Coplata ar putea aduce puhoi de lume la Urgente

vineri, 26 martie 2010, 00:32
2 MIN
 Coplata ar putea aduce puhoi de lume la Urgente

Noul sistem de coplata pe care Ministerul Sanatatii (MS) vrea sa-l implementeze de la 1 iulie va produce aglomeratie in unitatile de primire urgente.

Conducerea Directiei de Sanatate Publica Iasi a afirmat ca adresabilitatea in unitatile de primire urgente din spitalele iesene va creste foarte mult in contextul noilor taxe. Avind, insa, in vedere faptul ca timp de zece zile la MS se asteapta propuneri de imbunatatire a proiectului, conducerea DSP va inainta o lista de propuneri.

"Adresabilitatea catre UPU va creste foarte mult. Cel mai corect ar fi ca aceia care se dovedesc a nu reprezenta urgente medicale sa nu beneficieze de actul medical in totalitate. Astfel, pacientul este investigat, insa nu va primi reteta sau rezultatele analizelor. Se consuma fonduri, insa acel pacient nu va reveni in UPU fara rost", a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP.

Un alt dezavantaj major al noului sistem este reprezentat de faptul ca o anumita categorie de pacienti care beneficiau de servicii medicale fara a le plati vor putea sa faca asta in continuare. Betivii care cad in strada, cazurile sociale care nu platesc asigurari si pacientii care comit agresiuni vor fi tratati in continuare in UPU, fiind considerati urgente. "Este o problema pentru care deocamdata nu s-a gasit o rezolvare. Nici nu-i putem lasa sa moara", a mai spus dr. Cepoi.

Cit vor cistiga spitalele din coplata

In acelasi timp, sistemul sanitar iesean ar putea beneficia de mai multe fonduri gratie sistemului de tichete de sanatate. La bugetul asigurat spitalelor de catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate s-ar mai aduna fonduri pe care fiecare unitate in parte le poate consuma in functie de necesitati.

"Spitalele au un buget anual de aproximativ 453 de milioane de lei. Calculind in functie de numarul mediu de internari de zi si in regim continuu, la acesti bani s-ar mai adauga inca 12,3 milioane de lei din coplata pe an. Coplata ar insemna cam 2,7% din totalul bugetului. Banii ramin ca venituri proprii in spitale", a precizat dr. Cepoi.

Un alt avantaj va fi faptul ca veniturile cabinetelor din ambulatoriu vor putea fi mai bine controlate de CJAS. Daca pina acum CJAS nu avea voie sa verifice decit investigatiile care se faceau in cadrul contractului dintre medic si CJAS, existind mereu riscul ca acel pacient sa fi fost inregistrat de doua ori, acum vor putea fi verificate toate actele.

Conform unor calcule ale DSP, Spitalul "Sf. Spiridon" ar mai putea incasa de la pacienti inca 3,7 milioane de lei pe linga bugetul de 119 milioane, la Neurochirurgie ar mai veni prin coplata inca 1,8 milioane de lei pe linga bugetul de aproximativ 40 de milioane, iar Spitalul de Copii ar mai cistiga inca 3 milioane de lei pe linga bugetul de la CJAS de 73 de milioane.

Comentarii