Cum a trecut Ziua Nationala pentru oficialii ieseni

marți, 01 decembrie 2009, 23:28
5 MIN
 Cum a trecut Ziua Nationala pentru oficialii ieseni

Presedintele CJ s-a laudat ca el a ctitorit Piata Natiunii. Primarul Nichita nu a uitat sa faca aluzii la alegerile de duminica. 

Ziua Nationala a Romaniei a adunat oficialii si parlamentarii judetului in Piata Natiunii. Festivitatile de anul acesta au adunat in jurul Monumentului Unirii in jur de 1.500 de ieseni. Veniti sa vada parada militara, iesenii au surprins si un moment neplacut pentru unul din soldatii formatiei de defilare, acesta lesinind si fiind transportat la Spitalul "Sfintul Spiridon".

Bulevardul Independentei a fost inchis ieri circulatiei pentru o ora si jumatate pe portiunea din apropierea Pietei Natiunilor. Festivitatile de 1 decembrie au inceput la ora 10.00, la acel moment soldatii fiind asezati in formatia de defilare. Sosirea prefectului Dragomir Tomaseschi, care a salutat drapelul, a fost precedata de intonarea imnului national.

Discursul presedintelui Consiliului Judetean, Constantin Simirad, in care acesta a comemorat importanta si insemnatatea Zilei Nationale, a fost pigmentat cu aprecieri pozitive la adresa propriului renume de "ctitor", oficialul exprimindu-si bucuria ca monumentul a putut fi reconstruit in ciuda unor pareri care au considerat investitia "inoportuna". "Romania trebuie sa fie astazi constienta de rolul pe care il joaca in UE si sa nu mai aiba acest sentiment de om sau partener tolerat intr-o alianta. Sa dea Domnul sa fim parteneri egali, dar pentru asta trebuie multa munca", a declarat Simirad.

Primarul Gheorghe Nichita a strecurat in discursul sau si citeva aluzii politice referitoare la alegerile prezidentiale. Alesul municipal a prezentat o imagine a Iasului ca punct de plecare al deciziilor de schimbare istorica a tarii, indemnindu-i pe ieseni sa pastreze aceasta traditie si sa fie uniti.

"Astazi este o zi sfinta, o zi a recunostintei fata de inaintasii nostri. Vreau sa le adresez multumiri ofiterilor, cadrelor in rezerva si active ale armatei, continuatori ai celor care au facut sa fim un stat national. In anii Razboiului pentru Independenta Iasul a devenit o citadela a rezistentei neamului, un oras erou al tarii. In 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor la Iasi. In 14 decembrie 1989 primul pas al Revolutiei a fost facut la Iasi, el transformindu-se intr-un mars al libertatii la Timisoara si Bucuresti. De multe ori aceste aspecte au fost trecute cu vederea, dar avem datoria sa reamintim ca pasul schimbarii a plecat de la Iasi", a declarat Gheorghe Nichita.

Slujba religioasa oficiata de un sobor de preoti condusi de IPS Teofan a inceput odata cu tunetele care anuntau ploaia, insa parada soldatilor Garnizoanei Iasi a beneficiat de o vreme care i-a facut pe ieseni sa urmareasca festivitatile pina la final. "Ce ma bucura cel mai mult este ca vad foarte multi tineri si parinti care si-au adus copiii la marcarea acestei zile istorice. Vremea noastra a trecut. Sper ca lor sa le fie mai bine si sa nu cunoasca vreodata frontul", a spus Gheorghe Cozma, veteran de razboi.

Festivitatile au fost incheiate, dupa marsul soldatilor Garnizoanei, de depunerea coroanelor de flori in jurul Monumentului Unirii. Jerbe de flori au depus atit reprezentantii partidelor politice si institutiilor publice, cit si Asociatia Veteranilor de Razboi, Uniunea Cadrelor Militare Active si in Rezerva "Henri Coanda", cit si de Asociatia Tinerilor Basarabeni.

Unul din soldatii Garnizoanei a ajuns la spital dupa ce a lesinat la inceputul festivitatilor. "Un soldat de 23 de ani, Constantin Enciu, a avut o stare hipolemica, de rau, si a lesinat. Nu stiu ce s-a intimplat. Am inteles ca nu mincase astazi si facuse instructie. I-a fost pusa o perfuzie si a fost dus la Spitalul Spiridon", a precizat ambulantierul Maricel Vatra.

–––-

Teiul lui Eminescu va umbri si bustul lui Grigore Vieru

Bustul poetului Grigore Vieru a fost dezvelit ieri de autoritatile locale. Acesta a fost amplasat in parcul Copou, linga Teiul lui Eminescu. Citeva zeci de persoane au fost prezente la momentul dedicat poetului decedat la inceputul anului.

"Am ales special ziua de 1 Decembrie pentru a dezveli bustul poetului Grigore Vieru. A fost o dorinta a mea in semn de respect pentru patriotul si omul de spirit Grigore Vieru. Este ziua in care s-a facut Romania Mare", a spus primarul Gheorghe Nichita in parcul Copou.

Bustul a fost realizat la propunerea Consilului Mondial Roman. Municipalitatea a alocat 25.000 lei pentru bustul din bronz si inca aproximativ 5.000 lei pentru soclu. Soclul a fost amenajat de angajati ai DSPM. Secretarul general al Consiliului Mondial Roman a recitat citeva versuri dintr-o poezie scrisa in 1964 de Grigore Vieru, "Legamint".

La manifestare a fost prezent si Calin Vieru, fiul marelui poet din Republica Moldova. Ieri a mai fost dezvelit un bust al poetului la Alba Iulia, iar zilele acestea urmeaza sa fie dezvelit un bust si la Pitesti. Actiunile dedidate Zilei Nationale au continuat cu decernarea titlului de cetatean de onoare academicianului Alexandru Zub. Ceremonia a avut loc in jurul orei 17 in Sala Mare a Primariei.

–––-

Iluminatul festiv a fost aprins in centrul orasului

Citeva sute de ieseni au participat aseara la startul sarbatorilor de iarna. Momentul a fost marcat prin aprinderea iluminatului festiv din zona centrala a municipiului.

Primarul Gheorghe Nichita a apasat aseara butonul care a alimentat cu energie electrica ghirlandele si plasele luminoase. Festivitatea a avut loc in fata Palatului Roznovanu, in jurul orei 18. Pina la sfirsitul saptaminii ar trebui sa functioneze toate instalatiile montate in oras.

"Acum s-au pornit ornamentele montate pe bulevardul Stefan cel Mare, Carol I, de la Fundatie, Independentei, Anastasie Panu, Palat, zona Podu Ros, Muzicescu. Cum se termina alte strazi, le vom porni. Cred ca de miercuri vom incepe sa aprindem Pacurariul, strada Arcu", a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.

Pentru aproape 30 de minute, circulatia auto de pe bulevardul Stefan cel Mare a fost oprita. Autoritatile au dorit astfel sa previna orice incident. Pina la sfirsitul saptaminii, ar urma sa fie montate ornamente luminoase si in zonele Pacurari, Nicolina, Cantemir, zona Garii, Dacia, Alexandru cel Bun, Elena Doamna, Metalurgiei, Socola, Vasile Lupu. In total, vor fi iluminate de sarbatori 35 de strazi si bulevarde din municipiu.

Firmele Luxten Lighting si Flash Lighting vor instala peste 1.100 de figurine, peste 1.800 de plase luminoase, 76 de sfere, aproape cinci kilometri de ghirlande luminoase, 43 de turturi pe bulevardul Stefan cel Mare. De iluminatul festiv din parcuri, de brazii mari din cartiere se ocupa angajatii DSPM.

Comentarii