Cum se imparte puterea la Iasi

joi, 18 decembrie 2008, 01:05
7 MIN
 Cum se imparte puterea la Iasi

Agitatie mare in ultima saptamina la sediile PSD si PD-L. In timp ce la Bucuresti cele doua formatiuni isi negociau la singe ministerele, la Iasi se dadea startul luptei locale pentru putere.

Miza? Institutiile descentralizate din judet. Cine va pune mina pe directiile locale va avea in virful pixului controlul fondurilor bugetare si europene alocate in judet. Nu este astfel de mirare ca, odata cu oficializarea aliantei PD-L – PSD, sediile locale ale celor doua partide au fost luate cu asalt de doritorii de functii.

"Se depun zilnic zeci de CV-uri, oameni care vin si se lauda ca au muncit pentru noi in campanie si merita rasplatiti. Noi stim mai bine cine a muncit si cine nu", spune un democrat-liberal sub protectia anonimatului.

Faptul ca actualii sefi din administratia publica sint functionari publici, si-au ocupat posturile prin asa-zise concursuri si sint protejati de lege impotriva schimbarilor pe criterii politice pare sa nu mai aiba nici o relevanta in cursa dupa functii declansata in PSD si PD-L.

Functii negociate in zece

Ieri, PSD si PD-L au batut palma in privinta alocarii portofoliilor din Guvern. Ca principiu, partidul care va detine un minister va avea prima optiune si pentru institutiile subordonate. Altfel spus, angajatii ministerelor vor avea probabil o singura culoare politica, de la titularul portofoliului pina la ultimul portar.

Liderul PD-L Iasi, Dan Carlan, a nuantat insa ipoteza. "Regula componentei monocolore se va aplica doar in privinta ministerelor. La nivel local, vor avea loc negocieri separate, in cadrul biroului consultativ. Acesta va fi format din cite cinci reprezentanti ai celor doua organizatii", explica fostul senator. Cu alte cuvinte, fiecare institutie din administratia locala va fi negociata intre 10 lideri locali ai celor doua partide.

Potrivit unor surse din PSD, liderul filialei judetene, primarul Gheorghe Nichita se afla inca in expectativa in privinta demararii negocierilor cu PD-L. Practic, in contextul tensiunilor interne din filiala portocalie, care s-ar putea finaliza cu o debarcare a actualei conduceri, Nichita nu stie cu cine sa porneasca discutiile.

Finantele si scolile, primele pe lista schimbarii

Cea mai importanta functie in administratia judeteana, dupa cea de prefect, este cea de sef al Directiei Generale a Finantelor Publice. Practic, din aceasta pozitie se pot controla toti banii care intra in judet si toate bugetele consiliilor locale. Cum Ministerul Finantelor a revenit PD-L, democrat-liberalii par favoriti sa-si impuna conducerea. Potrivit unor voci din filiala, primul nume luat in calcul ar fi cel al Sorinei Marin, actualul director executiv adjunct al institutiei.

Daca postul va reveni totusi PSD, in carti pentru a ocupa functia se afla Victorel Lupu, in prezent directorul economic al Primariei, si Ioan Grigoriu, director adjunct al DGFP. O varianta de lucru luata in calcul de PSD este si nominalizarea in functie a directorului adjunct al SC Antibiotice SA, Ioan Nani, in cazul in care acesta nu va ajunge prefect sau secretar de stat intr-un minister.

Pentru ca PSD a pus mina pe Ministerul Educatiei, social-democratii sint favoriti sa-si impuna un om de incredere la conducerea ISJ. Printre posibilii succesori ai liberalei Camelia Gavrila s-ar putea regasi directorul Colegiului "Emil Racovita", Seryl Talpalaru, sau directoarea Colegiului National, Cristina Vilcu. Daca ISJ va intra in portofoliul PD-L, pe culoarele filialei se vehiculeaza numele actualului director adjunct al institutiei, Nelu Tudorache, si al directoarei Colegiului "Wurmbrand", Liliana Romaniuc.

PD-L pentru impartirea "parohiilor"

Cum Ministerul Sanatatii a luat calea PSD, social-democratii par favoriti sa-si asigure conducerea Autoritatii de Sanatate Publica (ASP). In mod ciudat, desi vorbim despre una dintre cele mai importante institutii la nivelul judetului, din rindurile PSD nu a fost avansat pina acum numele nici unui posibil candidat.

In cazul in care PD-L va obtine la negocieri conducerea ASP, printre favoritii la ocuparea functiei se regasesc Iulian Serban, fost director al Casei Judetene de Asigurari, si actualul director adjunct al ASP, Eugen Popescu.

Daca Oficiul pentru Protectia Consumatorului Iasi va ramine ca pina acum in subordinea Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, prima optiune pentru preluarea conducerii o au social-democratii. In acest caz, printre numele cu sanse la sefia institutiei deconcentrate se afla tinerii Marius Ostaficiuc si Catalin Bulgaru.

Cum Ministerul Tineretului si Sportului a revenit PD-L, democrat-liberalii au prima sansa sa preia institutia judeteana din subordine. Numele vehiculate pina acum sint cele ale consilierului judetean Radu Ursanu si fostului candidat la Parlament Constantin Neagu. In tabara PSD, cele mai avansate variante pentru sefia directiei pentru Tineret si Sport sint Vasile Citea si Sorin Iacoban.

La Directia Judeteana de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National, singurul nume vehiculat pina acum este cel al scriitorului Aurel Stefanache, posibila nominalizare venind din partea PD-L.

Tot democrat-liberalii avanseaza si posibilitatea renumirii lui Ionel Bondoc la sefia Directiei Sanitar-Veterinare, in locul liberalului Vasile Gaboran. Mentionam ca nici unul dintre numele preconizate mai sus nu a fost recunoscut in mod oficial de liderii celor doua filiale. "Deocamdata, este prematur sa avansam nume. Noi am infiintat o comisie in cadrul organizatiei, formata din 11 membri, care va analiza toate dosarele depuse de candidati", a declarat Dan Carlan.

Daca Inspectoratul Judetean de Constructii Iasi va ajunge sub tutela PSD, actualul inspector-sef al institutiei, Radu Lupasteanu, ar avea sanse mari sa-si pastreze postul. Un alt norocos ar putea fi si George Albulescu, seful Inspectoratului Teritorial de Munca, care pare sa fie si el agreat de social-democrati. Din tabara PD-L nu a fost avansat nici un nume in privinta celor doua institutii descentralizate.

Se incalzesc pentru functii de secretari de stat

Principala disputa in aceste zile se da pentru functiile la nivelul unu si doi din ministere. Ca o dovada in plus, ambii lideri ai PSD si PD-L Iasi se afla de citeva zile la Bucuresti, incercind sa-si plaseze cit mai sus protejatii.

Potrivit unor surse din PSD, Gheorghe Nichita negociaza de zor pentru ca Iasul sa obtina trei posturi de secretar de stat. Astfel, Ioan Nani ar putea fi recompensat cu un astfel de post la Ministerul pentru IMM, in vreme ce Cristina Vilcu ar fi in carti pentru o functie de secretar de stat la Educatie.

Al treilea nume vehiculat este cel al lui Vasile Cepoi, ca secretar de stat la Ministerul Sanatatii. Interesant, acesta din urma este cunoscut si drept un apropiat al democrat-liberalilor, fiind sustinut in mod separat si de catre acestia pentru acelasi post.

De partea cealalta, surse din PD-L dau ca sigura numirea lui Constantin Axinia ca director national al CFR. Voci din PSD sustin ca, potrivit unor intelegeri de principiu, organizatiile care vor obtine un post de secretar de stat intr-un minister "concurent" nu vor mai emite pretentii si pentru sefia institutiei locale subordonate.

Nani, pregatit si pentru functia de prefect

Schimbarile de la nivel central vor determina un val de modificari si in structurile administratiei judetene si locale. Timp de sase luni, in urma alegerilor locale din vara, la nivelul consiliului local si al celui judetean au existat colaborari intre PSD si PNL.

Astfel, la virful Consiliului Judetean a fost ales, pe linga un vicepresedinte PSD, Constantin Adascalitei, si un altul liberal, Victor Chirila. Recenta colaborare de la nivel central intre democrat-liberali si social-democrati va da peste cap si aranjamentele de la virful CJ. "O sa ma supun deciziei de la nivel central. Nu stiu pe cine vor numi cei de la PD-L pentru functia de vicepresedinte", a afirmat in urma cu citeva zile seful CJ, Constantin Simirad.

Astfel, urmeaza ca in CJ sa se schimbe raportul de forte, iar PD-L sa-si desemneze un om conducerea institutiei. Sanse pentru a fi numit prin votul consilierilor in functia de vicepresedinte al CJ ar avea liderul consilierilor judeteni PD-L, Constantin Serban. Pentru aceasta functie ar mai fi luat in calcul din partea PD-L si numele fostului presedinte al CJ, Lucian Flaiser.

Daca protocolul semnat intre PSD si PD-L la nivel central ramine in picioare, functia de prefect al judetului va reveni social-democratilor, care detin si sefia CJ Iasi. In aceste zile, la nivelul PSD Iasi s-au luat in discutie doua nominalizari pentru functia de conducere din Casa Patrata. Astfel, ar putea fi numit prefect la Iasi Ioan Nani, care a candidat la Senat din partea social-democratilor.

Totodata, exista si varianta ca pentru functia de prefect al judetului sa fie nominalizat Doru Tompea, presedintele organizatiei municipale a PSD. Actualul prefect interimar, Marius Bodea, si-a pregatit de altfel iesirea din scena, participind luna trecuta la un concurs la Bucuresti pentru functia de subprefect, mai putin tentanta politic.

Trei democrat-liberali pentru o functie de viceprimar

Si la nivelul conducerii Primariei vor avea loc modificari. Acum, conducerea municipalitatii este asigurata de o echipa incompleta. Astfel, social-democratul Gheorghe Nichita are doar un viceprimar, colegul lui de partid Romeo Olteanu.

Initial, al doilea loc de viceprimar a fost ocupat de liberali. Camelia Gavrila s-a retras insa din functie invocind probleme grave de comunicare cu primarul. De atunci, postul a ramas vacant, dar urmeaza sa fie ocupat de PD-L, conform intelegerilor de la nivel national. In filiala locala a democrat-liberalilor, deja a inceput forfota.

Multi dintre consilierii locali s-au anuntat deja ca si candidati la fotoliul de viceprimar. Printre persoanele cu sanse la o nominalizare se numara Constantin Axinia, Gabriel Grigore sau Catalin Toma. Sefii filialei sustin insa ca nu s-a decis inca nimic.

"Sper ca, pina pe data de 15 ianuarie, vom avea o propunere pentru viceprimar. Nu este nici o graba. Am vrea ca la prima sedinta din luna ianuarie sa se aleaga noul viceprimar. Atit in cazul vicepresedintelui de Consiliu Judetean, cit si in cazul viceprimarului, decizia finala va fi luata de biroul de conducere al organizatiei judetene", a declarat deputatul PD-L Petru Movila.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii