Zeci de persoane l-au condus pe ultimul drum. Printre cei care si-au luat adio de la el au fost scriitori si artisti, politicieni, reprezentanti ai oficialilor – Constantin Simirad, presedintele Consiliului Judetean, Grigore Craciunescu, primarul orasului Pascani, orasul natal al regretatului literat. Academicianul a fost inmormintat la Cimitirul Eternitatea, in salve de arme.

"Pleaca dintre noi un om rar"

"Valorile nu dispar, ele intemeiaza si dureaza", spunea ieri Mircea A. Diaconu, cadru didactic la Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava. Asa l-a descris profesorul pe academicianulul Constantin Ciopraga, al carui trup a fost asezat in in sala Pasilor Pierduti a Universitatii "Al.I. Cuza", spatiu din care spiritul sau nu va pleca niciodata. Flancat de coroane, trimise sau depuse de personalitati ale vietii culturale si politice romanesti, cufundat in miros de brad si de flori proaspete, trupul academicianului a fost depus aici timp de aproape trei ore.

Cadre didactice de la diferite universitati din Iasi, Suceava si Republica Moldova, scriitori, artisti sau oameni simpli care l-au cunoscut sau doar au auzit de "actionarul unic al unei inepuizabile institutii, asa cum este literatura", – dupa cum il descrie prof. dr. Petru Ioan – si-au luat adio de la criticul si istoricul literar.

Profesorii Stefan Avadanei, Liviu Leonte, Petru Ioan, Mircea A. Diaconu, Alexandru Husar, academicianul basarabean Mihai Cimpoi au tinut in fata celor prezenti discursuri in care l-au prezentat pe Constantin Ciopraga asa cum l-a cunoscut fiecare, amintind meritele acestuia si rolul important pe care il ocupa in istoria literaturii romane. "Pleaca dintre noi un om rar, de o mare valoare, pe care nu il voi uita niciodata", spunea Alexandru Husar, un prieten apropiat al academicianului. "A stiut sa isi faca prieteni si sa ii respecte", isi continua Husar discursul.

Dupa incheierea acestuia, angajatii firmei de pompe funebre "Daniel si Anca" au inceput sa adune coroane de flori, iar trupul lui Constantin Ciopraga a fost scos din cladirea Universitatii, pe care a slujit-o cu respect inca din 1949, cind a devenit asistent la Facultatea de Litere.

"Se va intilni cu Margareta"

Din aceasta cladire a fost mutat intr-un alt spatiu pe care l-a indragit si iubit mult, la Biserica Barboi. Ceremonia religioasa a fost oficiata de Mitropolitul Teofan si de alti 11 preoti, printre care s-a aflat si parintele protopop Postolache din Pascani, orasul natal al acad. Ciopraga. Dupa oficierea slujbei, mitropolitul a dat citire unei scrisori semnate de Preafericitul Patriarh Daniel in care a facut o scurta trecere in revista a activitatii stiintifice si literare a academicianului. "Verticalitatea sa morala, competenta stiintifica si spiritul sau luminat l-au transformat intr-o coloana de lumina, o pilda de intelectual crestin-ortodox, iubitor de biserica si neam", a citit parintele Teofan din scrisoarea adresata de Patriarh familiei indurerate.

Dupa ce a dat citire scrisorii, Teofan a transmis familiei si un mesaj pe care l-a primit de la mitropolitul IPS Bartolomeu Mitroplit al Clujului. "El se roaga pentru sufletul celui pe care l-a intilnit la Iasi de nenumarate ori, dar si la Varatec", a spus Teofan. Chiar daca l-a intilnit doar de doua ori pe academician, mitropolitul Teofan i-a facut o descrie foarte frumoasa si calda. "Nu l-am cunoscut foarte bine. L-am intilnit de doua ori, in sala Primariei si in Aula Mitropoliei noastre. Am sesizat ca era un om mic de statura, dar avea o maretie a sufletului care se impunea pe tacute. Oare de ce?! Voi, care l-ati cunoscut mai bine, probabil puteti raspunde la aceasta intrebare".

Mitropolitul a lecturat apoi o pagina care i-a cazut in mina ieri dimineata. Era dintr-o lucrare a lui Ciopraga, in care academicianul descria relatia sa cu Dumnezeu. "La inceputul si sfirsitul zilei stau de vorba cu Dumnezeu. Nimic fara Dumnezeu", il citeaza mitropolitul, subliniind si el ca nimic frumos si autentic nu se realizeaza in viata fara Dumnezeu.

"Constantin Ciopraga vede in oameni insemne ale trinitatii. In consecinta, omul trebuie sa aiba pasiune pentru frumos. Pentru a trai autentic omul trebuie sa traiasca in austeritate si sa aspire mereu spre autentic", a adaugat mitropolitul, al carui discurs a fost completat de academicianul Valeriu Cotea, un bun prieten al lui Ciopraga. "A fost un virf de lance al intelectualitatii iesene. A plecat in noaptea cea mare. Acolo se va intilni cu Margareta, sotia sa, cea care l-a ajutat sa ajunga acest om mic la stat, dar mare la suflet, dar si cu parintii sai si copilaria sa de vis si de legenda", spune Valeriu Cotea.

Salve de arme

Trupul academicianului a fost scos apoi din biserica de catre soldati si asta pentru ca in 2002 a fost distins cu Ordinul National "Steaua Romaniei in grad de cavaler". A fost transportat la Cimitirul Eternitatea, unde a fost ingropat, nu inainte ca soldatii sa traga trei salve de arme in onoarea academicianului. "Se pecetluieste pamintul acesta pina la cea de-a doua venire", a spus un preot in timp ce se cobora in groapa trupul profesorului Ciopraga.

Ceremonialul de inhumare s-a incheiat cu o cuvintare sustinuta de catre scriitorul din Cernauti, Vasile Tariteanu. Fiica academicianului, Magda, l-a ascultat cu lacrimi in ochi, tinind in mina steagul inminat de militari. Pamintul din care am fost claditi cu totii, dupa cum spunea Valeriu Cotea, a acoperit incet incet trupul celui care "a tras o brazda in cultura ieseana".

Comentarii