Cum sa nu aveti probleme cu caldura din cauza vecinilor rau-platnici

miercuri, 09 septembrie 2009, 21:17
2 MIN
 Cum sa nu aveti probleme cu caldura din cauza vecinilor rau-platnici

Sistarea agentului termic catre asociatiile de proprietari cu datorii ii va afecta si pe locatarii fara restante. Reprezentantii CET au afirmat ca singura solutie pentru ca bun-platnicii sa nu sufere de urma locatarilor care nu si-au achitat intretinerea o reprezinta incheierea conventiilor individuale de plata a energiei termice. Procesul de incheiere a acestor conventii merge insa in ritm de melc. Pina in prezent au fost incheiate doar 9.230 astfel de conventii, adica mai putin de 16% din totalul apartamentelor bransate la sistemul centralizat de incalzire.

Neculai Parasc, purtatorul de cuvint al CET Iasi, a declarat ca in momentul in care asociatiile cu datorii sint somate si se fac reesalonarile de plata, se face si recomandarea de incheiere a conventiilor de plata. "Noi le-am propus administratorilor incheierea de conventii pentru ca astfel se clarifica lucrurile si nu mai au de suferit cei care sint cu plata la zi. Incheierea acestor contracte cade in sarcina administratorilor, si nu a CET", a specificat Parasc.

Oficialii furnizorului de apa calda si caldura au mentionat ca procesul este greoi atit din vina administratorilor de asociatii, cit si a faptului ca rau-platnicii trebuie sa fie de acord cu incheierea acestor contracte.

Prin conventiile individuale de plata, facturile sint incasate direct de CET. Procedura se simplifica si in cazul recuperarii creantelor. In cazul unui datornic care nu are incheiata conventie de plata, procesul de recuperare a creantelor este mai lung. "Noi ne indreptam catre asociatia de proprietari, care mai departe actioneaza locatarul in instanta. In cazul celor cu conventii de plata, noi ne indreptam direct spre locatar", a adaugat Parasc.

Rau-platnicii se feresc sa incheie contracte direct cu CET, deoarece conventiile de plata prevad accesul in locuinta al angajatilor termocentralei pentru debransare in caz de neplata. Conducerea Termoservice a specificat ca pina la inceperea sezonului rece si cel mai tirziu pina la sfirsitul acestui an vrea sa finalizeze incheierea conventiilor individuale de plata cu locatarii bransati la sistemul centralizat de incalzire. "Aproape jumatate din cei care sint bransati la sistemul centralizat au incheiate conventii individuale de plata. Pentru recuperarea datoriilor de la acestia se ocupa CET", a declarat Cristian Andries, directorul Termoservice.

CET are de recuperat de la populatie in total 82 milioane lei, din care aproximativ 27 de milioane reprezinta facturile neachitate, iar restul, penalitati. Oficialii termocentralei au amenintat zilele trecute ca vor sistarea furnizarii energiei termice catre asociatiile de proprietari cu debite neachitate mai vechi de 3 luni de zile, adica 30% din total.

Comentarii