Cresc preturile la medicamente de import

Subtitlu

marți, 29 iunie 2010, 23:30
3 MIN
 Cresc preturile la medicamente de import

"Nu as putea spune in cifre cu cit se vor scumpi preturile. E de la caz la caz, iar marirea se aplica de la 1 iulie", sustine presedintele Colegiului Farmacistilor Iasi. Casa de asigurari afirma ca pacientii din sectiile de Oncologie nu vor avea de suferit. 

Aveti o reteta compensata si doriti exact medicamentul prescris? S-ar putea sa va razginditi atunci cind va vor anunta farmacistii care este diferenta de bani pe care o aveti de platit. Si asta pentru ca modul de compensare a medicamentelor se schimba incepind de miine. Daca pina acum pretul de referinta in functie de care se calcula suma compensata era pretul cel mai mic al medicamentului romanesc, de miine pretul de referinta va fi cel mai mic din toata clasa terapeutica. Farmacistii explica faptul ca aceasta modificare ii va afecta, in special, pe bolnavii cronici. „Pretul de referinta este cel la care se calculeaza de catre Casa Nationala compensarea si ce diferenta trebuie sa dea pacientul. Daca diferenta era pina acum mai mica, pentru ca modul de calcul al pretului de referinta era unul, diferenta va fi de acum mai mare pentru ca si pretul de referinta se calculeaza dupa o alta formula. Si asa nu exista bani, ideea este ca noua Casa nu ne-a decontat medicamentele pe luna octombrie, asa incit pacientii vor plati de acum mai mult, iar Casa mai putin. Sigur ca cei mai afectati de aceasta masura vor fi bolnavii cronici. Diferenta de pret este si in functie de originea medicamentului, daca e importat sau nu, nu as putea spune in cifre cu cit se vor scumpi preturile. E de la caz la caz, iar marirea se aplica de la 1 iulie", a afirmat Gabriela Streit, presedintele Colegiului Farmacistilor Iasi.  Mai exact, daca aveti prescris un medicament pentru combaterea colesterolului si pina acum plateati pentru el o diferenta de aproximativ 30 de lei in farmacii, de miine, pentru acelasi medicament, ati putea plati dublu. Sau, v-ati putea orienta spre un medicament generic din aceeasi clasa terapeutica, eventual romanesc, si pentru care sa platiti doar trei lei diferenta.

Astfel se face ca din 2.300 de medicamente aflate pe lista, o treime vor avea preturi mai scumpe cu 10-80%, acestea fiind in general medicamentele straine, de ultima generatie. Pentru 585 de medicamente diferenta de plata va fi mai mica, insa specialistii explica faptul ca nu toate medicamentele din aceeasi clasa terapeutica sint la fel de calitative, iar pentru unele dintre ele pacientii ar trebui sa fie supusi testelor inainte de consum. Reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sustin ca reorientarea consumului de medicamente va scadea, pe termen lung, cumpararea produselor farmaceutice din import, initiativa fiind salutata doar de catre producatorii din domeniu. Presedintele CNAS a dat asigurari si ca pacientii din sectiile de Oncologie nu vor avea de suferit in urma modificarilor si ca accesibilitatea lor la medicamente va creste. Farmacistii sustin insa ca noile preturi vor duce la un blocaj in sistemul sanitar, intrucit pacientii nu vor mai avea parte de acelasi tratament, ci de unul in functie de posibilitatile financiare. Acest lucru ar putea reduce consumul de medicamente si ar putea mari numarul de internari in spitale, in lipsa unui tratament adecvat.

Comentarii