Curtea Spitalului Socola, revendicata de urmasii familiei Winkler

marți, 10 iulie 2007, 23:31
5 MIN
 Curtea Spitalului Socola, revendicata de urmasii familiei Winkler

Mostenitorii familiei Winkler ar putea intra in posesia unei averi evaluata la cel putin sapte milioane de euro. Aceasta este o estimare minima a unui teren aflat in Bucium, una din cele mai vinate zone rezidentiale ale Iasului. Un fost primar al Iasului si presedinte al Tribunalului, Alfred Winkler, a lasat mostenire 64 ha de teren. Trei urmasi ai acestuia solicita acum suprafete considerabile in zona Pietrarie, in incinta Spitalului „Socola" si in imediata apropiere a acestuia. Pina in prezent, mostenitorilor le-a fost recunoscut dreptul de proprietate doar pentru 29 de ha. Cererea depusa pentru diferenta de 35 ha va fi analizata de Comisia Judeteana de Fond Funciar (CJFF) peste doua saptamini.

O mosie de 64 ha in Bucium

Avocatul urmasilor familiei Winkler, fostul deputat Vasile Lupu, considera ca mostenitorilor le-a fost reconstituit dreptul de proprietate cu „tiriita". „Familia Winkler a avut doua loturi de pamint. Unul de 10 ha in Pietrarie si altul de 54 ha care se marginea cu Spitalul «Socola». Din lotul de 54 de ha, pentru 19 ha le-a fost reconstituit dreptul de proprietate in 2004 pe municipiul Iasi. Pentru lotul de 10 ha exista un titlu de proprietate pentru 5 ha de teren, iar pentru alte 5 ha exista validare", a precizat avocatul Lupu. Cele care au insistat cel mai mult ca mostenirea sa revina urmasilor Winkler sint stranepoatele lui Emil Winkler, Ioana Sadiye si Lavinia Winkler, surori vitrege. Mandatarul Ioanei Sadiye Winkler, Gica Alexa, sustine ca lotul de 54 de ha a fost identificat ca amplasament atit pe municipiul Iasi, cit pe comuna Birnova. „Pe municipiul Iasi s-au gasit 44,3 ha, iar 9,7 sint pe teritoriul administrativ al comunei Birnova. Cei de la Birnova au identificat terenul. Cinci hectare sint libere, iar pe restul exista proprietari pusi deja in posesie. Pentru 19 ha de teren am primit titlu de proprietate in 2004", a spus Alexa. Mostenitorii familiei Winkler sustin ca 35 ha s-ar regasi la Spitalul „Socola" si ca ar fi fost dati in administrare spitalului de catre Alfred Winkler in anii 1950. Astfel, mostenitorii Winkler revendica o parte din terenul ocupat de Spitalul „Socola", inclusiv unul din cele 17 pavilioane ale institutiei. „In prezent, spitalul are in jur de 17 ha de teren, nu stiu exact cit se revendica din acest teren. Pentru pavilionul Winkler exista cerere de retrocedare. Spitalul nu a mai facut investitii in aceasta cladire din cauza procesului. Nu este o tragedie. Stim ca in general asemenea procese se cistiga", a spus directorul Spitalului „Socola", Calin Scripcaru. Cea mai mare parte a terenului ocupat de spital va ramine acestuia, mostenitorii Winkler revendicind practic doar 3,4 ha din incinta. „Spitalul «Socola» va ramine cu cele 13,6 ha pe care le-a primit prin Hotarire de Guvern. Acum, ei mai au si acea parte din terenul mosiei Winkler, lasata de Alfred Winkler in administrare in perioada 1949-1951, dar care nu a fost donata. Vom lua si pavilionul «Winkler» din cadrul spitalului pentru ca este al nostru", a precizat Alexa.

Comisie speciala pentru dosarul Winkler

Reprezentantii CJFF au decis sa analizeze dosarul Winkler peste doua saptamini. „Problema familiei Winkler este destul de complicata. Vom face o comisie formata din cinci membri ai CJFF si doi juristi de la colectivul de sprijin pentru a avea un raspuns clar pentru mostenitorii familiei Winkler", a afirmat subprefectul Vasile Etcu. Practic, problema identificata de reprezentantii CJFF consta in faptul ca mostenitorii detin acte care sa ateste preluarea terenului la stat in perioada anilor 1950 doar pentru 29 de ha de teren. Diferenta de pina la 54 de ha este sustinuta cu alte acte la dosar. Urmasii fratilor Winkler, Alfred si Emil, au precizat ca exista acte depuse la dosar prin care se arata ca terenul a fost dat in administrarea Spitalului „Socola". „Alfred Winkler a parafat o conventie cu spitalul si terenul li l-a dat in folosinta gratuita pentru perioada 1949-1951, in ideea ca dupa ce nu vor mai fi comunistii la putere sa-l ia inapoi. Chiar daca nu exista documente care sa ateste preluarea la stat, legea 247/2005 prevede ca actul autentic de dinainte de 1990 si amplasamentul liber fac dovada absoluta a proprietatii", a explicat Lupu. Concret, avocatul mostenitorilor Winkler afirma ca nu au fost depuse alte cereri de reconstituire a dreptului de proprietate pentru acel teren, ceea ce inseamna ca el paote fi revendicat de ultimul proprietar cunoscut, adica de familia Winkler. Reprezentantii Prefecturii au cerut juristilor si membrilor comisiei care vor analiza dosarul Winkler o opinie ferma cu privire la reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenul din Bucium si Birnova.
„Terenul de pe municipiul Iasi incepe de la Soseaua Bucium de linga spalatoria din poarta spitalului cu o deschidere de 70-80 de metri la sosea si merge in sus pina la drumul Visanilor", a precizat Lupu. Mostenirea pe care urmeaza sa o primeasca familia Winkler reprezinta o adevarata avere. Agentii imobiliari au afirmat ca, in medie, pe Bucium se pot cumpara terenuri cu 200 de euro pe mp pentru suprafete mici, situate in zone cu utilitati. Insa pentru suprafete mari, valoarea scade considerabil ajungind si la 20 de euro pe mp in unele zone aflate la distante mari de sosea. Practic, daca am lua in considerare valoarea cea mai mica oferita de agentiile imobiliare, pentru cele 35 de ha de teren pe care ar putea sa le primeasca, mostenitorii familiei Winkler s-ar imbogati cu cel putin 7 milioane de euro. „Dupa ce vor primi titlul de proprietate pentru aceasta suprafata, terenul va fi impartit intre cei trei mostenitori", a incheiat Alexa.

Povestea mostenirii

Istoria mostenirii familiei Winkler a inceput in 1911, cind Emil Winkler a cumparat terenul din „vecinatatea Spitalului de Psihiatrie «Socola»" de la Maria Ciuca. „In 1921, Emil ii vinde terenul fratelui sau, Alfred Winkler", a spus Alexa. Fiecare dintre cei doi frati Winkler a avut cite un baiat. Jerome, fiul lui Alfred Winkler, a avut la rindul lui un baiat, numit tot Alfred care, in prezent, locuieste in Germania. Acest Alfred Winkler, in virsta de 56 de ani, este unul dintre cei trei mostenitori ai familiei Winkler. Dupa moartea batrinului Alfred Winkler, in 1957, fiul acestuia si Andrei, fiul lui Emil Winkler, si-au impartit averea. Astfel, pe linga nepotul lui Alfred Winkler, doua stranepoate a lui Emil Winkler, Ioana Sadiye si Lavinia Winkler, vor imparti cele peste 60 de ha ramase mostenire. Ioana Sadiye Winkler, fiica vitrega a lui Gica Alexa, are numai 17 ani. „Actele le-am gasit in podul casei batrinesti din strada Nicolae Gane si asa am putut sa refac toata istoria mostenirii", a spus Alexa, mandatarul Ioanei.

Comentarii