Criza aduce saptaminal la Politie 50 de dosare penale cu patroni

miercuri, 09 septembrie 2009, 21:13
2 MIN
 Criza aduce saptaminal la Politie 50 de dosare penale cu patroni

Criza economica a umplut fisetele Politiei cu dosare penale. Sute de administratori ai unor firme iesene au ajuns sa aiba dosar penal dupa ce au fost doboriti de dificultatile economice. Zeci de sesizari venite de la Directia de Finante despre firmele care nu isi achita datoriile catre buget ajung saptaminal pe masa anchetatorilor. Politistii spun ca, fiind vorba despre o infractiune, societatile comerciale care figureaza cu datorii catre bugetul de stat nu pot fi somate sau pasuite pentru a-si achita restantele.

"Fenomenul este in crestere"

"Neachitarea contributiilor cu retinere la sursa catre bugetul de stat este prevazuta ca infractiune de legea pentru combaterea evaziunii fiscale. Aceste contributii, impozitul pe venituri din salarii, contributia la asigurarile sociale, contributia la fondul de somaj si cea la asigurarile de sanatate sint retinute de catre angajator de la angajat si trebuie virate catre buget", a spus comisarul Petru Balteanu, seful Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) din cadrul Politiei Iasi.

Este vorba de infractiune in cazul stopajului la sursa deoarece se refera la impozitele care trebuie platite de un salariat catre buget, dar de acest lucru se ocupa firma in numele angajatului. "Inspectorii de la Finante sau reprezentantii celorlalte organisme abilitate sa faca astfel de controale intocmesc note de constatare si fac sesizare catre Parchet, unde se inregistreaza si sint apoi directionate catre noi pentru instrumentare", a mentionat seful SIF.

Reprezentantii SIF sustin ca in ultima perioada le-au fost trimise in medie 200 de dosare penale lunar, lucrari care vizeaza evaziunea fiscala prin stopaj la sursa. "Este o medie de 45 – 50 de dosare saptaminal. Volumul de munca este in crestere si, in opinia mea, cred ca fenomenul este in crestere, din cauza numarului mare de firme din judet care nu mai desfasoara activitati economice sau au probleme financiare", a mentionat comisarul Balteanu.

Dosarul: o metoda de recuperare

Sumele pe care statul le are de recuperat de la firmele cercetate in acest moment se situeaza intre 5.000 si 20.000 de lei, majoritatea societatilor datoare fiind firme mici si mijlocii care au ca obiect de activitate comertul cu amanuntul.

Conform anchetatorilor, mare parte din sume se recupereaza in cursul urmaririi penale. Legislatia prevede ca, daca prejudiciul este recuperat, administratorul este scos de sub urmarire penala. "Multe firme nu au platit din pricina problemelor financiare. Sumele sint recuperate in mare parte. In proportie de peste 80 la suta sint achitate in cursul urmaririi penale si al instrumentarii dosarului penal. Este o metoda prin care se incearca si in mare parte se reuseste recuperarea sumelor datorate bugetului de stat", a mentionat seful SIF.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii