Cum se fac concedierile in spitale?

marți, 06 iulie 2010, 12:37
4 MIN
 Cum se fac concedierile in spitale?

Peste 150 de angajati din spitalele iesene ar putea sa-si piarda locul de munca de luna viitoare. Acestia fac parte din personalul TESA. Un proiect al Ministerului Sanatatii (MS) care in aceste zile se afla in dezbatere publica prevede modificarea normativului de personal in unitatile medicale cu paturi. Primii vizati de restructurare sint cei angajati in departamentele administrative ale spitalelor. Daca vechile norme prevedeau ca la nivelul intregului judet cele 18 unitati medicale cu paturi sa aiba la dispozitie 683,5 posturi pentru personalul TESA, noul ordin al MS reduce acest numar pina la 365 de posturi.

Noul sistem de normare a posturilor din administratia spitalelor s-a realizat raportat la numarul de paturi pe care il are respectivul spital. Conducerile spitalelor iesene nu sint de acord tocmai cu acest sistem, principalul argument fiind ca e mai important numarul total de angajati decit numarul de paturi pe care spitalul il are la dispozitie. Ordinul 1778/2006 prevedea ca, in spitalele iesene, la un numar de 6.195 de paturi, trebuiau sa fie 683,5 posturi pentru personalul TESA. In realitate, la data de 1 iulie 2010 erau ocupate doar 532,5 posturi, restul fiind vacante. Noul normativ prevede doar 365 de angajati pe astfel de posturi, ceea ce inseamna ca inca 167,5 posturi trebuie eliberate.

58 de oameni in plus la Spitalul "Sf. Spiridon"

Cel mai afectat de aceste modificari va fi Spitalul „Sf. Spiridon". Vechiul normativ prevedea aici 134 de posturi pentru personalul TESA, din care erau ocupate 91,5. Daca se vor aplica noile reguli, spitalul ar putea fi nevoit sa dea afara 58 de oameni, care ocupa 57,5 posturi. "Parerea mea este ca normele n-ar trebui sa tina cont doar de numarul de paturi din spital. Noi mai avem multe alte clinici in care nu sint paturi, dar in care avem un rulaj foarte mare de pacienti si medici. Normativul ar trebui sa se raporteze la numarul total de angajati si la volumul de munca. Ar trebui sa se tina cont si de faptul ca sintem un spital clinic si avem 600 de medici rezidenti aici pentru care trebuie facute foarte multe hirtii, sint pe module, au sporuri diferite si se depunde un efort deosebit din partea celor din sectorul financiar sau resurse umane", a declarat conf.dr. Camelia Bogdanici, directorul medical al spitalului. Conducerea spitalului mai aduce ca argumente pentru sustinerea actualului personal TESA faptul in spital se desfasoara trei programe nationale de sanatate, care implica si multa birocratie, sint 21 de clinici, multe linii de garda, un ambulatoriu integrat si un ambulatoriu de stomatologie. "Sint foarte multe de facut, achizitii, licitatii, raportari etc. Daca se fac aceste modificari si dispar posturi, volumul de munca va fi mult mai mare pentru cei ramasi. Este mai eficient sa avem un personal obosit care nu face fata tuturor problemelor care trebuie rezolvate?", a mai spus conf.dr. Bogdanici. Spitalul „Sf. Spiridon" are un numar de 956 de paturi. Conducerea spitalului va trimite la MS un memoriu cu propuneri de modificari pentru ordinul care este acum in dezbatere publica.

Socola va incerca sa-si redistribuie angajatii

Multi oameni ar trebui sa fie dati afara si de la Spitalul de Psihiatrie "Socola". Aici insa, conducerea spitalului deja a vorbit cu reprezentanti ai MS. "Pentru ca sintem spital clinic, vom putea avea 39 de angajati TESA. Acum avem 56, chiar daca normativul prevede 70 de angajati. Vom incerca sa-i redistribuim in alte sectoare ale spitalului pe cei care ramin pe dinafara, vom vedea daca pot fi ingrijitori sau registratori medicali. Asteptam deocamdata sa vedem cum va fi exact procedura", a declarat prof.dr. Calin Scripcaru, managerul spitalului. Unitatea medicala are un total de 870 de paturi. Cu un numar de 652 de paturi, Spitalul de Copii "Sf. Maria" s-ar incadra, conform noului ordin, la un normativ de 27 de angajati TESA. In momentul acesta, spitalul are in acest sens 50,5 posturi ocupate. Zece oameni ar trebui sa fie dati afara si de la Spitalul de Recuperare, unde pentru 540 de paturi sint 37 de angajati TESA. Spitalul Municipal Pascani ar trebui sa redistribuie 15 angajati TESA, acum avind 33 de angajati la un numar de 385 de paturi. 13 oameni ar trebui sa plece de la Spitalul de Pneumoftiziologie si alti 12 de la Spitalul de Urgente „Sf. Ioan". De asemenea, Spitalul de Neurochirurgie ar trebui sa se dispenseze de 17 dintre cei 35 de angajati TESA pe care ii are acum. Cu un numar de 321 de paturi, spitalul se incadreaza la un normativ de 18 angajati TESA.

Spitale cu deficit la TESA

In acelasi timp insa, in Iasi exista si unitati medicale cu paturi care au chiar un deficit de personal TESA. Astfel, la Maternitatea "Elena Doamna" ar mai trebui angajati inca patru oameni in acest domeniu, opt oameni ar mai trebui la Preventoriul TBC Deleni, doi la Spitalul Orasenesc Tirgu Frumos si cinci la Spitalul Orasenesc Hirlau. De asemenea, in Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie Iasi exista 5,5 posturi TESA vacante in acest moment. "Cred ca noul normativ este unul bun. Resursele financiare ar trebui folosite pentru bolnavi nu sa incurajeze birocratia care si asa e mare. Noi nu vom face angajari pentru posturile vacante, iar personal medical avem suficient", a declarat prof.dr. Anca Trifan, managerul institutului.

Ordinul privind aprobarea normativelor de personal este afisat pe site-ul www.ms.ro, iar termenul limita pina la care se pot face propuneri este 10 iulie.

 

Comentarii