Cum vom vota in 2008

marți, 02 mai 2006, 00:46
3 MIN
 Cum vom vota in 2008

Sistemul electoral ar putea fi schimbat din temelii. Camera Deputatilor a luat in discutie, in cadrul unei comisii speciale, proiectul de lege al codului electoral. Conform acestuia, parlamentarii vor fi alesi prin vot uninominal, la fel ca si presedintele. Totodata, numarul parlamentarilor ar urma sa fie redus cu aproximativ 120, incepind din 2008. Initiatorii proiectului au in vedere si modificarea Constitutiei, pentru a delimita clar atributiile celor doua camere ale Parlamentului. „Ar putea exista o impresie de volatilitate, avind in vedere faptul ca s-a mai modificat o data Constitutia, in 2003. Totusi, modificarile referitoare la atributiile celor doua camere au fost doar de suprafata. Consider ca senatorii ar trebui sa reprezinte strict interesele judetelor care i-au ales si, ca urmare, Senatul sa indeplineasca doar functii referitoare la administratia publica. Rolul principal de legiferare ar reveni deputatilor“, a declarat presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.
Vot uninominal cu confruntare directa
Proiectul de cod electoral vizeaza mentinerea votului pe liste de partid doar in cazul consiliilor locale si judetene. Deputatii si senatorii ar urma sa fie alesi prin vot uninominal, la nivelul unor viitoare „colegii“ uninominale, adica judetul impartit in citeva zone. Concret, in fiecare judet ar urma sa fie infiintate cite 5-6 colegii electorale, candidatii la Camera Deputatilor sau Senat urmind sa-si depuna candidatura exclusiv in cadrul acestora. Partidele politice nu vor avea dreptul sa nominalizeze aceiasi candidati la mai multe colegii. Din fiecare colegiu ar urma sa fie ales un singur deputat, dupa modelul aplicat pina in 1989 la alegerile pentru Marea Adunare Nationala. La fiecare 2-3 colegii uninominale ar urma sa fie ales un singur senator. Atit pentru Senat, cit si pentru Camera Deputatilor parlamentarul ar urma sa fie desemnat dupa o confruntare directa intre candidati.
Mai putini senatori si deputati
Proiectul codului electoral vizeaza si modificarea normei de reprezentare. Astfel, in viitorul Parlament, un deputat ar urma sa fie desemnat la fiecare 90.000 de locuitori, fata de 70.000 in prezent. Pentru Senat, norma de reprezentare va fi de un senator la fiecare 190.000 de locuitori, fata de unul la 160.000 de locuitori in prezent. „Schimbarea normei de reprezentare va insemna o reducere a numarului de deputati cu 20%, iar al celui de senatori cu 40%. Practic, vor fi desemnati cite doi senatori din fiecare judet, asa cum se intimpla in sistemul electoral american, unde fiecare stat component al uniunii are cite doi reprezentanti in Senat“, a explicat Olteanu.
Functionarii publici ramin fara drept de candidatura

Proiectul codului electoral va limita posibilitatea de a candida a functionarilor publici. Astfel, depunerea candidaturilor pentru Parlament va fi interzisa prefectilor, subprefectilor si directorilor de institutii deconcentrate. In plus, pentru a candida la presedintie, un candidat va trebui sa prezinte o lista de cel putin 300.000 de semnaturi de sustinere. Votarea propriu-zisa ar urma sa aiba loc simbata, nu duminica si doar timp de 12 ore, fata de 14 ore in prezent. Votul la alegerile parlamentare va fi permis doar in localitatea de domiciliu a alegatorului, ceea ce ar urma sa desfiinteze „turismul electoral“. Alegatorii aflati in alta localitate in ziua alegerilor vor putea vota doar pentru candidatii la presedintie. In schimb, pentru alegatorii aflati in afara tarii va fi permis votul prin corespondenta, acestia urmind sa primeasca prin posta buletinele de vot, in tara de resedinta. Buletinele de vot urmeaza sa aiba culori diferite pentru Camera Deputatilor, Senat sau Presedintie, respectiv pentru alegerea primarului, consiliului local sau a celui judetean.
In viitorul Parlament vor putea intra doar partidele care au obtinut cel putin 5% din voturi la nivel national sau care au cistigat in cel putin 5 colegii uninominale in cazul Camerei Deputatilor sau in 3 colegii uninominale in cazul Senatului. „Codul electoral se afla in discutia unei comisii special constituite. Daca el va fi adoptat in forma propusa, va intra in vigoare la viitoarele alegeri, adica cel tirziu in 2008“, a incheiat Olteanu.

Comentarii